fbpx

Как правилно да измиваме плодовете и зеленчуците от химикали?

Приятели,

Все повече хора обаче се притесняват от нитратите и другите токсини в растителните продукти, чудят се дали трябва да купуват само био и дали това е възможно практически и финансово.

И така да започнем оттам, че в нашия модерен свят почти няма растителни продукти, които да са 100% чисти от пестециди и много хора се питат изобщо:

Защо се използват пестициди?

Официалното обяснение е, че употребата на пестициди е свързана с борбата с вредители и преносители на зарази като комари, кърлежи, мишки и плъхове, както и за борба с плевелите, унищожаващи реколтата.

В земеделието като цяло се използват огромен брой пестициди, като двата най-популярни класа, са хербециди и инсектициди. За жалост все по-голям брой научни изследвания свързва употребата на представители на тези класове с болести като:

 • рак
 • диабет
 • неврологични разтройства като Паркинсон и Алцхаймер
 • репродуктивни проблеми
 • родилни дефекти
 • астма и др.

Рискът е за тези, които консумират третирани зарзавати, но е още по-голям, за хората, изложени на тях при самото третиране. Според една наскоро направена статистика се отчита факта , че  средната продължителност на живота на земеделските работници в САЩ е 49 години и че много от случаите на отравяне с пестициди при тези работници изобщо не се докладват.

Дори без да са чували тези стряскащи цифри, много хора основателно се тревожат от химикалите в зарзаватите и си задават въпроса:

Трябва ли да ядем само “био” плодове и зеленчуци?

За някои хора “био” продуките за добро и достъпно решение, за други са трудно и скъпо, но и е едните и другите е добре да знаят, че “био” не означава 100% без химикали!

Също като конвенционалните и био земеделците имат нужда от препарати за борба с плевели и вредители. Разликата е, че при тях изборът е значително по-ограничен и сведен до считани за безвредни натурални и минерални продукти.

Въпреки това в европейския Регламент, регулиращ био земеделието, има текст, който допуска употребата и нa конвенциоанални синтетични химикали в био земеделието, ако “не съществува подходяща алтернатива”!

С други думи, като си купувате “био” не считайте, че си купувате нещо, което е абсолютно нетретирано и съответно може да го консумирате директно! Доброто измиване е абсолютно задължително, а как това измиване да бъде ефективно, ще разберем сега.

 

Как правилно да почистваме плодовете и зеленчуците ?

Обикновено почистването на плодовете и зеленчуците се случва като ги измием само под течаща вода. Според едно американско проучване обаче , при измиването под течаща вода се намаляват (без да се измиват напълно!) остатъците от 9 от 12-те тествани пестицида, което се оказва кройно недостатъчно. Същото проучване установява още два интересни факта:

 • че температурата на водата, с която мием плодовете и зеленчуците, няма особено значение, но изтъркването им с четка/гъба намалява остатъчните пестициди
 • че специализираните препарати за измиване на плодове и зеленчуци не постигат драматично по-добър резултат от обикновената течаща вода

Други проучвания обаче откриват, че значително по-добро почистване се постигат с три елементарни разтвора, които можем да си приготвим сами у дома: разтвор със сол, с оцет и разтвор със сода.

Почистване със сол и оцет: 

Оказва се, че разтворите със сол и оцет действат значително по-ефективно от чистата вода и премахват близки по стойност (между 65% и 79% от остатъчните пестициди). При накисването в оцет обаче има остатъчен оцетен дъх по зеленчуците и цялостно той е по-скъп от обикновената сол, но така или иначе ефектът е сходен.

Почистване с готварска сода

Счита се е , че  най-ефективният  начин за почистване на остатъчни пестициди от плодовете и зеленчуците може да се окаже накисването им в разтвор с обикновена готварска сода. Содата допринася за отстраняване на най-голям процент остатъчни пестициди при това не само от кората на ябълките, а и под тях. При това използваният разтвор съдържа приблизително 10 г сода на 1 л вода, а накисването е  не повече от 15 минути.

Сега приятели вече знаете , че  разполагаме с евтин, сравнително ефективен и удобен начин за почистване на пресните плодове и зеленчуци, даже да не можем да си купуваме всичко “био”, а дори и в този случай!

Как се случва самото почистване?

Почистване  на зеленолистни зеленчуци

Това са всички онези свежи марули, салати, спанак, киселец, лапад, коприва и др.

 • Поставете листните зеленчуци в голяма купа
 • Напълнете я с вода.
 • Добавете 1 ч.л. сода за хляб за всеки литър вода
 • Изчакайте 15 – 20 минути и излейте водата.
 • Изплакнете добре под течаща вода.

Почистване на други зеленчуци

 • Напълнете мивката или голям съд с вода.
 • Добавете 1 ч.л. сода на литър вода.
 • Изсипете зеленчуците и накиснете за 15 минути.
 • Измийте под течаща вода като използвате четка или груба гъба, за да изтъркате добре кората.
 • Използвайте веднага или подсушете добре преди да приберете в хладилник.

Друго важно нещо е  преди употреба да обелите кората (краставица, цвекло), отстранете външните листа (марули, зеле), отрежете краищата (моркови, краставици), тъй като там често се натрупват най-много пестициди и бактерии.

Почистване на плодове

За едри плодове с гладки кори като ябълки, праскови, череши и т.н. приложете същия метод като за зеленчуците.

Меките плодове като ягоди и горски плодове е достатъчно след накисване само да изплакнете под течаща вода и да подсушите леко с кухненска хартия. Добре е да правите това почистване непосредствено преди консумация. Третираните по този начин плодове задържат влага и при съхраняване дори и в хладилник са изложени на риск от по-бързо разваляне, бактерии и плесени.

В заключение , това което ще споменем е че, пресните плодове и зеленчуци са безспорно сред най-полезните храни, които е добре да съставляват близо половината от дневното ни меню.

За съжаление живеем в свят, в който нищо не е 100% освободено от химия в това число и  органичните плодове и зеленчуци. Затова е изключително важно независимо какви зарзавати купуваме да ги почистваме добре преди употреба.

Измиването под течаща вода е абсолютният минимум. Изтъркването с четка или гъба е допълнителна полезна стъпка. Накисването в разтвор със сол, оцет или сода за хляб, комбинирано с измиване, е методът, който гарантира най-малко остатъчни химикали в третираните по този начин плодове и зеленчуци.

Ако сме ви били полезни , моля напишете отзив в нашата страница във фейсбук на https://www.facebook.com/zdravednes/

Бъдете здрави и се грижете за вашето здраве, защото то е само и единствено във вашите ръце!

С любов екипа на : Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

 

 

 

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро