fbpx

9 изпитани начина за справяне с запека, без лекарства!

Приятели,

много често ни пишете за това как да се справите с нередовния корем и да подобрите работата на стомашно- чревния тракт без да намесвате лекарствата. С тази статия искаме да ви дадем 9 изпитани метода за справяне с неприятния проблем и вие ако първоначално не можете да включите и десетте начина , то пробвайте още днес да опитате поне 5 от тях , а за утре направете останалите.

Според здравната статистика 20% от населението на света или всеки 5-ти човек страда от хроничен запек и няма редовна елиминация. По-лошото е, че не малка част от тези хора така са свикнали с положението, че изобщо не го приемат за проблем. А то безспорно е такъв,защото  в дебелото черво се задържат голямо количество токсини и мъртви бактерии. Тези токсини се реабсорбират в кръвта и попадат обратно в организма . Натоварват се черния дроб , сърцето и други важни органи.

Най- честите причини за запек са :  лоши хранителни навици, стрес и липса на движение.

Как по естествен начин да се справим със запека? Ето и нашите 9 предложения:

1 начин : Пийте повече вода! Това е една от  главните причини за нередовна елиминация. От наши анкети , които сме правили сме забелязали че много хора днес пият по-малко от литър вода на ден, което е силно недостатъчно. Дебелото черво е една водна пързалка и за да се придвижва и спуска нещо по нея, е необходимо там да тече вода. Така че първото нещо, което трябва да направите, ако имате запек, е да обърнете внимание на количеството вода, което пиете и да започнете да пиете повече!

2 начин: Яжте правилните фибри!Освен водата има нещо друго, което помага за придвижването по червото и което играе по-скоро ролята на бутало. Това са баластни вещества или иначе казано фибри, които също често пъти са в недостиг в менюто на модерния градски човек. Най-добри източници на фибри са суровите плодове и зеленчуци, ядките, семената, пълнозърнестите и бобовите храни. Но при хроничния запек суровите плодове и зеленчуци може да се окажат трудни за преработване. Отделно увеличаването на количеството фибри в менюто е добре да стане постепенно, за да свикне организма с тях. Най-добрият начин е да започнете да въвеждате по порция печени или задушени зеленчуци към обяда и вечерята, по 1-2 чаени лъжици микс от смлени семена към закуската и постепенно да увеличавате количеството им. От зеленчуците чудесен избор sа броколи, карфиол, моркови, цвекло, ряпа.

3 начин :  Не се лишавайте от мазнини! Когато има недостиг от полезни мазнини в менюто и/или излишъкът от опасни транс-мазнини и нагрети растителни мазнини , което е нещо типично за съвременното хранене се стига до запек. Включете в менюто си повече полезни мазнини.

4 начин:  Погрижете се за чревния си баланс. Aко имате хроничен запек е добре да се погрижите за баланса на полезни бактерии в червата си. За целта избягвайте храните, които разрушават този баланс като захрани изделия, алкохол, кафе и всякакви преработени храни, а вместо това се постарайте всеки ден да добавяте към менюто си пробиотични храни като кисело мляко или кефир, кисело зеле или други ферментирали зеленчуци, а при по-сериозни случаи на чревен дисбаланс – подходящи пробиотици в терапевтични дози.

5 начин :  Заемете правилна поза на тоалетната чиния В продължение на хилядолетия и днес все още в някои по-първобитни общества хора са се изхождали клекнали върху дупка в земята. При тази поза бедрата и тазът са под ъгъл, но дебело черво е право и насочено надолу, което значително улеснява придвижването по него. В нашите модерни домове “дупката” е заменена с тоалетна чиния за по-добра хигиена и повече удобство, но дори на нас да ни е удобно, червото ни изобщо не се чувства удобно в тази поза и изпразването му е затруднено. Това, което можете да направите, за да го улесните, е да поставите под краката си ниско столче или леген, обърнат с дъното нагоре, така че стъпалата ви да се повдигнат на 20-30 см от пода и между бедрата и таза и да се образува онзи ъгъл, който би се получил в ергономичната клечаща поза. В много случай само този малък трик е в състояние да промени нещата!

6 начин:  Движете се повече! Най- големия причинител на запек е обездвижването. Стоенето на бюро, придвижването с кола и асансьор, липсата на спорт или епизодичните тренировки един – два пъти седмично водят до сериозно обездвижване с всичките негативни последици от него.

Така както всеки ден се нуждаем от храна и от сън, така и всеки ден се нуждаем от движение! И дори да не може да посещаваме зала или друга организирана тренировка всеки ден, е важно да търсим начин да се движим повече в ежедневието. Много се чудя на хората, които се качват с асансьор до 2-ри или 3-ти етаж! Качването на стълби е чудесен начин да се движим повече в нормалното ни ежедневие.

7 начин:  Контролирайте стреса в живота си. Доказано е , че  хората, които страдат от тревожност и депресия имат много по-голяма склонност към запек от останалите. Когато сме под стрес тялото ни е в една непрекъсната контракция – все едно стискаме, без дори да осъзнаваме! Коремът е свит, гърбът и вратът са напрегнати (честа причина за главоболие!), раменете са повдигнати и близо до ушите, вместо да са отпуснати и отдалечени от тях. При това положение дебелото черво, което е богато снабдено с нервни окончания и директно свързано с мозъка посредством най-големия нерв в човешкото тяло – блуждаещия нерв – е също свито и по-трудно допуска придвижването по него. Ето защо редовната и съзнателна употреба на различни техники за контрол и справяне със стреса ще ви помогнат освен за всичко останало и затова да имате редовна елиминация! Може да опитате с  медитация, да практикувате благодарност и по 5 минути на ден да си мислите фокусирано за хубавите неща в живота си, за които сте благодарни или просто редовно да се смеете, да направите нещо веселяшко и да свалите от раменете си товара на ежедневните задължения и отговорности!

8 начин: Уверете се, че не гладувате!  Забелязали сме ,че в менюто на много хора се включва основно преработена и нискокачествена храна с ниска хранителна стойност. Това значи , че тези  хора се хранят твърде еднообразно или са непрекъснато на диети. Те имат недоимъчно хранене и след като в крайна сметка фецесът съдържа непреработени остатъци от храна, нормално е при недоимъчно хранене елиминацията да не е редовна.Така че, ако сте опитали всички изредени по-горе подходи и не сте постигнали желания резултат, задайте си въпроса дали се храните достатъчно, дали приемате достатъчно калории (средно около 2,000 за жените), дали храненето ви е разнообразно и дали в него има пълноценни и истински храни.

9 начин:  Опитайте билковите продукти тинктура Здраве и масло от орех с витамин Е. Натурална билкова тинктура Здраве е комбинация от билки ,която е известна с това, че лекува възпалението на чревната лигавица, заздравява и  предпазва стомаха и червата. Маслото от орех с витамин Е пречиства стомаха и червата и ги детоксикира. Продават се в под формата на капки, като за запек се препоръчва да се приемат вечер по 40 капки масло то орех с витамин Е , а през деня по 15 капки от тинктура Здраве 3 пъти на ден преди храна. Тези два продукта при редовна употреба от 3 месеца ви гарантират ,че запека ще избяга от вас, ща нормализирате чревната и стомашната лигавица и ще подобрите работата на целия стомашно- чревен тракт в това число черен дроб , панкреас и жлъчка.

Пакет ” Здрав стомах” включва две билкови тинктури Здраве и 1 бр. масло от орех с витамин Е. Вземете ги сега от тук: https://badizdrav.eu/shop/promo-packs/paket-zdrave-za-stomah-i-problemi-s-chervata/

Бъдете здрави!

Споделете тази статия с ваши приятели и близки, за да може повече хора да се погрижат за здравето си!

С любов : екипа на Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

 

 

 

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.