15 признака за проблем с щитовидната жлеза

Приятели,

знаете ли как бързо да разберете , че имате проблем с щитовидната жлеза?

Предлагаме ви 15 признака, които ще ви подскажат да си пуснете изследване на хормони и да посетите ендокринолог.

Щитовидната жлеза е изключително важна за организма. Тя регулира метаболизма, както и функцията на сърцето , храносмилателната функция, мускулите, развитието на мозъка и поддържането на костите. Нейното правилно функциониране зависи от наличието на йод в храните с които се храним. Поради географската ширина в която се намира България , напоследък се забелязва изключително голям брой заболеваемост именно от щитовидна жлеза.

1 Имате проблем с теглото

От много дълго време се твърди, че има тясна връзка между заболяванията на щитовидната жлеза, телесното тегло и обмяната на веществата.  Хормоните на жлезата регулират метаболизма на животните и хората. Скоростта на метаболизма се определя чрез измерване на количеството кислород, използван от организма в течение на определен период от време. Пациенти, при които щитовидната жлеза не работи, имат ниски стойности, както и тези с повишена функция имат по-високи. В днешно време обаче, изследването на тези хормони установяват много по-лесно и точно дали жлезата работи нормално или има някакви отклонения.

2. Постоянна умора – Чувство на умора и липса на енергия са симптоми, свързани с много състояния, но те са силно свързани и с хипотиреоидизъм, разстройството, което е резултат от твърде малко хормони на щитовидната жлеза. Ако сте уморени сутрин или през целия ден след дълъг сън , това е знак, че функцията и може да е понижена.

3. Липса на настроение – депресията или подтиснатостта също могат да бъдат симптом на хипотиреоидизъм. Защо? Смята се, че производството на твърде малко хормони на жлезата може да окаже влияние върху нивата на серотонин в мозъка (хормона на доброто настроение). С намаляване на функцията и жлеза се задвижват други показатели на тялото надолу което води до спад и в настроението.

4. Чувствате се нервни и тревожни – Тревожността е симптом свързан с хипертиреоидизъм, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони. Ако имате чувството, че просто не може да се отпуснете, тя може да е с хиперфункция.

5. Разсеяност – Разбира се, това може да бъде причинено от липса на сън или стареене, но може да се дължи и на заболяване на щитовидната жлеза. Твърде много хормони (хипертиреоидизъм) могат да водят до трудности в концентрацията , а твърде малко (хипотиреоидизъм) до забравяне и обща мозъчна мъгла.

6. Сърцебиене  ако понякога усещате ,че сърцето ви бие твърде бързо ,  това може да бъде признак на хипертиреоидизъм. Сърцебиенето е признак , който е много показателен при условие, че нямате функционална промяна в сърцето и клапите.

7. Суха кожа – ако имате суха и сърбяща кожа , това  може да бъде симптом на хипотиреоидизъм. Промяната в структурата на кожата и външния вид вероятно се дължи на по-бавния метаболизъм (причинена от твърде малко производство на хормони), което намалява изпотяването. Кожа без достатъчно влага става суха и лющеща се. Понякога и ноктите стават чупливи.

8. Проблеми с изхождането – Хората с хипотироидизъм понякога се оплакват от запек. Прекъсването в производството на хормони е причината за забавяне на храносмилателните процеси. От друга страна, при хиперфункция на щитовидната жлеза може да се наблюдава диария или по-чести движения на червата.

9. Промяна в месечния цикъл – това е симптом , които е много показателен при жените. Ако имате дълъг менструален цикъл, това  може да е знак за хипотиреоидизъм, когато хормоните на жлезата са в недостиг. Периодът между циклите също може да бъде по-кратък. С хипертиреоидизъм, високи нива на щитовидните хормони причиняват нарушения в менструалния цикъл по различен начин. Периодите са по-кратки, по-далеч един от друг и много леки.

10. Болки в крайниците и мускулите – Ако имате необичайни или внезапно появили се изтръпвания или скованост в ръцете или краката, това може да бъде знак за хипотиреоидизъм. С течение на времето, производството на твърде малко хормони на щитовидната жлеза уврежда нервите, които изпращат сигнали от мозъка и гръбначния мозък през тялото ви.

11. Високо кръвно налягане – Според някои лекари, хората с хипотиреоидизъм са два до три пъти по застрашени от развиване на хипертония. Една от теориите е, че малки количества от хормона на жлезата може да забави сърдечния ритъм, което влияе на силата на изпомпване на кръв от кръвоносните съдове.

12. Постоянно ви е студено или топло – Усещането за студ или втрисане е проблем в жлезата. От друга страна, при хиперфункция енергия се произвежда прекалено силно. Ето защо хората с хипертиреоидизъм понякога се се чувстват твърде топли или се потят обилно.

щитовидна жлеза

13. Усещане за бучка в гърлото – бучка в гърлото може да бъде признак на разстройство на щитовидната жлеза. Един от начините да се провери, е да погледнете врата си, за да видите дали можете да откриете признаци на подуване на жлезата.

14. Разстройство на съня – Ако ви се спи постоянно това може да е признак на хипотиреоидизъм, а ако не можете да спите на хипертиреоидизъм. И в двата случая обаче ако това състояние продължава месец е хубаво да вземете мерки.

15. Рязко напълняване – рязкото повишаване на теглото е един от сигурните симптоми за проблем със щитовидната жлеза. Проверявайте теглото си в продължение на две седмици и ако установите ,че то много рязко варира е време да прегледате щитовидната жлеза.

Ние от Бъдете здрави имаме решение на проблема с щитовидната жлеза и той е в натуралната билкова тинктура Дълголетие. Тя е много мощен природен стимулатор да възстанови функциите на жлезата . Без проблем се решава както хипотиреоидизъм , така и хипертиреоидизъм. Може да се приема и от здрави хора, които нямат проблеми с щитовидната жлеза – профилактично и то поради факта , че сме на такава географска ширина , където има голям недостиг на йод и проблем с щитовидната жлеза.

За консултация : тел.0897992495 или на сайта на Бъдете здрави от тук: https://badizdrav.eu/shop/promo-packs/promo-paket-dalgoletie-za-profilaktika-na-shtitovidna-zhleza-i-normalizirane-na-kravna-zahar/