fbpx

Как без да ходя на зъболекар , да имам здрави зъби?

Приятели,

много често получаваме запитване относно факта, че правим всичко необходимо, грижим се за зъбите си и въпреки всичко те не са здрави. На какво се дължи това и имали начин без да ходя често на зъболекар да имам здрави зъби?

Д-р Уестън А. Прайс е американски зъболекар от началото на ХХ век, който забелязал, че всяко ново поколение негови пациенти са по-малко здрави от предишното поколение и с по-развалени зъби. За разлика от повечето си колеги, д-р Прайс не приемал тази ситуация за нормална.

Той бил убеден, че съществува връзка между здравето на зъбите и общото здраве на организма. За да докаже теорията си, д-р Прайс решава да изследва здравето на хора от изолирани места, където все още не са навлязли  в цивилизацията и модерният начин на живот.

През следващите десет години той заедно със съпругата си пътува по света и изучава т.нар. “примитивни” народи, като установява, че при тях зъбните проблеми са почти непознати. Нещо повече, тези хора не страдат от хроничните заболявания на съвременния свят като сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, артрит, хронична умора и др.

Д-р Прайс открива, че хората от тези народи са запазили традиционния си начин на хранене, и че той е различен за повечето общности:

 • Някои от тях като северните народи консумирали животинска храна, докато други консумирали много ограничени количества животински продукти
 • Някои готвели храната си, други залагали предимно на сурови храни
 • Някои консумирали повече плодове, а други зърнени храни, приготвени чрез накисване и ферментиране
 • Някои общности консумирали млечни продукти, а други не

Общото между всички обаче било, че диетите на никой от тези народи не включвали:

 • растителни и хидрогенизирани мазнини
 • консервирани храни
 • бяло брашно
 • захар или други алтернативни подсладители
 • обезмаслени млечни продукти
 • газирани напитки
 • изкуствени храни като глутамат, протеинови пудри и подобни “модерни” храни

Д-р Прайс стига до извода, че здравето на тези народи не е въпрос на генетика, а следствие от начина им на хранене, защото щом членове на тези общности възприемели съвременния начин на живот и хранене, се появявали и проблемите със зъбите и с общото здраве.

Така близо столетие преди науката да заговори за нутриционистика и епигенетика, този проницателен зъболекар от Кливланд открива, че определящи за здравето както на зъбите ни, така и на целия организъм, са начинът ни на хранене и факторите от заобикалящата ни среда

И така, в резултат на проучванията си д-р Уестън Прайс стига до извода, че три аспекта на храненето ни са определящи за здравето на зъбите. Ето кои са те:

1. Извод : Наличието на достатъчно минерали в храната
 – зъбният емайл има най-високата концентрация на минерали в цялото тяло. Разпадът на емайла може да бъде причинен не само от дефицит на калций, който обикновено свързваме със здравето на зъбите, но също така от липса на други минерали като желязо, магнезий, мед, манган и фосфор. Най-добрият начин да си набавим тези минерали е чрез храната. А една от най-добрите храни, осигуряващи концентрация от минерали, е  костният бульон . Не съществува храна, която да носи повече полезност за зъбите от този бульон. Друг начин да се набавят необходимите минерали е чрез реминерализиращи пасти за зъби, но те далеч не са толкова ефективни.

Наличието на достатъчно мастно-разтворими витамини като А, D и К – за да може тялото да усвои минералите от храната, то се нуждае от мастноразтворими витамини. Витамин D е нужен за усвояването на калций и фосфор. Витамин А предпазва тялото от токсини и помага за възстановяването на костите и тъканите. Витамин Е е мощен антиокдиант, който подобрява циркулацията и укрепва тъканите, а витамин К2 транспортира калция до частите на тялото, които имат нужда от нея. При много хора проблемите със зъбите са резултат на дефицит в храната на мастноразтвотими витамини. Сред най-добрите източници на тези витамини са рибеното масло и кравето масло..

Способността на тялото да усвоява тези минерали и мастноразтворими витамини – без значение какви количества полезни храни и/или хранителни добавки приемате, те няма да повлияят на здравето на зъбите ви, ако организмът ви не ги усвоява пълноценно. Усвояването на свой ред се определя основно от 2 фактора – здравето на червата и неутрализирането на дразнещи субстанции от храната. Здравето на червата зависи от целостта на чревната лигавица и баланса на чревния микробиом. При нарушена чревна мембрана или дисбаланс на чревната флора, организмът не усвоява пълноценно храната си натрупва дефицити. Тук много помага натурална билкова тинктура Здраве и масло от орех с витамин Е.

За да имаме здрави зъби трябва да се изключат  напълно  сладки и тестени храни и да се набляга изключително на костни бульони, истинско  месо / не пушено , кренвирши и салами/ , продукти от истинско мляко, големи количества полезни мазнини.

Ако темата ви е била полезна, споделете я с приятели за да може повече хора да поддържат добре зъбите си. Оценете страницата ни във фейсбук: https://www.facebook.com/zdravednes/

С любов: екипа на Хелт Агейн

www.badizdrav.eu