fbpx

8 начина да премахнем запека, без да ползваме лекарства?

Приятели,

запекът е проблем , за който почти не се говори , но според здравната статистика 20% от населението в света или всеки 5 човек страда от запек или  няма редовна елиминация. По-лошото е, че не малка част от тези хора така са свикнали с положението, че изобщо не го приемат за проблем. А то безспорно е такъв, защото заедно със задържания фецес, в дебелото черво се задържат и голямо количество токсини и мъртви бактерии. Червото обаче не е изолиран орган и между него и останалата част от тялото тече непрекъснат обмен. Така част от въпросните токсини се реабсорбират и попадат обратно в организма като натоварват черния дроб и могат да станат причина за чернодробни проблеми и натравяне на организма.

В случаите, когато зад хроничния запек няма медицинска причина, той може да се дължи на една или на комбинация от следните три причини – лоши хранителни навици, стрес и липса на движение – три фактора, които се превръщат в определящи за начина на живот днес и имат неблагоприятен ефект върху много аспекти на здравето, включително редовната елиминация.

Но дори горните 3 фактора да са присъствали в живота ви досега, винаги може да промените този факт и да започнете начисто! А ако нередовното изхождане е било част от живота ви, тук ви предлагам 10 естествени подхода за справяне с него, които доказано работят! Може да ги пробвате един по един или да приложите няколко на куп. Най-важното е в крайна сметка да постигнете желаната честота на изхождане , а това е напълно възможно и в повечето случаи зависи от самите вас.

Ето как да се справите с проблема със запека:

 

#Решение 1-  Пийте повече вода!
Дехидратацията е сред главните причини за нередовна елиминация, а много хора днес пият по-малко от литър вода на ден, което е силно недостатъчно. Първото нещо, което трябва да направите, ако имате запек, е да обърнете внимание на количеството вода, което пиете и да започнете да пиете повече!

# Решение 2- Яжте правилните фибри!

Освен водата има нещо друго, което помага за придвижването по червото и което играе по-скоро ролята на бутало. Това са баластни вещества или иначе казано фибри, които също често пъти са в недостиг в менюто на модерния градски човек. Най-добри източници на фибри са суровите плодове и зеленчуци, ядките, семената, пълнозърнестите и бобовите храни. Но при хроничния запек суровите плодове и зеленчуци може да се окажат трудни за преработване. Отделно увеличаването на количеството фибри в менюто е добре да стане постепенно, за да свикне организма с тях.

Най-добрият начин е да започнете да въвеждате по порция печени или задушени зеленчуци към обяда и вечерята, по 1-2 чаени лъжици микс от смлени семена към закуската  и постепенно да увеличавате количеството им. От зеленчуците чудесен избор са броколи, карфиол, моркови, цвекло, ряпа и т.н.

#Решение 3-  Не се лишавайте от мазнини!

Тук говорим за добрите мазнини. Източници на такива могат да бъдат риба, яйца, кокосово масло, авокадо, зехтин, маслини, ядки и семена, които е добре редовно да присъстват в менюто.

# Решение 4 – Погрижете се за червата и стомаха .

Грижата се състои в две направления – храна и билки. Относно храната  избягвайте храните, които разрушават баланса на стомаха и червата. Това са храни като захрани изделия, алкохол, кафе и всякакви преработени храни, а вместо това се постарайте всеки ден да добавяте към менюто си пробиотични храни като кисело мляко или кефир, кисело зеле или други ферментирали зеленчуци.

За заздравяване на стомашната и чревната лигавица отлични помощници са билковата тинктура Здраве , която е точно направена формула , възстановяваща чревната лигавица и маслото от орех , което освен ,че детоксикира, предпазва стомаха и червата и по естествен начин елеминира излишните отпадъци, като много меко и леко изхожда червата.

#Решение 5-  Заемете правилна поза на тоалетната чиния

В продължение на хилядолетия и днес все още в някои по-първобитни общества хора са се изхождали клекнали върху дупка в земята. При тази поза бедрата и тазът са под ъгъл, но дебело черво е право и насочено надолу, което значително улеснява придвижването по него. В нашите модерни домове “дупката” е заменена с тоалетна чиния за по-добра хигиена и повече удобство, но дори на нас да ни е удобно, червото ни изобщо не се чувства удобно в тази поза и изпразването му е затруднено.

Това, което можете да направите, за да го улесните, е да поставите под краката си ниско столче или леген, обърнат с дъното нагоре, така че стъпалата ви да се повдигнат на 20-30 см от пода и между бедрата и тази да се образува онзи ъгъл, който би се получил в ергономичната клечаща поза. В много случай само този малък трик е в състояние да промени нещата!

 

#Решение 6-  Движете се повече!

Както споменахме по-горе, именно обездвижването е сред главните причини за нередовната елиминация. Стоенето на бюро, придвижването с кола и асансьор, липсата на спорт или епизодичните тренировки един – два пъти седмично водят до сериозно обездвижване с всичките негативни последици от него.

Така както всеки ден се нуждаем от храна и от сън, така и всеки ден се нуждаем от движение! И дори да не може да посещаваме зала или друга организирана тренировка всеки ден, е важно да търсим начин да се движим повече в ежедневието. Качването на стълби е чудесен начин да се движим повече в нормалното ни ежедневие. Аз живея на 6-ти етаж и ползвам асансьор само когато нося по-тежък багаж. Друг начин за повече движение е придвижването пеша, усукването, започването на деня с няколко йога пози например 5-6 цикъла на слънчевия поздрав. Има много начин да включите малко повече движение всеки ден, а това непременно ще се отрази благоприятно на регулярността на изхождането ви.

И ако горните 6 решения не помогнат, ето още една насока, в които можете да потърсите отговор на проблема с нередовната елиминация.

#Решение 7-  Контролирайте стреса в живота си.
Медицинско проучване от 2011 г установява, че хората, които страдат от тревожност и депресия имат много по-голяма склонност към запек от останалите. Когато сме под стрес тялото ни е в една непрекъсната контракция – все едно стискаме, без дори да осъзнаваме! Коремът е свит, гърбът и врътът са напрегнати (честа причина за главоболие!), раменете са повдигнати и близо до ушите, вместо да са отпуснати и отдалечени от тях. При това положение дебелото черво, което е богато снабдено с нервни окончания и директно свързано с мозъка посредством най-големия нерв в човешкото тяло – блуждаещия нерв – е също свито и по-трудно допуска придвижването по него.

Ето защо редовната и съзнателна употреба на различни техники за контрол и справяне със стреса ще ви помогнат освен за всичко останало и затова да имате редовна елиминация! Може да опитате с йога, коремно дишане, визуализация, медитация, да практикувате благодарност и по 5 минути на ден да си мислите фокусирано за хубавите неща в живота си, за които сте благодарни или просто редовно да се смеете, да се свържете с детето в себе си, да полудувате, да направите нещо веселяшко и да свалите от раменете си товара на ежедневните задължения и отговорности!

***

Ако искате да се справите с проблема със запека и да го решите , ние можем да ви помогнем с изпитан начин –  билколечение . Билковата тинктура Здраве и маслото от орех с витамин Е , успешно се справят с всички състояния със стомашно – чревния тракт. Заявете своята поръчка от тук : https://badizdrav.eu/shop/promo-packs/paket-zdrav-stomah/

До сега сме помогнали на над 2,500 човека, вярваме, че и на теб ще бъдем полезни!

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

16 thoughts on “8 начина да премахнем запека, без да ползваме лекарства?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.