fbpx

Защо сутрин да закусваме?

Приятели,

преди няколко дни ви попитахме дали закусвате. Получихме много и различни мнения.

Това , което е важно да се знае е , че закуската е първото и най- важно хранене за деня. Това , което много специалисти констатират е , че  тя дава енергия и подпомага физическата активност на организма през целия ден. Важно е  закуската да доставя около 25 % от общата калорийна стойност на храната за деня, а за здравословен  се счита 3 или 4 пъти на ден да се  приема  храната .Това съответства на циркадиалния ритъм („биологичен часовник”) на стомашно-чревния ни тракт.

Друг важен въпрос е “В колко часа да се закусва?”

Най- добре е това да се случва между 7 и 8 часа сутринта. Тогава и стомашно- чревният ни тракт е най- активен и спокойно може да преработи това , което му поднасяме.

Когато говорим за здравословна закуска , която ни дава енергия и добър старт на деня е хубаво тя да включва белтъчини, въглехидрати и мазнини. Добър вариант на закуска е омлет от яйца с хляб, както и истинско сирене , с филия хляб, домат и краставица. Може също да изберем за закуска овесени ядки с истинско кисело мляко и парченца плодове и бадеми в тях. Избягвайте захарта , както и  коренфлейка, сиропите, пастите и белия хляб. Те се консумират от организма бързо , от тях ще ви се качи много рязко кръвната захар, след което също така рязко и ще спадне. Това ще доведе на тялото ви бързо огладняване и ще ви  остави  уморени само след няколко часа.

Ако похапвате на закуска храна богата на протеини и фибри , те ще ви заситят и няма да изгладнеете до обяд. Това ще ви донесе добро здраве , отлични килограми и енергия.

Бъдете здрави!

С любов : Екипа на Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро