fbpx

Вредни ли са мазнините и да се лишаваме ли от тях?

Приятели,

когато се каже думата  “мазнини” и директно го асоциираме с “тлъстини”, с излишни килограми и нездравословно хранене. Също така и много диетолози правят програми на пълна забрана на мазнините и тотално изключване от менюто им.  Трябва ли наистина да се лишаваме от мазнините и кои органи страдат от това? Кои са полезни и кои вредни мазнини и как да ги консумираме? На тези важни въпроси днес ще дадем отговор.

Кои мазнини са полезни и кои вредни?

Полезни мазнини са :

  • дива риба и рибено масло
  • месо, яйца и масло от пасищни животни
  • кокосово масло
  • авокадо
  • ядки и семена
  • студено-пресован зехтин с високо качество

Вредни мазнини са : хидрогенирани, частично-хидрогенираните и транс-мазнините, както и нагретите растителни мазнини, които  следва да се избягват.

Защо не трябва да лишаваме организма си от мазнини? Кои органи страдат от липса на мазнини?

На първо място страда жлъчката.

Когато храната ни съдържа твърде ограничено количество мазнини, жлъчката не е стимулирана да освобождава жлъчен сок.Той се задържа в нея, сгъстява се и става лепкав. Колкото по-гъст и лепкав става жлъчният сок, толкова по-трудно е за жлъчката да се освободи от него. Така се създава порочен кръг.

В резултат, когато все пак хапнем повече мазнини, необходимият жлъчен сок не може да се излее от жлъчния мехур в червата, мазнините преминават през храносмилателния тракт и се изхвърлят от тялото, без да могат да изпълнят ключови за организма функции.

Днес много хора са с отстранена жлъчка поради необходимо лечение на жлъчно-каменна болест. Защо обаче се стига до там?

Когато в продължение на месеци и дори години човек консумира недостатъчно количество полезни мазнини и жлъчният му мехур задържа гъст и лепкав жлъчен сок, неминуемо се стига до образуването на жлъчни камъни. При проблеми с жлъчката или отстранена такава е много важен терапевтичният прием на жлъчни соли под формата на хранителна добавка и постепенно увеличаване на количеството приемани мазнини.

На второ място за да детоксикираме тялото , трябва в него да има мазнини.

Един от естествените детокс механизми на тялото включва черният дроб, който превръща мастноразтворимите токсини и хормони като например излишния естроген във водоразтворими и изхвърлянето им от организма посредством жлъчния сок. Както стана дума по-горе при липса на мазнини в храната жлъчният сок се сгъстява и натрупва в тялото заедно със съдържащите се в него токсини.

Колкото и странно да ви се струва, прясно изцедения сок ще има по-голям  ефект, ако към него добавите супена лъжица кокосово масло или масло от орех!

Мазнините са нужни за усвояването на мастно-разтворимите витамини

Мастно-разтворимите витамини А, D и К могат да бъдат усвоени единствено в присъствието на мазнини. Наличието на тези витамини е определящо за имунната ни система, хормоналния баланс, доброто зрение, опорно-двигателния апарат и здравето на зъбите ни.

Според проучванията на един от пионерите в нутриционистиката д-р Уестън Прайс, в храната на хората от миналото е имало 10 пъти повече мастни-разтворими витамини отколкото в модерното ниско-маслено хранене. Д-р Прайс изучава начинът на хранене на племена и народи, за които са непознати проблемите със зъбите, затлъстяването, диабета, сърдечно-съдовите заболявания и стерилитета. Оказва се, че в менюто на всички тези народи редовно присъстват млечни продукти, рибен хайвер,  месо – източници едновременно на мазнини и мастно-разтворими витамини.

Например витамин А може да бъде усвоен от храни като масло от черен дроб на треска, масло от пасищни животни, черен дроб и жълтък. Морковите и другите зеленчуци, за които се твърди, че са източници на витамин А всъщност съдържат само  бета-каротен, който далеч не е достатъчен за организма.

Мазнините регулират холестерола

Ролята на холестерола за здравето ни е толкова погрешно разбрана, че изисква отделна публикация по темата. Тук ще споменем само, че науката недвусмислено е доказала факта, че холестеролът от хранителни източници не предизвиква запушване на артерии!

Понятията лош холестерол (LDL) и добър холестерол (HDL) също се употребяват неправилно, но да кажем, че LDL холестеролът има 2 форми – лека, която е безвредна и тежка, която се асоциира със сърдечно-съдови заболявания.

Наситените мазнини (масло, кокосово масло, животински мазнини) превръщат тежкия LDL в лек и повишават HDL холестерола т.е. имат защитна роля за здравето. В същото време преработени зърнени храни като различни мюслита, тестени изделия и нагрети растителни мазнини повишават нивата на тежкия LDL.

Балансът на кръвната захар се нуждае от мазнини

Винаги, когато ядем въглехидрати е добре да ги комбинираме с мазнини, за да забавим абсорпцията на глюкоза в кръвната захар и негативния ефект върху инсулина. Допълнително, по този начин оставаме сити за по-дълго време и не търсим чести междинни похапвания.

С настъпването на ниско-маслената истерия през 90-те години на миналия век, производителите започват да компенсират липсата на вкус в ниско-маслените продукти като има добавят захар. Повече захар и по-малко мазнини значително съкращават пътя към инсулиновата резистентност и диабета.

Усвояването на протеините изисква мазнини

Не е случаен фактът, че натуралните храни, които съдържат протеини, съдържат и мазнини (яйца, мляко, риба, месо). Консумирани заедно, те се усвояват по-пълноценно и се балансират взаимно.

Обратно, изкуственото им разделяне (готвене само на чисто мускулно месо без мазнини, на омлет от белтъци и други) е причина животинските протеини да не се усвояват пълноценно, да действат дразнещо и вкиселяващо на организма. Оттам и лошата слава на консумацията на животински храни.

Хормоналният баланс изисква мазнини

Синтезът на половите хормони включително тестостерон, естроген и прогестерон се изисква мазнини. При ниско-мазнинното хранене жените често страдат от дефицит на прогестерон, а мъжете на тестостерон.

Нещата се влошават допълнително от факта, че сгъстеният жлъчен сок пречи на изхвърлянето от тялото на излишния естроген и води до естрогенна доминантност, а това за жените означава ПМС, болезнен цикъл и дори ранна менопауза, а за мъжете – появата на “мъжки гърди”.

Контролът на теглото изисква мазнини

Много хора се опитват да отслабнат като избягват мазнините. Така неминуемо менюто им включва повече протеини и въглехидрати. Проблемът е, че ако си набавите 200 калории от въглехидрати, вероятно след час ще сте отново гладни, докато ако същите 200 калории са за сметка на полезни мазнини ще можете да изкарате без допълнителна храна 2 до 3 часа. Така че, ако се борите с излишни килограми, мазнините не са нещото, от което следва да се пазите!

Вкусната храна съдържа мазнини

В крайна сметка вкусът на храната далеч не е без значение за сетивата ни, а никой не може да отрече, че храната, приготвена с подходящи мазнини е вкусна. Сравнете например купа зеленчуци на пара със същата купа зеленчуци, ако към нея са прибавени зехтин, масло или сметана. Коя ще изберете?

Това, че природата е направила храни като маслото, зехтина, яйцата и сметаната вкусни и че човешкият език има специални рецептори да долови точно този вкус, не е случайно! Това е начинът на майката природа да ни покаже, че тези храни са полезни!

За тези от вас , които имат проблем със затлъстен черен дроб или проблем с холестерола предлагаме за възстановяване хранителна добавка  Венус Форте . За нея можете да прочетете от тук: https://badizdrav.eu/shop/babretsi/venus-forte/

При проблеми с разширени вени и хемороиди ви предлагаме пакет  Венигрин : https://badizdrav.eu/shop/promo-packs/paket-za-veni-i-hemoroidi-venigrin/ 

При проблем с кости и стави можете да ползвате 3 опаковки Ставиксин . Информация вижте от тук https://badizdrav.eu/shop/pri-problemi-s-kosti-i-stavi/paket-staviksin-za-zdravi-kosti-i-stavi-3-broya/

За засилване на имунната система и за предпазване и профилактика от вируси и грип , предлагаме 2 опаковки билкова тинктура Имунно и спрей за гърло Херба Ангин https://badizdrav.eu/shop/promo-packs/promo-paket-zdrav-imunitet/

Ако искате да отслабнете и да имате здраво и красиво тяло можете да са се възползвате от намаление на промо пакет Грижа за тялото . Вижте тук:  https://badizdrav.eu/shop/promo-packs/promo-paket-za-8mi-mart-grizha-za-tyaloto/

За профилактика на диабет и проблем с щитовидната жлеза пакет Дълголетие . Вижте от тук  https://badizdrav.eu/shop/promo-packs/promo-paket-dalgoletie-za-profilaktika-na-shtitovidna-zhleza-i-normalizirane-na-kravna-zahar/

За мъже , които имат проблем с простата и с ерекцията натурална билкова тинктура Мен Сикрет е продукт, който освен че действа бързо , премахва възпалението и дискомфорта. Виж тук https://badizdrav.eu/shop/prostata/man-secret/

Бъдете здрави!

С любов  Венера Василева

и екипа на Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро