fbpx

Виж кои 5 храни дразнят стомаха и е хубаво да ги избягваш

Сега , в тази извънредна ситуация е от изключителна важност да поддържаш здрава имунна система и да на не се разболяваш. Здрава имунна система се подържа и като стомаха и червата ти работят правилно без да имаш проблеми с тях. В тези дни е много важно да внимаваш с какво се храниш и каква храна вкарваш в тялото си.

Доброто храносмилане е желано от всеки. А постигането му въобще не е трудно. Само трябва да знаеш основните принципи на здравословния живот, благодарение на които можем да подобриш храносмилането си.

Най-важният момент, доказан и от специалисти, е самият процес на  хранене . Когато седнеш на масата , трябва да не си ядосан и да се наслаждаваш на храната. Не трябва да се храниш прави или ходейки. Намери време за поне едно „истинско” хранене – седни някъде на спокойствие и отдай значимото на това, което консумираш. Дъвчи добре и не преяждай.

За добро храносмилане е необходимо да ограничиш консумацията на тези  5 храни, които дразнят и разболяват стомаха и червата:

1.На първо място това са всички  рафинираните „бели” брашна. Пълнозърнестите храни, които са полезни за организма, се превръщат в нещо вредно за тялото ни чрез преработката им. В тях се съдържа изключително много глутен, който ги прави примамливи за очите, но много вредни и опасни за червата

2.В процеса на смилане се отстраняват редица полезни съставки и по този начин натоварват организма, създавайки му проблеми с храносмилането. Желателно е и избягването на пшеничените трици, тъй като те затормозяват и най-вече забавят преработвателните процеси.

3. Следват млечните продукти , заради лактозата. При някой хора даже се наблюдава и алергия, появява се и дерматит. Ако обаче си любител на киселото мляко, тествай и яж няколко дни  кисело мляко като наблюдаваш как отреагира на това тялото ти. Ако всичко е наред и нямаш проблем, то тогава продължи да го консумираш.

4.Прекомерната употреба на червени и пушени меса. Всеки гастроентеролог ще каже ,че ако искаш да се разболееш от рак на стомаха и червата яж червени и пушени меса. Освен ,че в тях количестовото на месото е силно ограничено, даже липсва , доказано е ,че химикалите и веществата , които използват за направата им водят до сериозни последици на организзма

5, Газираните напитки. Защо са вредни за стомаха? Освен ,че те подуват и ти съзадават газове и колики в червата, газираните напитки се правят от много оцветители и тонове подсладители. Тези съставки , които се съдържат там е доказано ,че при всекидневна употреба за 3 месеца са способни да разболеят и най здравия стомах.

За сметка на тези 5 храни  е добре да се пият по 2 литра течности на ден. Ако не можеш да пиеш толкова много вода, то я замести с билков, натурален чай / предлагаме чудесни билкови чайове от маточина, бял равнец и жълт кантрион/

Зеленчуците и плодовете са с доказано съдържание на витамини и минерали. Включването на колкото се може повече от тях в дневното меню може да ти донесе само позитиви. Но не забравяй да ги редуваш, тъй като някои от тях, като марулите например, при прекомерна употреба, могат да образуват песъчинки и камъни в бъбреците. Не забравай и физическата активност дори и сега в къщи! Отделяй няколко минути за направата на елементарни упражнения Това със сигурност ще  доведе само до подобряване не само на храносмилателното, но и на физическото ти състояние, както и до повдигане на тонуса.

Ако страдаш от  колит, гастрит, подуване в корема, болки в червата, затруднено храносмилане , рефлукс и киселини до 16 Септември можеш да ги ползваш с отстъпка от тук: https://badizdrav.eu/shop/promo-packs/promo-paket-zdrav-stomah/ 

Просто опитай!

Бъдете здрави!

С любов: Венера Василева

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро