fbpx

Как да си помогнем при запек?

Според наскоро направен статистика 20 % от населението на света или всеки 5-ти човек страда от хроничен запек и няма редовна елиминация. По-лошото е, че не малка част от тези хора така са свикнали с положението.  Те  изобщо не го приемат за проблем. А то безспорно е такъв, защото , в дебелото черво се задържат и голямо количество токсини и мъртви бактерии. Червото обаче не е изолиран орган и между него и останалата част от тялото тече непрекъснат обмен. Така част от въпросните токсини се реабсорбират и попадат обратно в организма като натоварват черния дроб и могат да станат причина за чернодробни проблеми при хора, които изобщо или сравнително рядко употребяват алкохол. Друг е въпроса ,че това състояние натоварва имунната система и води до рак.

В случаите, когато зад хроничния запек няма медицинска причина  той може да се дължи на една или на комбинация от следните три причини – лоши хранителни навици, стрес и липса на движение – три фактора, които се превръщат в определящи за начина на живот днес и имат неблагоприятен ефект върху много аспекти на здравето, включително редовната елиминация.

Но дори горните 3 фактора да са присъствали в живота ви досега, винаги може да промените този факт и да започнете начисто! А ако нередовното изхождане е било част от живота ви, тук ви предлагаме 7 грешки , които допускаме и  природните начини за справяне със запека. Може да ги пробвате един по един или да приложите няколко на куп. Най-важното е в крайна сметка да постигнете желаната честота на изхождане , а това е напълно възможно и в повечето случаи зависи от самите вас.

1 грешка # Липса на  вода!
Дехидратацията е сред главните причини за нередовна елиминация, а много хора днес пият по-малко от литър вода на ден, което е силно недостатъчно.  Така че първото нещо, което трябва да направите, ако имате запек, е да обърнете внимание на количеството вода, което пиете и да започнете да пиете повече!

2 грешка # Липса на  фибри в храненето!

Освен водата има нещо друго, което помага за придвижването по червото и което играе по-скоро ролята на бутало. Това са баластни вещества или иначе казано фибри, които също често пъти са в недостиг в менюто на модерния  човек.

Най-добри източници на фибри са суровите плодове и зеленчуци, ядките, семената, пълнозърнестите и бобовите храни. Но при хроничния запек суровите плодове и зеленчуци може да се окажат трудни за преработване. Отделно увеличаването на количеството фибри в менюто е добре да стане постепенно, за да свикне организма с тях.

Най-добрият начин е да започнете да въвеждате по порция печени или задушени зеленчуци към обяда и вечерята, по 1-2 чаени лъжици микс от смлени семена към закуската (например чия) и постепенно да увеличавате количеството им. От зеленчуците чудесен избор са броколи, карфиол, моркови, цвекло, ряпа и т.н.

3 грешка # Липсата на мазнини!

Неведнъж тук е ставало дума, че дефицитът от полезни мазнини в менюто и/или излишъкът от опасни транс-мазнини и нагрети растителни мазнини е нещо типично за съвременното хранене и едно от нещата, които го характеризират като нездравословно. Тялото ни има нужда от първия вид и ще бъде в по-добра форма, ако му спестим тези от втория. Източници на добри мазнини  могат да бъдат риба, яйца, гхи, кокосово масло, авокадо, зехтин, маслини, ядки и семена, които е добре редовно да присъстват в менюто.

4 грешки # Игнориране на  чревния  баланс.

Балансът на чревната флора е в основата на общото здраве и съществена предпоставка за редовна елиминация. Aко страдате от хроничен запек е добре да се погрижите за баланса на полезни бактерии в червата си. За целта избягвайте храните, които разрушават този баланс като захрани изделия, алкохол, кафе и всякакви преработени храни, а вместо това се постарайте всеки ден да добавяте към менюто си пробиотични храни като кисело мляко или кефир, кисело зеле или други ферментирали зеленчуци.

5 грешка #  Лоша  поза на тоалетната чиния

В продължение на хилядолетия и днес все още в някои по-първобитни общества хора са се изхождали клекнали върху дупка в земята. При тази поза бедрата и тазът са под ъгъл, но дебело черво е право и насочено надолу, което значително улеснява придвижването по него. В нашите модерни домове “дупката” е заменена с тоалетна чиния за по-добра хигиена и повече удобство, но дори на нас да ни е удобно, червото ни изобщо не се чувства удобно в тази поза и изпразването му е затруднено.

