fbpx

8 начина да премахнем запека, без да ползваме лекарства?

Приятели,

запекът е проблем , за който почти не се говори , но според здравната статистика 20% от населението в света или всеки 5 човек страда от запек или  няма редовна елиминация. По-лошото е, че не малка част от тези хора така са свикнали с положението, че изобщо не го приемат за проблем. А то безспорно е такъв, защото заедно със задържания фецес, в дебелото черво се задържат и голямо количество токсини и мъртви бактерии. Червото обаче не е изолиран орган и между него и останалата част от тялото тече непрекъснат обмен. Така част от въпросните токсини се реабсорбират и попадат обратно в организма като натоварват черния дроб и могат да станат причина за чернодробни проблеми и натравяне на организма.

В случаите, когато зад хроничния запек няма медицинска причина, той може да се дължи на една или на комбинация от следните три причини – лоши хранителни навици, стрес и липса на движение – три фактора, които се превръщат в определящи за начина на живот днес и имат неблагоприятен ефект върху много аспекти на здравето, включително редовната елиминация.

Но дори горните 3 фактора да са присъствали в живота ви досега, винаги може да промените този факт и да започнете начисто! А ако нередовното изхождане е било част от живота ви, тук ви предлагам 10 естествени подхода за справяне с него, които доказано работят! Може да ги пробвате един по един или да приложите няколко на куп. Най-важното е в крайна сметка да постигнете желаната честота на изхождане , а това е напълно възможно и в повечето случаи зависи от самите вас.

Ето как да се справите с проблема със запека:

#Решение 1-  Пийте повече вода!
Дехидратацията е сред главните причини за нередовна елиминация, а много хора днес пият по-малко от литър вода на ден, което е силно недостатъчно. Първото нещо, което трябва да направите, ако имате запек, е да обърнете внимание на количеството вода, което пиете и да започнете да пиете повече!

# Решение 2- Яжте правилните фибри!

Освен водата има нещо друго, което помага за придвижването по червото и което играе по-скоро ролята на бутало. Това са баластни вещества или иначе казано фибри, които също често пъти са в недостиг в менюто на модерния градски човек. Най-добри източници на фибри са суровите плодове и зеленчуци, ядките, семената, пълнозърнестите и бобовите храни. Но при хроничния запек суровите плодове и зеленчуци може да се окажат трудни за преработване. Отделно увеличаването на количеството фибри в менюто е добре да стане постепенно, за да свикне организма с тях. Много помага живовляка на люспи, който съдържа само растителни фибри и чисти червата като ” метла” .Виж за него от тук: https://badizdrav.eu/shop/kolit-gastrit-yazva/indijski-zhivovlyak-na-lyuspi-husk-bio-100-gr/   

Към живовляка на люспи ви препоръчваме да започнете да въвеждате по порция печени или задушени зеленчуци към обяда и вечерята, по 1-2 чаени лъжици микс от смлени семена към закуската  и постепенно да увеличавате количеството им. От зеленчуците чудесен избор са броколи, карфиол, моркови, цвекло, ряпа и т.н.

#Решение 3-  Не се лишавайте от мазнини!

Тук говорим за добрите мазнини. Източници на такива могат да бъдат риба, яйца, кокосово масло, авокадо, зехтин, маслини, ядки и семена, които е добре редовно да присъстват в менюто.

# Решение 4 – Погрижете се за червата и стомаха .

Грижата се състои в две направления – храна и билки. Относно храната  избягвайте храните, които разрушават баланса на стомаха и червата. Това са храни като захрани изделия, алкохол, кафе и всякакви преработени храни, а вместо това се постарайте всеки ден да добавяте към менюто си пробиотични храни като кисело мляко или кефир, кисело зеле или други ферментирали зеленчуци.

За заздравяване на стомашната и чревната лигавица отлични помощници са билковата тинктура Здраве , която е точно направена формула , възстановяваща чревната лигавица и маслото от орех , което освен ,че детоксикира, предпазва стомаха и червата и по естествен начин елеминира излишните отпадъци, като много меко и леко изхожда червата.

#Решение 5-  Заемете правилна поза на тоалетната чиния

В продължение на хилядолетия и днес все още в някои по-първобитни общества хора са се изхождали клекнали върху дупка в земята. При тази поза бедрата и тазът са под ъгъл, но дебело черво е право и насочено надолу, което значително улеснява придвижването по него. В нашите модерни домове “дупката” е заменена с тоалетна чиния за по-добра хигиена и повече удобство, но дори на нас да ни е удобно, червото ни изобщо не се чувства удобно в тази поза и изпразването му е затруднено.

Това, което можете да направите, за да го улесните, е да поставите под краката си ниско столче или леген, обърнат с дъното нагоре, така че стъпалата ви да се повдигнат на 20-30 см от пода и между бедрата и тази да се образува онзи ъгъл, който би се получил в ергономичната клечаща поза. В много случай само този малък трик е в състояние да промени нещата!

#Решение 6-  Движете се повече!

Както споменахме по-горе, именно обездвижването е сред главните причини за нередовната елиминация. Стоенето на бюро, придвижването с кола и асансьор, липсата на спорт или епизодичните тренировки един – два пъти седмично водят до сериозно обездвижване с всичките негативни последици от него.

Така както всеки ден се нуждаем от храна и от сън, така и всеки ден се нуждаем от движение! И дори да не може да посещаваме зала или друга организирана тренировка всеки ден, е важно да търсим начин да се движим повече в ежедневието. Качването на стълби е чудесен начин да се движим повече в нормалното ни ежедневие. Аз живея на 6-ти етаж и ползвам асансьор само когато нося по-тежък багаж. Друг начин за повече движение е придвижването пеша, усукването, започването на деня с няколко йога пози например 5-6 цикъла на слънчевия поздрав. Има много начин да включите малко повече движение всеки ден, а това непременно ще се отрази благоприятно на регулярността на изхождането ви.

И ако горните 6 решения не помогнат, ето още една насока, в които можете да потърсите отговор на проблема с нередовната елиминация.

#Решение 7-  Контролирайте стреса в живота си.
Медицинско проучване от 2011 г установява, че хората, които страдат от тревожност и депресия имат много по-голяма склонност към запек от останалите. Когато сме под стрес тялото ни е в една непрекъсната контракция – все едно стискаме, без дори да осъзнаваме! Коремът е свит, гърбът и врътът са напрегнати (честа причина за главоболие!), раменете са повдигнати и близо до ушите, вместо да са отпуснати и отдалечени от тях. При това положение дебелото черво, което е богато снабдено с нервни окончания и директно свързано с мозъка посредством най-големия нерв в човешкото тяло – блуждаещия нерв – е също свито и по-трудно допуска придвижването по него.

Ето защо редовната и съзнателна употреба на различни техники за контрол и справяне със стреса ще ви помогнат освен за всичко останало и затова да имате редовна елиминация! Може да опитате с йога, коремно дишане, визуализация, медитация, да практикувате благодарност и по 5 минути на ден да си мислите фокусирано за хубавите неща в живота си, за които сте благодарни или просто редовно да се смеете, да се свържете с детето в себе си, да полудувате, да направите нещо веселяшко и да свалите от раменете си товара на ежедневните задължения и отговорности!

***

Ако искате да се справите с проблема със запека и да го решите , ние можем да ви помогнем с изпитан начин –  билколечение . Билковата тинктура Здраве и маслото от орех с витамин Е , успешно се справят с всички състояния със стомашно – чревния тракт. Заявете своята поръчка от тук : https://badizdrav.eu/shop/promo-packs/paket-zdrav-stomah/

До сега сме помогнали на над 2,500 човека, вярваме, че и на теб ще бъдем полезни!

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро