fbpx

С какво е полезна маточината?

Маточината е една безценна билка, която може да се използва за хиляди  неща.  Тя е  многогодишно тревисто растение с тъмнозелени листа, които имат характерна лимонена миризма и  оказва редица ползи върху здравето ни. У нас маточината е известна още като маточник, лимонче, пчелник.

Тя произхожда от планинските райони на Южна Европа. Още от древността маточината се е използвала от гърците и арабите при всякакви болести, причинени от смущения в нервната система.  Маточината съдържа етерично масло от цитрал, цитронелол, мирцен, гераниол – вещества, които имат спазмолитичен ефект върху хранителната и дихателната система. В състава й влизат още витамин С, керотин, органични киселини и флавоноиди. Последните са полезни за организма, тъй като се борят срещу свободните радикали в него, подсилват имунната система и имат антиоксидантно действие. Много често заради специфичния и аромат на лимон, тя е бъркатна с ментата

Маточината има изключително богат спектър на действие върху  здравето:

 • Билката помага срещу вируси, остри кашлици и обилно потене;
 • Маточината подтиска гаденето и стимулира апетита;
 • Според бабините рецепти маточината лекува високото кръвно, премахва шума в ушите, може да се приема срещу нередовна менструация;
 • Лековитата билка действа срещу неврози, ускорен пулс и мигрена;
 • С маточина може да се жабурите, ако страдате от възпалени венци или имате лош дъх;
 • Чаят от маточина успокоява, повишава концентрацията и активността в работата, гони тревогата и раздразнението;
 • В случай, че имате неспокоен сън, маточината е вашето лекарство;

Доказано е вече от много специалисти , че е силно противовирусно средство:
Проучванията показват ,че маточината се ползва успешно срещу една от най-честите вирусни инфекции при човека, водеща до поява на херпес на устната. Много трудно е да се премахне окончателно този проблем, но с локално прилагане на екстракт от маточина може да се удължи значително периодът на ремисия на херпеса. Билката облекчава и някои от симптомите на херпеса – най-вече сърбежът и паренето.

Маточината е един уникален, мощен антиоксидант: 
Богатият на биофлавоноиди състав на маточината подсигурява много ефективно неутрализиране на свободните радикали в организма и защита от многостранните им прояви.

Малко хора знаят , че маточината е с изявено противораково действие
Безспорно най-голям интерес в последните години буди действието на маточината за превенция на някои ракови заболявания. Вече е известно, че билката е сред много малкото лечебни продукти, повлияващи глиобластомата. Това е специфична форма на рак, поразяваща мозъка, която е нелечима със средства от традиционната медицина. Маточината обаче може да предизвика апоптоза (спонтанна клетъчна смърт) на раковите клетки при глиобластома. Има данни и за позитивен ефект на билката при други форми на рак – на черния дроб, на дебелото черво, на гърдата, при левкемия и др.

Ние направихме специално за вас лечебен, всекидневен чай “Бъдете здрави” в който състав основна съставка е маточината. Освен маточината , добавихме и бял равнец, цвят метличина, розов пипер, канела, джинджифил, кардамон и се получи уникален букет от ароматен и лековит български чай . При всекидневна употреба чай “Бъдете здрави” помага за :

 • Ускорява нормалните процеси на изхвърляне на токсини и вода – нормализира водния баланс
 • Допринася за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия
 • Успокоява стомашно- чревния тракт
 • Подпомага за нормалното функциониране на нервната система, премахва безпокойството
 • Допринася за защита на клетките от оксидантен стрес
 • Подпомага за намаляване на чувството за отпадналост и умора
 • При хора с диетичен режим гарантира подсигурен минерален баланс и добър тонус

Опитай го сега и ти с бърза поръчка от тук и с намаление: https://badizdrav.eu/shop/pri-problemi-s-kosti-i-stavi/naturalen-bilkov-chaj-badete-zdravi/

Бъдете здрави!

 

 

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро