fbpx

Можем ли от недоспиване да пълнеем?

Приятели на здравето,

днес ще си отговорим на въпросите , какво ни причинява безсънието и как то ни влияе на начина на хранене и на здравето като цяло?

сън
сън

Какво ни причинява безсънието?

Всички знаят, че сънят е жизнено необходим възстановителен процес, без който тялото и мозъкът ни не могат да работят. Редица изследвания свързват липсата на сън с понижена имунна защита, намалена продуктивност, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак.

Проучвайки по-задълбочено темата обаче открихме, че голям брой проучвания установят пряка връзка между липсата на сън и начина ни хранене. Точно тази връзка може да се окаже липсващото парченце от пъзела на онези жени, които полагат всякакви усилия да отслабнат или да поддържат дадени килограми, но не постигат резултат. А причината може да се окаже много проста: независимо колко добре подбирате храната си и колко редовно спортувате, ако не спите достатъчно, може да имате проблеми с килограмите, с кръвната захар, с контрола на апетита и с усвояването на полезни вещества. Вижте по-долу защо.

Как безсънието влияе на начина ни на хранене?

Сънят и храненето са два биологични процеса , без който човешкото тяло не може да функционира. Но едва през последните години науката открива доколко тези два процеса са дълбоко свързани и взаимозависими. Някои храни например подобряват съня. Такива са храните, богати на калий като зеленолистните зеленчуци. Други храни като тези с високо съдържание на захар и вредни мазнини, пречат на съня. Недостигът на сън, (както междувпрочем и прекалено дългият сън) са в състояние да влияят негативно на апетита на хормоните, които го регулират.

1. Ядем повече

Няколко проучвания свързват недостига на сън с повишен апетит. Според едно от тях при системно недоспиване едновременно се подтиска синтеза на хормона лептин, сигнализиращ ситост и се завишава синтеза на герлин, отговрящ за чувството за глад.  Според резултатите от едно американско  проучване, хората, лишени от пълноценен сън, приемат средно 549 калории в повече на ден, което в дългосрочен план ги излага на риск от затлъстяване.

2. Ядем по-често

Сигурно сте чували препоръки, че е добре да се хапва на често и по малко. Тази практика може да добра за някои и не толкова добра за други, но едно е сигурно: твърде честото похапване не е добро за никой! Проблемът е, че когато сме недоспали сме много по-склонни да избягваме физическа активност и да компенсираме с повече хапване, което неизбежно води до натрупване на нежелани килограми.

3. Ядем по-вредни храни

И проблемът не е само в това колко пъти ядем, а какво точно ядем! Защото, ако сме пред компютъра в 11:30 вечерта обикновено ни се дояжда сладолед, а не моркови! Установено е , че  при недоспиване ни се ядат нездравословни храни с високо съдържание на въглехидрати и мазнини, и че също така не осъзнаваме последиците от консумацията им.  Дори само една нощ да не си доспим е нормално на следващия ден да ни се ядат храни с по-високо съдържание на мазнини. Но това предполагам, че всеки го е установил и от собствен опит.

4. Ядем в неправилни часове

Тялото има своя естествен вътрешен часовник, който определя циклите на съня и времето за хранене. Нормално е да чувстваме глад сутрин и да приемаме основната част от нужните ни хранителни вещества в светлата част на денонощието, докато тъмната част от него да е посветена на сън и почивка. Когато с начина си на живот и късното лягане объркаме вътрешния си часовник, обикновено не изпитваме глад сутрин и приемаме основната част от храната си във втората половина на деня и вечер, когато храносмилането не е толкова активно.  Хората, които вечерят след 8 часа вечер, приемат повече калории на вечеря и че това им пречи да заспят навреме, заключвайки ги в омагьосан кръг.

5. Имаме проблеми с теглото

Има зависимост между количеството сън и затлъстяването. Голям брой наблюдения откриват обратна зависимост между количеството сън и индекса на телесната маса. Това се отнася както за възрастни, така и за деца!  Затлъстяването при пет годишни деца  се увеличава при намаляване на съня, независимо от други фактори.

Затова, ако се опитвате да свалите килограми и се фокусирате върху храненето и движението, без да постигнете желаните резултати, помислете дали спите достатъчно!

6. Пропускаме ценни хранителни вещества

Фактът, че когато сме недоспали, хапваме повече, далеч не означава, че осигуряваме на тялото си полезните вещества, от които се нуждае! Както стана ясно, при недоспиване имаме естествена склонност към избор на нездравословни храни. Установено е , че хората, които са недоспали, консумират на половина по-малко количество плодове и зеленчуци в сравнение с онези, които се наспиват. Подобно недоимъчно хранене би могло да доведе до възможни дефицити на витамини и минерали, които да се отразят негативно и на други функции на тялото.

Сънят е важна част от нашия живот и е хубаво да се спи между 7-8 часа.

Ако тази статия ви е била полезна, моля споделете я с ваши приятели и познати за да може повече хора да се грижат за своето здраве.

ГОРЕЩИ НОВИНИ – УДЪЛЖАВАМЕ ПРОМОЦИИТЕ на БИЛКОВИТЕ ПРОДУКТИ  ДО 17.08 !!! 
Кликни и пазарувай с отстъпка до 30% 
ВИЖ ТУК: www.badizdrav.eu

Бъдете здрави!

 

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро