fbpx

Какъв пробиотик да избера за здрав стомашно- чревен тракт?

Приятели,

получаваме много въпроси свързани с тема за пробиотиците и днес искаме да повдигнем завесата за тази така дискутирана тема. Едва ли има човек, който вече да не е чувал за пробиотиците и колко важни са те за здравето ни.

И все пак, информацията, свързана с тези полезни микроорганизми, може понякога да бъде объркваща.

Може ли тялото ни да синтезира пробиотици или трябва да ги  набавяме от вън? Дали е достатъчно да ядем пробиотични храни или трябва да приемаме добавки? Ако пием добавки, трябва ли да го правим постоянно или е достатъчен еднократен курс? А кои от всички добавки на пазара да изберем, когато предлагането е толкова голямо и изобщо има ли разлика между различните пробиотични добавки?

На тези въпроси ще потърсим отговор в днешната публикация. Затова започвам от самото начало и въпроса:

Какво са пробиотиците?

Както подсказва името им, пробиотиците (pro – за и biotic – отнасящ се до живота) са полезни микроорганизми, които приемаме с храна или хранителни добавки, и които подкрепят здравето ни, а оттам и живота. Пробиотиците са основно два вида – на основата на бактерии (като например Lactobacillus и Bifidobacterium) и на основата на дрожди (като например S.boulardii).

Традиционно познатите пробиотици, от които се правят и повечето пробиотични добавки, съдържат млечно-кисели бактерии, като Lactobacilli, Bifidobacteria, E.coli и др. Съществуват обаче и друг тип пробиотици, извлечени от почвата или от растенията, известни като SBOs (soil-based-organisms).

Достатъчно ли е да ядем пробиотични храни, за да сме здрави?

Простият отговор е “да”. Ако го правим всеки ден! Точно така – един от популярните митове, свързан с пробиотиците, е представата, че веднъж като попаднат в червата ни, те си опъват палатка и остават там завинаги! Всъщност единственият период от живота, когато полезните микроорганизми могат трайно да се заселят в червата, е по време на раждането, когато червата са почти стерилни и през първите 2 години от живота. Именно затова естественото раждане и правилно проведеното захранване са от изключителна важност, а редица заболявания на късната възраст могат да се проследят назад във времето до момента на раждане и захранване.

След този кратък период в началото на живота чревната флора остава малко или повече стабилна. Полезните бактерии, които приемаме с храната си или добавки, обикновено престояват известно време, свършват си работата и напускат тялото. Ето защо е важно редовно, по възможност всеки ден, да приемаме пробиотични храни : кисело мляко, кефир, ферментирали плодове и зеленчуци . За правилното функциониране на стомаха и червата е билковата натурална тинктура Здраве , която възстановява на тъканно ниво и натуралното масло от орех с витамин Е, което пречиства , детоксикира и поддържа здрав баланс в стомаха и червата. И двата продукта са на билкова основа и могат да се приемат ежедневно!

Какви пробиотици да изберем като хранителни добавки?

И тук вече става наистина объркващо, защото на пазара се предлагат десетки видове пробиотици и повечето от тях звучат като решение на всичките ви чревни и общи здравословни проблеми. Повярвайте ни, не са!

За пробиотиците на добавки е важно да знаете няколко много важни факта, ако искате приемът им да доведе до желания резултат. Условно можем да разделим пробиотичните добавки на 2 групи: терапевтични и поддържащи.

Кои са терапевтичните пробиотици?

Терапевтичните пробиотици са насочени към лечение на определен здравословен проблем или патология. Така например има пробиотици, подходящи за лекуване на екзема, колики, рефлукс, остра диария, запек, кандида, бактериална вагиноза и други. При тези пробиотици бактериалният щам е от изключителна важност, защото не всеки ще постигне търсения ефект. 

Кои са поддържащи пробиотици?

Поддържащите пробиотици се приемат след терапия или от здрав индивид, за да компенсират нередовната консумация на пробиотични продукти. Подходящи за целта са именно комбинираните пробиотици, но приемани в много по-ниски от терапевтичните дози.

Как се приемат антибиотици с пробиотици?

Този въпрос е много важен, защото с всеки изписан антибиотик се пишат на килограм някакъв пробиотик без изобщо да се обясни как се приема , защо точно този пробиотик трябва да се избере!? 

Мнозина считат, че няма причина да приемат пробиотици по време на антибиотично лечение, защото антибиотиците ще унищожат полезните микроорганизми. Това убеждение е вярно само от части. Безспорно силният медикамент ще унищожи част от пробиотиците, но друга част от тях ще остане и значително ще намали негативния ефект, който оказват антибиотиците върху чревния тракт. Единственото важно условие в случая е антибиотикът и пробиотикът да се взимат в различно време с поне няколко часа интервал между двата.

Като обощение можем да споменем най- важните неща, а именно:

  • Пробиотиците имат ключова роля за здравето ни и животът без тях е невъзможен.
  • За да поддържаме балансирана чревна микрофолора е нужно всеки ден да консумираме пробиотични храни . Билковата тинктура Здраве и маслото от орех допълнително ще ви помогнат да възстановите стомашно- чревния тракт както и да заздравите лигавиците.
  • При избора на пробиотични добавки е важно да се прави разлика между терапевтични и поддържащи.
  • Качествените поддържащи пробиотици съчетават традиционни щамове със SBOs.
  • Изборът на правилен щам и дозировка е определящ за постигането на лечебен ефект.
  • Приемайте пробиотиците с храна или след хранене, за да ги запазите от разрушителния ефект на стомашната киселина.

Ако тази публикация е била полезна за вас, споделете я с приятели, на които тя също може да бъде от полза, защото информираните хора правят повече здравословни избори. Оценете ни във фейсбук : https://www.facebook.com/zdravednes/

С любов : Венера Василева

и екипа на Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро