fbpx

5 причини за стомашно- чревни проблеми

Приятели,

в разгара на лятото , освен топлото време , слънчевите лъчи, плажа и морето , този сезон  води със себе си доста проблеми със стомаха и червата. Освен летните ентероколитни вируси , се обостря и синдрома на раздразнените черва. От него  страдат много по-често жените, отколкото мъжете, а симптомите се изразяват в гадене, подуване на корема, спазми, диария, запек.

Днес сме ви приготвили списък с най- честите причинители на стомашно- чревни проблеми, като тук изключваме вирусните истории. Прочетете ги и ако още ги ползвате , сега е времето напълно да се откажете от тях и да се радвате на здрав стомашно- чревен тракт

1.Ядете твърде много хляб и паста 

Тези две храни ви засищат бързо , но се водят тежка храна. След като сте ги консумирали от тях със сигурност можете да получите обичайно подуване на корема,  газове и  болки в областта на стомаха и червата. Ограничаването или спирането им със сигурност ще ви спестят доста неприятни изживявания.

 2.Прекалявате с алкохола  

Алкохолът, и особено сладкият алкохол, силно раздразва стомаха и червата. Той е като храна за лошите чревни бактерии, тъй като води до ферментация в стомаха, която е свързана с отделяне на газове и подуване на корема. Същото важи и за ледено студената бира, която може да ви направи сериозни спазми в червата. Освен това тя подува и води до много газове.

3.Имате липса  на витамин D

Той е особено важен за чревното здраве, а липсата му е предпоставка за задълбочаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва. Независимо , че сме в разгара на лятото , понякога организма не може да синтезира от слънцето този така важен витамин. При проведено проучване е установено, че приемането на допълнително количество витамин D симптомите на страдащите от синдром на раздразнените черва силно са намалели. Проверка за това дали имате в недостиг или в излишък витамин Д можете да потвърдите с кръвен тест в която и да е лаборатория.

4. Липса на сън

Проблемите със съня и малкото часове сън пречат на здравето както на стомаха , така и на червата. Ако вие не успявате да спите по 6-7 часа , това  значително влошава състоянието при синдром на раздразнените черва и задълбочава проблемите със стомаха. Безсънието води до умора, раздразнение, стрес, които могат да отключат симптоми като коремна болка, подуване, спазми, диария и т.н.

5.Приемате много изкуствени подсладители

Прекалената консумация на рафинирана захар и сладки неща водят след себе си до много проблеми както със стомаха , така и с червата. Те се абсорбират трудно и при преработването им в стомаха ферментират, като така се превръщат в храна за бактериите, а оттам се стига до обичайните симптоми на синдрома на раздразнените черва , възпалява се стомашната лигавица , стига се до колит .

Грижата за здравето е преди всичко във вашите ръце.

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *