fbpx

Обядът с приятелки е лек за …….

Ако си жена и четеш този текст, вярвам ще се съгласиш, че едно от най-релаксиращите и приятни преживявания за нас жените са обедите/вечерите с приятелки. Онзи интимен кръг от близки момичета, с който споделяш, смееш се или плачеш, позволяваш си да бъдеш уязвима или да използваш език, който не би употребила в никъде другаде. Онази група от сродни души, в която се чувстваш защитена, облекчена, сигурна. В която въпросите ти често намират отговор, проблемите – решение или поне разбиране, подкрепа и симпатия.

От древността до нашите дни жените са търсили и са намирали подкрепа сред кръга от други жени. Независимо дали този кръг е събран около пещерен огън, домашно огнище или модерен ресторант тип “сексът и градът”, това е кръгът на доверие и отпускане.

И макар всяка от нас да знае вътре в себе си, че срещите с приятелки са един от най-силните антиподи на стреса, не отдавна този факт признаха и учените, като дори дадоха име на явлението “tend and befriend” (обгрижвай и се сприятелявай).

Когато за първи стресът се назовава като фактор в живота ни през 20-те години на миналия век, учените започват да изследват влиянието  му върху човешкия организъм и така създават термина fight or flight (бий се или бягай). Дълги години се счита , че хората реагират на стреса като изпадат в такъв режим – готовност да се бият , за да се защитят или да бягат, за да се спасят. Интересното обаче, че е тези първи учени са наблюдавали единствено мъже и реакцията fight or flight е типична именно за мъжете. Дори един модерен мъж днес, когато е подложен на силен и продължителен стрес често пъти реагира или като стане агресивен/заядлив/рязък (fight) или като се затвори в себе си и не желае да споделя (flight).

Ние жените обаче сме различни! Когато сме под стрес, търсим разбиране, споделяне, подкрепа. Имаме нужда някой да ни изслуша, да ни прегърне, да бъде до нас! И в много от случаите това разбиране и подкрепа можем да получим именно от други жени, от нашите приятелки.

lunch-2

Да видим обаче как всичко това влияе на…храносмилането ни.

И така, според редица проучвания, когато сме под стрес и се храним, ние не усвояваме пълноценно храната си. В някои случаи неспособността за усвояване, може да бъде до 100%. С други думи храната минава през тялото ни като през тръба, но ценните хранителни вещества не достигат до клетките ни.

Естествено препоръката е да избягваме да се храним, когато сме под стрес. Проблемът е, че в модерното ежедневие хроничният стрес е част от живота ни и при много хора просто не може да бъде избегнат.

Какво ни остава да правим тогава? Да се научим да живеем с него и да го управляваме чрез различни техники, без да му позволяваме той да управлява нас! Ето няколко съвета как да подобрите храносмилането и усвояването си, въпреки ежедневния стрес:

  • когато се храните, правете само това – не гледайте телевизия, не четете имейли, не говорете по телефона
  • преди да започнете да се храните, направете няколко дълбоки и бавни вдишвания и издишвания – дълбокото дишане успокоява пулса и снижава стресогенния хормон кортизол
  • в началото на храненето благодарете  на глас или наум за изобилието и хубавата храна на масата си – вибрацията на благодарността е една от най-силните защити срещу стреса
  • хранете се колкото може по-бавно – бързото хранене като всяко бързо действие поставя тялото в режим на стрес
  • обядвайте/вечеряйте по-често с приятелки – при тези лежерни срещи нивата на стрес в тялото значително спадат и дори трудно-смилаеми храни се разграждат и усвояват по-лесно. Именно това са моментите, когато можете да си позволите да нарушите някое правило за здравословно хранене да смесите храни, които по принцип на смесвате или да си поръчате десерт (никога не нарушвайте тези правила, когато се храните под стрес!)

lunch-3

А сега, побързайте да се обадите на близките си приятелки и запазете в календара си дата и час за следващия обяд с тях!

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро