fbpx

Коя захар е по- вредна бялата или плодовата?

Приятели,

всекидневно получаваме въпроси относно захарта и това разбира се много ни радва, защото показва ,че вече ставаме по- осъзнати в избора си на храна и искаме да бъдем здрави.

Знаем, че бялата захар е вредна, а плодовете – полезни. Затова отговорът на горния въпрос изглежда ясен. Но всъщност, ако сте посочили бялата захар като по-вредна, грешите! Двата подсладителя, консумирани редовно и в големи количества, са еднакво вредни за здравето ни, като плодовата захар крие допълнителни рискове, а от днешната публикация ще разберете какви са те.

Да започнем с това, че всичко, което наричаме “захар” се разгражда в тялото ни до прости захари “глюкоза” и/или “фруктоза”. Дори когато небцето ни не прави разлика между различните източници на сладост, тялото ни със сигурност ги различава, тъй като двата монозахарида имат различен механизъм на разграждане.

Глюкоза, фруктоза и сукроза

Глюкозата е най-важният монозахарид и предпочитаният от тялото източник на енергия. Тялото ни превръща повечето въглехидрати, които консумираме в глюкоза и ги използва на момента за енергия или ги складира като запас в клетките или в черния дроб под формата на гликоген. Когато консумираме концентрирани източници на глюкоза, монозахаридът преминава в кръвния поток и става причина за повишаване на кръвната захар и завишен синтез на инсулин, който транспортира глюкозата до клетките и им помага да я усвоят.

Фрукотзата е монозахарид, който се среща естествено в плодовете, зеленчуците и меда. Неговият механизъм на разграждане обаче е съвсем различен от този на глюкозата. Фруктозата не може да служи за енергия на тялото и мозъка. Тя не повишава инсулина в тялото, но за сметка на това се разгражда директно от черния дроб като крайните ѝ метаболитни продукти са триглицериди (вид мазнини), пикочна киселина и свободни радикали. Нито един от трите не е добра новина за биохимията на тялото.

Триглицеридите се натрупват в черния дроб и затрудняват дейността му. Тези, който преминават в кръвта, допринасят за натрупването на плака по стените на артериите. Свободните радикали разрушават клетъчни и ензимни структури. Пикочната киселина спира синтеза на азотен оксид – вещество, което пази стените на артериите от увреждане.

Дотук нещата с фруктозата изобщо не звучат добре, но преди да продължим да си говорим за нея, нека да поясним и какво представлява бялата захар. Това, което наричаме бяла или кристална захар се добива и преработва от захарна тръстика и захарно цвекло и на практика е дизахарид, наречен сукроза. Сукрозата се състои от 2 свързани молекули глюкоза и фруктоза в съотношение 50:50. С други думи като прекалим с бялата захар, освен нежелания калориен ефект, приемаме и повече фруктоза.

И основния въпрос е кога захарта става вредна?

  • Всяка форма на захар е вредна, когато се консумира в големи количества.
  • Това, че дадена захар е обозначена като “плодова” не я прави полезна като плод.
  • Желателно е плодовата захар в менюто ни да идва от плодове и зеленчуци, а не от концентрирани, индустриално създадени сокове и джусове
  • Ако все пак си купим готова храна, която съдържа подсладител, по-добре е той да съдържа сукроза, отколкото чиста фруктоза. И, разбира се, покупката на такива храни е добре да бъде изключение

Как да държим захарта в оптимални граници , особено при хора с диабет и преддиабет?

Това става с билколечение. Специално разработихме натурална билкова тинктура за нормализиране на кръвната захар. Благодарение на активните съставки , които съдържа , тинктура Дълголетие нормализира работата на цялата ендокринна система. Виж тук: https://badizdrav.eu/shop/bilkovi-ekstrakti/tinktura-dalgoletie/ 

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

С любов :

Венера Василева

и Хелт Агейн

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро