fbpx

Как правилно да измиваме плодовете и зеленчуците от химикали?

Приятели,

Все повече хора обаче се притесняват от нитратите и другите токсини в растителните продукти, чудят се дали трябва да купуват само био и дали това е възможно практически и финансово.

И така да започнем оттам, че в нашия модерен свят почти няма растителни продукти, които да са 100% чисти от пестециди и много хора се питат изобщо:

Защо се използват пестициди?

Официалното обяснение е, че употребата на пестициди е свързана с борбата с вредители и преносители на зарази като комари, кърлежи, мишки и плъхове, както и за борба с плевелите, унищожаващи реколтата.

В земеделието като цяло се използват огромен брой пестициди, като двата най-популярни класа, са хербециди и инсектициди. За жалост все по-голям брой научни изследвания свързва употребата на представители на тези класове с болести като:

 • рак
 • диабет
 • неврологични разтройства като Паркинсон и Алцхаймер
 • репродуктивни проблеми
 • родилни дефекти
 • астма и др.

Рискът е за тези, които консумират третирани зарзавати, но е още по-голям, за хората, изложени на тях при самото третиране. Според една наскоро направена статистика се отчита факта , че  средната продължителност на живота на земеделските работници в САЩ е 49 години и че много от случаите на отравяне с пестициди при тези работници изобщо не се докладват.

Дори без да са чували тези стряскащи цифри, много хора основателно се тревожат от химикалите в зарзаватите и си задават въпроса:

Трябва ли да ядем само “био” плодове и зеленчуци?

За някои хора “био” продуките за добро и достъпно решение, за други са трудно и скъпо, но и е едните и другите е добре да знаят, че “био” не означава 100% без химикали!

Също като конвенционалните и био земеделците имат нужда от препарати за борба с плевели и вредители. Разликата е, че при тях изборът е значително по-ограничен и сведен до считани за безвредни натурални и минерални продукти.

Въпреки това в европейския Регламент, регулиращ био земеделието, има текст, който допуска употребата и нa конвенциоанални синтетични химикали в био земеделието, ако “не съществува подходяща алтернатива”!

С други думи, като си купувате “био” не считайте, че си купувате нещо, което е абсолютно нетретирано и съответно може да го консумирате директно! Доброто измиване е абсолютно задължително, а как това измиване да бъде ефективно, ще разберем сега.

 

Как правилно да почистваме плодовете и зеленчуците ?

Обикновено почистването на плодовете и зеленчуците се случва като ги измием само под течаща вода. Според едно американско проучване обаче , при измиването под течаща вода се намаляват (без да се измиват напълно!) остатъците от 9 от 12-те тествани пестицида, което се оказва кройно недостатъчно. Същото проучване установява още два интересни факта:

 • че температурата на водата, с която мием плодовете и зеленчуците, няма особено значение, но изтъркването им с четка/гъба намалява остатъчните пестициди
 • че специализираните препарати за измиване на плодове и зеленчуци не постигат драматично по-добър резултат от обикновената течаща вода

Други проучвания обаче откриват, че значително по-добро почистване се постигат с три елементарни разтвора, които можем да си приготвим сами у дома: разтвор със сол, с оцет и разтвор със сода.

Почистване със сол и оцет: 

Оказва се, че разтворите със сол и оцет действат значително по-ефективно от чистата вода и премахват близки по стойност (между 65% и 79% от остатъчните пестициди). При накисването в оцет обаче има остатъчен оцетен дъх по зеленчуците и цялостно той е по-скъп от обикновената сол, но така или иначе ефектът е сходен.

Почистване с готварска сода

Счита се е , че  най-ефективният  начин за почистване на остатъчни пестициди от плодовете и зеленчуците може да се окаже накисването им в разтвор с обикновена готварска сода. Содата допринася за отстраняване на най-голям процент остатъчни пестициди при това не само от кората на ябълките, а и под тях. При това използваният разтвор съдържа приблизително 10 г сода на 1 л вода, а накисването е  не повече от 15 минути.

Сега приятели вече знаете , че  разполагаме с евтин, сравнително ефективен и удобен начин за почистване на пресните плодове и зеленчуци, даже да не можем да си купуваме всичко “био”, а дори и в този случай!

Как се случва самото почистване?

Почистване  на зеленолистни зеленчуци

Това са всички онези свежи марули, салати, спанак, киселец, лапад, коприва и др.

 • Поставете листните зеленчуци в голяма купа
 • Напълнете я с вода.
 • Добавете 1 ч.л. сода за хляб за всеки литър вода
 • Изчакайте 15 – 20 минути и излейте водата.
 • Изплакнете добре под течаща вода.

Почистване на други зеленчуци

 • Напълнете мивката или голям съд с вода.
 • Добавете 1 ч.л. сода на литър вода.
 • Изсипете зеленчуците и накиснете за 15 минути.
 • Измийте под течаща вода като използвате четка или груба гъба, за да изтъркате добре кората.
 • Използвайте веднага или подсушете добре преди да приберете в хладилник.

Друго важно нещо е  преди употреба да обелите кората (краставица, цвекло), отстранете външните листа (марули, зеле), отрежете краищата (моркови, краставици), тъй като там често се натрупват най-много пестициди и бактерии.

Почистване на плодове

За едри плодове с гладки кори като ябълки, праскови, череши и т.н. приложете същия метод като за зеленчуците.

Меките плодове като ягоди и горски плодове е достатъчно след накисване само да изплакнете под течаща вода и да подсушите леко с кухненска хартия. Добре е да правите това почистване непосредствено преди консумация. Третираните по този начин плодове задържат влага и при съхраняване дори и в хладилник са изложени на риск от по-бързо разваляне, бактерии и плесени.

В заключение , това което ще споменем е че, пресните плодове и зеленчуци са безспорно сред най-полезните храни, които е добре да съставляват близо половината от дневното ни меню.

За съжаление живеем в свят, в който нищо не е 100% освободено от химия в това число и  органичните плодове и зеленчуци. Затова е изключително важно независимо какви зарзавати купуваме да ги почистваме добре преди употреба.

Измиването под течаща вода е абсолютният минимум. Изтъркването с четка или гъба е допълнителна полезна стъпка. Накисването в разтвор със сол, оцет или сода за хляб, комбинирано с измиване, е методът, който гарантира най-малко остатъчни химикали в третираните по този начин плодове и зеленчуци.

Ако сме ви били полезни , моля напишете отзив в нашата страница във фейсбук на https://www.facebook.com/zdravednes/

Бъдете здрави и се грижете за вашето здраве, защото то е само и единствено във вашите ръце!

С любов екипа на : Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

 

 

 

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.