fbpx

Как да си помогнем при запек?

Според наскоро направен статистика 20 % от населението на света или всеки 5-ти човек страда от хроничен запек и няма редовна елиминация. По-лошото е, че не малка част от тези хора така са свикнали с положението.  Те  изобщо не го приемат за проблем. А то безспорно е такъв, защото , в дебелото черво се задържат и голямо количество токсини и мъртви бактерии. Червото обаче не е изолиран орган и между него и останалата част от тялото тече непрекъснат обмен. Така част от въпросните токсини се реабсорбират и попадат обратно в организма като натоварват черния дроб и могат да станат причина за чернодробни проблеми при хора, които изобщо или сравнително рядко употребяват алкохол. Друг е въпроса ,че това състояние натоварва имунната система и води до рак.

В случаите, когато зад хроничния запек няма медицинска причина  той може да се дължи на една или на комбинация от следните три причини – лоши хранителни навици, стрес и липса на движение – три фактора, които се превръщат в определящи за начина на живот днес и имат неблагоприятен ефект върху много аспекти на здравето, включително редовната елиминация.

Но дори горните 3 фактора да са присъствали в живота ви досега, винаги може да промените този факт и да започнете начисто! А ако нередовното изхождане е било част от живота ви, тук ви предлагаме 7 грешки , които допускаме и  природните начини за справяне със запека. Може да ги пробвате един по един или да приложите няколко на куп. Най-важното е в крайна сметка да постигнете желаната честота на изхождане , а това е напълно възможно и в повечето случаи зависи от самите вас.

1 грешка # Липса на  вода!
Дехидратацията е сред главните причини за нередовна елиминация, а много хора днес пият по-малко от литър вода на ден, което е силно недостатъчно.  Така че първото нещо, което трябва да направите, ако имате запек, е да обърнете внимание на количеството вода, което пиете и да започнете да пиете повече!

2 грешка # Липса на  фибри в храненето!

Освен водата има нещо друго, което помага за придвижването по червото и което играе по-скоро ролята на бутало. Това са баластни вещества или иначе казано фибри, които също често пъти са в недостиг в менюто на модерния  човек.

Най-добри източници на фибри са суровите плодове и зеленчуци, ядките, семената, пълнозърнестите и бобовите храни. Но при хроничния запек суровите плодове и зеленчуци може да се окажат трудни за преработване. Отделно увеличаването на количеството фибри в менюто е добре да стане постепенно, за да свикне организма с тях.

Най-добрият начин е да започнете да въвеждате по порция печени или задушени зеленчуци към обяда и вечерята, по 1-2 чаени лъжици микс от смлени семена към закуската (например чия) и постепенно да увеличавате количеството им. От зеленчуците чудесен избор са броколи, карфиол, моркови, цвекло, ряпа и т.н.

3 грешка # Липсата на мазнини!

Неведнъж тук е ставало дума, че дефицитът от полезни мазнини в менюто и/или излишъкът от опасни транс-мазнини и нагрети растителни мазнини е нещо типично за съвременното хранене и едно от нещата, които го характеризират като нездравословно. Тялото ни има нужда от първия вид и ще бъде в по-добра форма, ако му спестим тези от втория. Източници на добри мазнини  могат да бъдат риба, яйца, гхи, кокосово масло, авокадо, зехтин, маслини, ядки и семена, които е добре редовно да присъстват в менюто.

4 грешки # Игнориране на  чревния  баланс.

Балансът на чревната флора е в основата на общото здраве и съществена предпоставка за редовна елиминация. Aко страдате от хроничен запек е добре да се погрижите за баланса на полезни бактерии в червата си. За целта избягвайте храните, които разрушават този баланс като захрани изделия, алкохол, кафе и всякакви преработени храни, а вместо това се постарайте всеки ден да добавяте към менюто си пробиотични храни като кисело мляко или кефир, кисело зеле или други ферментирали зеленчуци.

5 грешка #  Лоша  поза на тоалетната чиния

В продължение на хилядолетия и днес все още в някои по-първобитни общества хора са се изхождали клекнали върху дупка в земята. При тази поза бедрата и тазът са под ъгъл, но дебело черво е право и насочено надолу, което значително улеснява придвижването по него. В нашите модерни домове “дупката” е заменена с тоалетна чиния за по-добра хигиена и повече удобство, но дори на нас да ни е удобно, червото ни изобщо не се чувства удобно в тази поза и изпразването му е затруднено.

Това, което можете да направите, за да го улесните, е да поставите под краката си ниско столче или леген, обърнат с дъното нагоре, така че стъпалата ви да се повдигнат на 20-30 см от пода и между бедрата и тази да се образува онзи ъгъл, който би се получил в ергономичната клечаща поза. В много случай само този малък трик е в състояние да промени нещата!

6 грешка # Липсата на движение!

Както споменах по-горе, именно обездвижването е сред главните причини за нередовната елиминация. Стоенето на бюро, придвижването с кола и асансьор, липсата на спорт или епизодичните тренировки един – два пъти седмично водят до сериозно обездвижване с всичките негативни последици от него.

Така както всеки ден се нуждаем от храна и от сън, така и всеки ден се нуждаем от движение! И дори да не може да посещаваме зала или друга организирана тренировка всеки ден, е важно да търсим начин да се движим повече в ежедневието. Много се чудя на хората, които се качват с асансьор до 2-ри или 3-ти етаж! Качването на стълби е чудесен начин да се движим повече в нормалното ни ежедневие.  Има много начин да включите малко повече движение всеки ден, а това непременно ще се отрази благоприятно на регулярността на изхождането ви.

7 грешка #  Не контролираш стреса в живота си

Медицинско проучване от 2011 г установява, че хората, които страдат от тревожност и депресия имат много по-голяма склонност към запек от останалите. Когато сме под стрес тялото ни е в една непрекъсната контракция – все едно стискаме, без дори да осъзнаваме! Коремът е свит, гърбът и вратът са напрегнати (честа причина за главоболие!), раменете са повдигнати и близо до ушите, вместо да са отпуснати и отдалечени от тях. При това положение дебелото черво, което е богато снабдено с нервни окончания и директно свързано с мозъка посредством най-големия нерв в човешкото тяло – блуждаещия нерв – е също свито и по-трудно допуска придвижването по него.

Ето защо редовната и съзнателна употреба на различни техники за контрол и справяне със стреса ще ви помогнат освен за всичко останало и затова да имате редовна елиминация! Може да опитате с йога, коремно дишане, визуализация, медитация, да практикувате благодарност и по 5 минути на ден да си мислите фокусирано за хубавите неща в живота си, за които сте благодарни или просто редовно да се смеете, да се свържете с детето в себе си, да полудувате, да направите нещо веселяшко и да свалите от раменете си товара на ежедневните задължения и отговорности!

И ако горните 7 не помогнат, ето още 3 насоки, в които можете да потърсите отговор на проблема с нередовната елеминация.

# Уверете се, че не гладувате! 
Един от големите парадокси на нашето време е, че има изобилие на храна, че говорим за епидемия от затлъстяване и в същото време има много хора, които гладуват. И не, не става въпрос за хора, които по финансови причини не могат да си позволяват храна! Говоря за хора, чието меню включва основно преработена и нискокачествена храна с ниска хранителна стойност; хора, които се хранят твърде еднообразно; хора, които непрекъснато са на диети. Всички тези хора могат да имат недоимъчно хранене и след като в крайна сметка фецесът съдържа непреработени остатъци от храна, нормално е при недоимъчно хранене елиминацията да не е редовна.

Така че, ако сте опитали всички изредени по-горе подходи и не сте постигнали желания резултат, задайте си въпроса дали се храните достатъчно, дали приемате достатъчно калории (средно около 2,000 за жените), дали храненето ви е разнообразно и дали в него има пълноценни и истински храни.

# Опитайте натурална билкова тинктура Здраве и фибри от живовляк на люспи
Натуралната билкова тинктура помага за лечение на възпалената лигавицата, а маслото от орех с витамин Е по естествен начин премахва и детоксикира организма и помага да се премахне по естествен начин запека. Вече над 1,500 човека се довериха на билковите природни продукти тинктура Здраве и масло от орех и възстановиха стомаха и червата си. Можете да ги поръчате от тел. 0897992495 или от тук: https://badizdrav.eu/shop/kolit-gastrit-yazva/indijski-zhivovlyak-na-lyuspi-husk-bio-100-gr/

***

Започнахме с уговорката, че предложените методи могат да помогнат и имат ефект при хора, при които хроничният запек не е свързан с медицинска причина. За да отхвърлите подобна хипотеза, е добре да се обърнете най-напред към гастроентеролог, който да провери състоянието на дебелото ви черво и да ви направи подходящи изследвания. Може също да се консултирате с ендокринолог и да проверите състоянието на щитовидната си жлеза, тъй като запекът е един от най-честите симптоми, съпъстсващи хипофункция на жлезата.

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

5 thoughts on “Как да си помогнем при запек?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.