Това, което можете да направите, за да го улесните, е да поставите под краката си ниско столче или леген, обърнат с дъното нагоре, така че стъпалата ви да се повдигнат на 20-30 см от пода и между бедрата и тази да се образува онзи ъгъл, който би се получил в ергономичната клечаща поза. В много случай само този малък трик е в състояние да промени нещата!

6 грешка # Липсата на движение!

Както споменах по-горе, именно обездвижването е сред главните причини за нередовната елиминация. Стоенето на бюро, придвижването с кола и асансьор, липсата на спорт или епизодичните тренировки един – два пъти седмично водят до сериозно обездвижване с всичките негативни последици от него.

Така както всеки ден се нуждаем от храна и от сън, така и всеки ден се нуждаем от движение! И дори да не може да посещаваме зала или друга организирана тренировка всеки ден, е важно да търсим начин да се движим повече в ежедневието. Много се чудя на хората, които се качват с асансьор до 2-ри или 3-ти етаж! Качването на стълби е чудесен начин да се движим повече в нормалното ни ежедневие.  Има много начин да включите малко повече движение всеки ден, а това непременно ще се отрази благоприятно на регулярността на изхождането ви.

7 грешка #  Не контролираш стреса в живота си

Медицинско проучване от 2011 г установява, че хората, които страдат от тревожност и депресия имат много по-голяма склонност към запек от останалите. Когато сме под стрес тялото ни е в една непрекъсната контракция – все едно стискаме, без дори да осъзнаваме! Коремът е свит, гърбът и вратът са напрегнати (честа причина за главоболие!), раменете са повдигнати и близо до ушите, вместо да са отпуснати и отдалечени от тях. При това положение дебелото черво, което е богато снабдено с нервни окончания и директно свързано с мозъка посредством най-големия нерв в човешкото тяло – блуждаещия нерв – е също свито и по-трудно допуска придвижването по него.

Ето защо редовната и съзнателна употреба на различни техники за контрол и справяне със стреса ще ви помогнат освен за всичко останало и затова да имате редовна елиминация! Може да опитате с йога, коремно дишане, визуализация, медитация, да практикувате благодарност и по 5 минути на ден да си мислите фокусирано за хубавите неща в живота си, за които сте благодарни или просто редовно да се смеете, да се свържете с детето в себе си, да полудувате, да направите нещо веселяшко и да свалите от раменете си товара на ежедневните задължения и отговорности!

И ако горните 7 не помогнат, ето още 3 насоки, в които можете да потърсите отговор на проблема с нередовната елеминация.

# Уверете се, че не гладувате! 
Един от големите парадокси на нашето време е, че има изобилие на храна, че говорим за епидемия от затлъстяване и в същото време има много хора, които гладуват. И не, не става въпрос за хора, които по финансови причини не могат да си позволяват храна! Говоря за хора, чието меню включва основно преработена и нискокачествена храна с ниска хранителна стойност; хора, които се хранят твърде еднообразно; хора, които непрекъснато са на диети. Всички тези хора могат да имат недоимъчно хранене и след като в крайна сметка фецесът съдържа непреработени остатъци от храна, нормално е при недоимъчно хранене елиминацията да не е редовна.

Така че, ако сте опитали всички изредени по-горе подходи и не сте постигнали желания резултат, задайте си въпроса дали се храните достатъчно, дали приемате достатъчно калории (средно около 2,000 за жените), дали храненето ви е разнообразно и дали в него има пълноценни и истински храни.

# Опитайте натурална билкова тинктура Здраве и фибри от живовляк на люспи
Натуралната билкова тинктура помага за лечение на възпалената лигавицата, а маслото от орех с витамин Е по естествен начин премахва и детоксикира организма и помага да се премахне по естествен начин запека. Вече над 1,500 човека се довериха на билковите природни продукти тинктура Здраве и масло от орех и възстановиха стомаха и червата си. Можете да ги поръчате от тел. 0897992495 или от тук: https://badizdrav.eu/shop/kolit-gastrit-yazva/indijski-zhivovlyak-na-lyuspi-husk-bio-100-gr/

***

Започнахме с уговорката, че предложените методи могат да помогнат и имат ефект при хора, при които хроничният запек не е свързан с медицинска причина. За да отхвърлите подобна хипотеза, е добре да се обърнете най-напред към гастроентеролог, който да провери състоянието на дебелото ви черво и да ви направи подходящи изследвания. Може също да се консултирате с ендокринолог и да проверите състоянието на щитовидната си жлеза, тъй като запекът е един от най-честите симптоми, съпъстсващи хипофункция на жлезата.

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро