fbpx

Болки в ставите и костите и как да се справим с тях?

Приятели,

много често ни питате : ” Каква е причината за болките в ставите  и костите ? Защо до вчера нищо ми нямаше и от днес не мога да стана от леглото прикован?”

Всяко нещо в човека с времето старее. Опорно двигателната система също не прави изключение. Много малко известен е факта , че костната система на човек се развива средно до неговата 25 годишна възраст. Веднага след преминаването на тази граница започва да се губи ставен хрущял – амортисьорът, който поема натоварванията.

Първи се появяват болките в коленете. Те се дължат най-вече на ошипяване. То започва още около 35-40-годишна възраст. Главна предпоставка за тези болки е фактът, че коленете са сред най-силно натоварените стави. Проблемът винаги се появява само в едното коляно. Тогава, човек инстинктивно започва да натоварва повече другото и проблемът се предава и на другата става.

Болките в ставите и костите се появяват и поради други причини освен стареенето. Това са в повечето случаи травми, заседнал начин на живот, системно физическо натоварване, наднормено тегло и затлъстяване, както и продължително лечение с кортикостероиди.

Ограничаването на тези фактори спомага за намаляване предпоставките за поява на неприятна болка и преждевременното стареене на костите.

Възможни причини за общи болки в ставите на ръцете и краката може да се :

Артрозата . Това е заболяване , което има дегенеративен характер и  засяга ставите. Започва да се променя състава на хрущялите, които изтъняват. Получава се възпаление, което засяга и тъканите. Освен болки в ставите на ръцете и краката се наблюдава и схващане и затруднени движения.

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване с автоимунен произход, което засяга ставите и сухожилията и се характеризира с подуване, болка, затруднено движение в засегнатата област.

Ревматичната треска е заболяване, което е било много разпространено и много опасно преди откриването и широката употреба на антибиотиците. То е последица от бактериална инфекция на фаринкса/сливиците, причинена от стрептококи от група А. Ако тя не се лекува, имунната система подтиква образуването на антитела, които са причината за възпалителен процес, засягащ както ставите, така и сърцето.

Заболяванията, свързани със ставни болки, са твърде много и различни. Преди да отидете на лекар е добре да имате наблюдения дали те са остри, временни или хронични. Също така е полезно да обърнете внимание дали се повлияват от медикаменти, топлина, студ или други външни и странични фактори.

Важно е да се знае ,че хрущялът се храни от веществата в обвиващата го ставна капсула и то само при активно движение. Ако човек през повечето време стои обездвижен, хрущялът няма с какво да се нахрани. От друга страна обаче, при претоварване на ставите тази хранителната мембрана се изчерпва бързо. Така хрущялът отново няма с какво да се храни и започва да боли. Прием на натурална билкова тинктура Ставиксин помага именно в такива състояния.  Билковата тинктура Ставиксин съдържа босфелия, хилуронова киселина, черен орех, колаген тип 2, витамин С. Основните активни компоненти с противовъзпалително действие в смолата на Босвелия са босвелиевите киселини (КВА и АКВА), които блокират синтеза на левкотриени – хормоноподобни вещества. Двете киселини оказват положително влияние върху ставните функции, намалявайки ставната скованост. Подходящи са и при случаи на преждевременно “износване” на ставите и гръбначния стълб, а също и при усилено натоварване на носещите стави (при тежък физически труд, спортисти, наднормено телесно тегло и др.) и след травми на опорно-двигателния апарат. Ставиксин се използва основно при ставни заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит, бурсит (възпаление на околоставните торбички) и тендинит (възпаление на сухожилията). При прием от 4-6 месеца на билкова тинктура Ставиксин вие ще забравите за ставните и костните проблеми.

Друг много важен момент , на който трябва да се обърне внимание това е да се изключат от менюто тези храни , а именно:

1.Захар и захарни изделия. Колкото и да са вкусни поничките, шоколадовите и други десерти, вие ще поискате да им устоите, ако страдате от болки в ставите. Преработените захари задействат  освобождаването на възпалителни посредници, известни като цитокини. Това включва захарта в бонбоните, газираните напитки и зърнените храни, други закуски. Излишната захар в организма оказва натиск върху ставите, може да доведе и до увеличаване на теглото.

2.Червени и преработени меса . Защо да не се ядат от хора с проблеми с кости и стави ? Защото съдържат пурини и нитрати. Тези химикали влошават болката и възпалението в организма. Изследванията са показали, че червените и преработените меса не само предизвикват възпаления, те подкрепят и растежа на рака.

3. Млечни продукти За повечето хора, млякото и млечните продукти са силно възпалителна храна. Проучванията показват, че по-голямата част от възрастните имат поне известни затруднения в преработването на мляко, независимо дали го знаят или не. Ако млечните продукти заемат голяма част от вашата диета, това може да предизвика възпалителна реакция. Ако страдате от болки в ставите, най-добре е да  изключите млечните продукти от диетата си. 4. Сол  Много опаковани и предварително направени храни съдържат големи количества сол и други консерванти, заради по-дългите срокове на годност. Рафинираната сол е с високо съдържание на добавки и химикали, които нарушават баланса на течностите в организма. Обърнете внимание на това, което съдържа храната ви. Избягвайте т. нар. джънк фууд (junk food)храни и храни за микровълновата печка. Ако искате да използвате сол, когато готвите, сменете готварската сол с розова хималайски морска сол.

Това бяха нашите съвети за запазване на здрави кости и стави. Ако този материал е бил полезен за вас , споделете го с приятели за да могат повече хора да са здрави! Посетете и нашия сайт за да се възползвате от промоционалните ни предложения на натуралните билкови продукти на Хелт Агейн от тук: www.badizdrav.eu

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

l

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро