fbpx

Как да се защитим от слънцето?

здраве през зимата

Приятели,

Лятото е вече факт. Това е любим сезон на много хора освен заради топлото време и заради отпуските. Независимо обаче дали ще прекарате на планина или на морския бряг е важно да се наслаждавате на слънцето по безопасен начин. Как ще стане това? Като се погрижим както за защита на кожата отвън , така и от вътре с консумация на определени храни .

Мнозина от нас свързват слънчевата светлина с усещане за щастие. След поредица от тъмни и дъждовни дни е достатъчно навън да изгрее слънце, за да се подобри чувствително и настроението ни. Това усещане се дължи преди всичко на факта, че излагането на слънчевата светлина увеличава синтеза на  серотонина. Това е хормон, който допринася за доброто ни настроение. Не е случаен факта, че населението на държави с по-малко слънчеви дни в годината е по-склонно към депресивни разстройства. От друга страна слънцето е абсолютно необходимо, за да може тялото ни да синтезира ценния витамин D.  Той  допринася за хормоналния ни баланс, за здравината на костите и зъбите , за устойчивостта на имунната ни система, за тонуса на нервните клетки, за способността ни да пазим равновесие и изпълнява редица други важни функции в човешкото тяло.

Как безопасно да се излагаме на слънце?

Всички знаем базовите правила – да се избягва силното лятно слънце между 11:00 и 16:00ч, да носим шапка и леко покривно облекло в светли тонове при по-продължително седене на слънце. Добре е обаче да обърнем внимание на още два аспекта на полезната слънчева защита:

  • защита отвътре чрез подходящи храни
  • защита отвън с ефективни и безопасни слънцезащитни средства

Хранене против изгаряне

По своята същност слънчевото изгаряне е вид възпалителен процес. Той е в пряка връзка с  начинът ни на хранене . Ето защо през лятото е добре да следваме анти-възпалителна диета или иначе казано да се придържаме към начин на хранене, в което са сведени до минимум:

  • пакетирани и рафиниран и храни
  • захар и всякакви подсладители
  • глутен
  • транс-мазнини и нагрети растителни мазнини
  • твърде много алкохол

Добре е да се набляга на  пресните зеленчуци и сезонни плодове. През лятото има  изобилие от зеленолистни зеленчуци и домати. И ако се чудите защо точно домати, опитайте си да си представите една градина с домати в знойно лято. Слънцето нагрява доматите, но вместо да се сбръчкат и изсъхнат, те наедряват и зреят. Защо става така? Защото доматите съдържат големи количества каротеноиди и полифеноли – два вида мощни антиоксиданти, чиято основна роля е да предпазват хлорофила от светлинно увреждане. Все едно тези антиоксиданти пазят плодовете и зеленчуците от слънчево изгаряне, а по-хубавото е, че могат да направят същото и за нашата кожа!

Слънцезащитни средства – външна защита

Не по-малко важно особено през летните месеци е добре да защитим и външно кожата си с подходящи слънцезащитни продукти. И тук идват въпросите какви продукти да изберем, как и колко често да ги употребяваме.

Важен показател при слънцезащитните средства е т.нар. SPF (Sun Protection Factor) или фактор на слънчевата защита). Препоръката на дерматолозите е през летните месеци да използваме средства с висок SPF т.е. между 30 и 50. Важно е да се знае , че високият фактор  не осигурява защита срещу преждевременно остаряване, бръчки и рак на кожата. Важно е да се търсят продукти със защита от UVA лъчите.

Ако въпреки всичко кожата ви изгори , за да премахнете веднага възпалителнитя процес , болката , паренето и сърбежа ние ви препоръчваме био натурален мехлем Венигрин. Комбинацията от билки не само веднага ще успокои кожата , но ще я хидратира  и предпази без да се стига до увреждане.  Натуралния мехлем Венигрин е силно покривен, без да оставя мазни петна той попива в кожата , като освежава и дава нужните витамини , минерали и флафоноиди. Допълнително е обогатен с витамин Е , което придава мек и сияен блясък . Венигрин премахва възпаленията от ухапване от насекоми , като вечер ви предпазва от комари. За да предпазите кожата от слънцето и да се развате на прекрасно и незабравимо лято , специално за вас тази седмица мехлем Венигрин е на промоционална цена. При закупуване на 2 броя мехлем , ползвате -20% отстъпка. За поръчки тел. 0897992495 или на www.badizdrav.eu

Ако тази статия е била полезна за вас, моля споделете я с ваши познати и приятели.

Прекрасна нова седмица!

Бъдете здрави!

С любов : Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

 

 

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро