fbpx

Как да се защитим от слънцето?

здраве през зимата

Приятели,

Лятото е вече факт. Това е любим сезон на много хора освен заради топлото време и заради отпуските. Независимо обаче дали ще прекарате на планина или на морския бряг е важно да се наслаждавате на слънцето по безопасен начин. Как ще стане това? Като се погрижим както за защита на кожата отвън , така и от вътре с консумация на определени храни .

Мнозина от нас свързват слънчевата светлина с усещане за щастие. След поредица от тъмни и дъждовни дни е достатъчно навън да изгрее слънце, за да се подобри чувствително и настроението ни. Това усещане се дължи преди всичко на факта, че излагането на слънчевата светлина увеличава синтеза на  серотонина. Това е хормон, който допринася за доброто ни настроение. Не е случаен факта, че населението на държави с по-малко слънчеви дни в годината е по-склонно към депресивни разстройства. От друга страна слънцето е абсолютно необходимо, за да може тялото ни да синтезира ценния витамин D.  Той  допринася за хормоналния ни баланс, за здравината на костите и зъбите , за устойчивостта на имунната ни система, за тонуса на нервните клетки, за способността ни да пазим равновесие и изпълнява редица други важни функции в човешкото тяло.

Как безопасно да се излагаме на слънце?

Всички знаем базовите правила – да се избягва силното лятно слънце между 11:00 и 16:00ч, да носим шапка и леко покривно облекло в светли тонове при по-продължително седене на слънце. Добре е обаче да обърнем внимание на още два аспекта на полезната слънчева защита:

  • защита отвътре чрез подходящи храни
  • защита отвън с ефективни и безопасни слънцезащитни средства

Хранене против изгаряне

По своята същност слънчевото изгаряне е вид възпалителен процес. Той е в пряка връзка с  начинът ни на хранене . Ето защо през лятото е добре да следваме анти-възпалителна диета или иначе казано да се придържаме към начин на хранене, в което са сведени до минимум:

  • пакетирани и рафиниран и храни
  • захар и всякакви подсладители
  • глутен
  • транс-мазнини и нагрети растителни мазнини
  • твърде много алкохол

Добре е да се набляга на  пресните зеленчуци и сезонни плодове. През лятото има  изобилие от зеленолистни зеленчуци и домати. И ако се чудите защо точно домати, опитайте си да си представите една градина с домати в знойно лято. Слънцето нагрява доматите, но вместо да се сбръчкат и изсъхнат, те наедряват и зреят. Защо става така? Защото доматите съдържат големи количества каротеноиди и полифеноли – два вида мощни антиоксиданти, чиято основна роля е да предпазват хлорофила от светлинно увреждане. Все едно тези антиоксиданти пазят плодовете и зеленчуците от слънчево изгаряне, а по-хубавото е, че могат да направят същото и за нашата кожа!

Слънцезащитни средства – външна защита

Не по-малко важно особено през летните месеци е добре да защитим и външно кожата си с подходящи слънцезащитни продукти. И тук идват въпросите какви продукти да изберем, как и колко често да ги употребяваме.

Важен показател при слънцезащитните средства е т.нар. SPF (Sun Protection Factor) или фактор на слънчевата защита). Препоръката на дерматолозите е през летните месеци да използваме средства с висок SPF т.е. между 30 и 50. Важно е да се знае , че високият фактор  не осигурява защита срещу преждевременно остаряване, бръчки и рак на кожата. Важно е да се търсят продукти със защита от UVA лъчите.

Ако въпреки всичко кожата ви изгори , за да премахнете веднага възпалителнитя процес , болката , паренето и сърбежа ние ви препоръчваме био натурален мехлем Венигрин. Комбинацията от билки не само веднага ще успокои кожата , но ще я хидратира  и предпази без да се стига до увреждане.  Натуралния мехлем Венигрин е силно покривен, без да оставя мазни петна той попива в кожата , като освежава и дава нужните витамини , минерали и флафоноиди. Допълнително е обогатен с витамин Е , което придава мек и сияен блясък . Венигрин премахва възпаленията от ухапване от насекоми , като вечер ви предпазва от комари. За да предпазите кожата от слънцето и да се развате на прекрасно и незабравимо лято , специално за вас тази седмица мехлем Венигрин е на промоционална цена. При закупуване на 2 броя мехлем , ползвате -20% отстъпка. За поръчки тел. 0897992495 или на www.badizdrav.eu

Ако тази статия е била полезна за вас, моля споделете я с ваши познати и приятели.

Прекрасна нова седмица!

Бъдете здрави!

С любов : Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

 

 

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.