fbpx

Как да излекувам запека без лекарства?

Приятели,

много често ни пишете за това как да се справите с нередовния корем и да подобрите работата на стомашно- чревния тракт без да намесвате лекарствата. Особено сега , след толова много празници, пълни софри с отрупани ястия , работата на стомашно- чревния тракт е много претоварена.

С тази статия искаме да ви дадем 9 изпитани метода за справяне с неприятния проблем и вие ако първоначално не можете да включите и десетте начина , то пробвайте още днес да опитате поне 5 от тях , а за утре направете останалите.

Според наскоро направена статистика 20% от населението на света или всеки 5-ти човек страда от хроничен запек и няма редовна елиминация. По-лошото е, че не малка част от тези хора така са свикнали с положението, че изобщо не го приемат за проблем. А то безспорно е такъв,защото  в дебелото черво се задържат голямо количество токсини и мъртви бактерии. Тези токсини се реабсорбират в кръвта и попадат обратно в организма . Натоварват се черния дроб , сърцето и други важни органи.

Най- честите причини за запек са :  лоши хранителни навици, стрес и липса на движение.

Как по естествен начин да се справим със запека? Ето и нашите 9 предложения:

1 начин : Пийте повече вода! Това е една от  главните причини за нередовна елиминация. От наши анкети , които сме правили сме забелязали че много хора днес пият по-малко от литър вода на ден, което е силно недостатъчно. Дебелото черво е една водна пързалка и за да се придвижва и спуска нещо по нея, е необходимо там да тече вода. Така че първото нещо, което трябва да направите, ако имате запек, е да обърнете внимание на количеството вода, което пиете и да започнете да пиете повече!

2 начин: Яжте правилните фибри!Освен водата има нещо друго, което помага за придвижването по червото и което играе по-скоро ролята на бутало. Това са баластни вещества или иначе казано фибри, които също често пъти са в недостиг в менюто на модерния градски човек. Най-добри източници на фибри са суровите плодове и зеленчуци, ядките, семената, пълнозърнестите и бобовите храни. Но при хроничния запек суровите плодове и зеленчуци може да се окажат трудни за преработване. Отделно увеличаването на количеството фибри в менюто е добре да стане постепенно, за да свикне организма с тях. Най-добрият начин е да започнете да въвеждате по порция печени или задушени зеленчуци към обяда и вечерята, по 1-2 чаени лъжици микс от смлени семена към закуската и постепенно да увеличавате количеството им. От зеленчуците чудесен избор sа броколи, карфиол, моркови, цвекло, ряпа. За да премахнете запека ние предлагаме растителни фибри от живовляк. С тях много бързо ще научите червата да се освобождават без да ползвате лекарства. Можете да ги вземете от тук: https://badizdrav.eu/shop/kolit-gastrit-yazva/indijski-zhivovlyak-na-lyuspi-husk-bio-100-gr/

3 начин :  Не се лишавайте от мазнини! Когато има недостиг от полезни мазнини в менюто и/или излишъкът от опасни транс-мазнини и нагрети растителни мазнини , което е нещо типично за съвременното хранене се стига до запек. Включете в менюто си повече полезни мазнини.

4 начин:  Погрижете се за чревния си баланс. Aко имате хроничен запек е добре да се погрижите за баланса на полезни бактерии в червата си. За целта избягвайте храните, които разрушават този баланс като захрани изделия, алкохол, кафе и всякакви преработени храни, а вместо това се постарайте всеки ден да добавяте към менюто си пробиотични храни като кисело мляко или кефир, кисело зеле или други ферментирали зеленчуци, а при по-сериозни случаи на чревен дисбаланс – подходящи пробиотици в терапевтични дози.

5 начин :  Заемете правилна поза на тоалетната чиния В продължение на хилядолетия и днес все още в някои по-първобитни общества хора са се изхождали клекнали върху дупка в земята. При тази поза бедрата и тазът са под ъгъл, но дебело черво е право и насочено надолу, което значително улеснява придвижването по него. В нашите модерни домове “дупката” е заменена с тоалетна чиния за по-добра хигиена и повече удобство, но дори на нас да ни е удобно, червото ни изобщо не се чувства удобно в тази поза и изпразването му е затруднено. Това, което можете да направите, за да го улесните, е да поставите под краката си ниско столче или леген, обърнат с дъното нагоре, така че стъпалата ви да се повдигнат на 20-30 см от пода и между бедрата и таза и да се образува онзи ъгъл, който би се получил в ергономичната клечаща поза. В много случай само този малък трик е в състояние да промени нещата!

6 начин:  Движете се повече! Най- големия причинител на запек е обездвижването. Стоенето на бюро, придвижването с кола и асансьор, липсата на спорт или епизодичните тренировки един – два пъти седмично водят до сериозно обездвижване с всичките негативни последици от него.

Така както всеки ден се нуждаем от храна и от сън, така и всеки ден се нуждаем от движение! И дори да не може да посещаваме зала или друга организирана тренировка всеки ден, е важно да търсим начин да се движим повече в ежедневието. Много се чудя на хората, които се качват с асансьор до 2-ри или 3-ти етаж! Качването на стълби е чудесен начин да се движим повече в нормалното ни ежедневие.

7 начин:  Контролирайте стреса в живота си. Доказано е , че  хората, които страдат от тревожност и депресия имат много по-голяма склонност към запек от останалите. Когато сме под стрес тялото ни е в една непрекъсната контракция – все едно стискаме, без дори да осъзнаваме! Коремът е свит, гърбът и вратът са напрегнати (честа причина за главоболие!), раменете са повдигнати и близо до ушите, вместо да са отпуснати и отдалечени от тях. При това положение дебелото черво, което е богато снабдено с нервни окончания и директно свързано с мозъка посредством най-големия нерв в човешкото тяло – блуждаещия нерв – е също свито и по-трудно допуска придвижването по него. Ето защо редовната и съзнателна употреба на различни техники за контрол и справяне със стреса ще ви помогнат освен за всичко останало и затова да имате редовна елиминация! Може да опитате с  медитация, да практикувате благодарност и по 5 минути на ден да си мислите фокусирано за хубавите неща в живота си, за които сте благодарни или просто редовно да се смеете, да направите нещо веселяшко и да свалите от раменете си товара на ежедневните задължения и отговорности!

8 начин: Уверете се, че не гладувате!  Забелязали сме ,че в менюто на много хора се включва основно преработена и нискокачествена храна с ниска хранителна стойност. Това значи , че тези  хора се хранят твърде еднообразно или са непрекъснато на диети. Те имат недоимъчно хранене и след като в крайна сметка фецесът съдържа непреработени остатъци от храна, нормално е при недоимъчно хранене елиминацията да не е редовна.Така че, ако сте опитали всички изредени по-горе подходи и не сте постигнали желания резултат, задайте си въпроса дали се храните достатъчно, дали приемате достатъчно калории (средно около 2,000 за жените), дали храненето ви е разнообразно и дали в него има пълноценни и истински храни.

9 начин:  Опитайте билковите продукти тинктура Здраве и масло от орех с витамин Е. Натурална билкова тинктура Здраве е комбинация от билки ,която е известна с това, че лекува възпалението на чревната лигавица, заздравява и  предпазва стомаха и червата. Маслото от орех с витамин Е пречиства стомаха и червата и ги детоксикира. Продават се в под формата на капки, като за запек се препоръчва да се приемат вечер по 40 капки масло от орех с витамин Е , а през деня по 15 капки от тинктура Здраве 2 пъти на ден преди храна. Всяка сутрин си правтв една супена лъжица Хуск в топла вода за премахване на запека. Тези три  продукта при редовна употреба от 3 месеца ви гарантират ,че запека ще избяга от вас, ща нормализирате чревната и стомашната лигавица и ще подобрите работата на целия стомашно- чревен тракт в това число черен дроб , панкреас и жлъчка.

До 31.01 . 22 г можете да се възползвате от промо пакет ” Здрав стомах” , който включва две билкови тинктури Здраве и един брой масло от орех с витамин Е , които можете да вземете с 15% намаление от тук: https://badizdrav.eu/shop/promo-packs/paket-zdrave-za-stomah-i-problemi-s-chervata/  

както Хуск за запек от тук: https://badizdrav.eu/shop/kolit-gastrit-yazva/indijski-zhivovlyak-na-lyuspi-husk-bio-100-gr/

Бъдете здрави!

Споделете тази статия с ваши приятели и близки, за да може повече хора да се погрижат за здравето си!

С любов : екипа на Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро