fbpx

Помощ, главоболие!

Скъпи приятели,

знаете ли , че  главоболието  е най-честото оплакване, което пациентите съобщават при посещението си при лекар.  Явява се четвъртият по честота симптом след умората, болките в гърба и диспнеята. Почти всеки човек е получавал главоболие поне веднъж в живота си. Среща се във всички възрастови групи.

С тази статия ние искаме да сме ви максимално полезни за да  се ориентирате в голямото разнообразие на видовете главоболие, как да го разпознавате  и най- важното разбира се  е как да се справите по най- природния начин , с който да щадите организма. Много от аналгетиците , които се приемат съсипват стомаха и червата и затова е хубаво повече от 2 поредни дни да се прекрати употребата им.

Наскоро направено проучване съобщава ,че 56% от жените и 39% от мъжете страдат от първично главоболие. Често пъти пациентите имат повече от един тип главоболие.  Счита се, че главоболието е сред десетте най-чести причини за инвалидизация в Европа и една от трите най-чести причини за посещение при семейният лекар.

Как да  установим какво е главоболието?

Най- надеждния вариант остава лабораторното  изследвания – Пълна кръвна картина, СУЕ, биохимия и изследване на урина. При необходимост – антинуклеарни антитела, хормони, серология. Макар и трудни тези термини са важни за да може реално да се разбере типа на главоболието. При съмнение за вторично главоболие, пациентът може да се насочи за: Образни изследвания /рентгенография на череп или шиен гръбнак, както и  ултразвуково изследване;

Ние ще ви дадем насоки на симптомите на най- често срещаните типове главоболие и ще ви предложим решение за справяне с този проблем.

1. Тензионно главоболие

Болката при тензионното главоболие е тъпа, а не остра или пулсираща. Може да имате усещането, че е обхванала цялата ви глава.  Има напрежение около врата, скалпа, челото или раменете. Причината: най-често стрес. Тензионното главоболие се лекува или с почивка, или със стандартни лекарства за главоболие от типа на аспирин, или такива, съдържащи ибупрофен или кофеин, но да се ползват с мярка до 2 хапчета на 12 часа.

2. Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие протича с остра и пронизваща болка. Появява се обикновено около едното око или от едната страна на лицето. Понякога болката е толкова силна, че чак очите и носът започват да секретират.

При клъстерното главоболие човек получава по няколко “пристъпа” един след друг. Всеки пристъп може да трае от няколко минути до няколко часа. Може да е в рамките на един ден или пък няколко дни подред.

Клъстерното главоболие се среща по-често при мъжете. Причината за появата на клъстерното главоболие остава неизяснена.

3. Мигрена

Болката при мигрена е пулсираща и силна. Понякога може да продължи дни наред. Обикновено болката е от едната страна на главата. Мигрената често е съпътствана с повишена чувствителност към светлини и звуци; възможно е да се появят гадене и повръщане.

Причините за мигрена могат да са наследствени или пък свързани с проблеми с нервната система. Други причини може да са: проблеми със съня, дехидратация, глад, хормонални проблеми. Мигрената е по-често срещана при жените.

Следващите типове главоболие, за които ще ви разкажем, се наричат вторични. Т.е. те се появяват като следствие от други заболявания или състояния.

4. Синусово главоболие

Синусовите главоболия се появяват често в резултат на алергична реакция. Болката, логично, е в областта на синусите. Синусовото се среща най-често при хората с алергии. Може да се появи обаче и като следствие на възпаление на синусите след грип/ настинка. Облекчава се най-често с капки или спрейове за нос. Може да се облекчи и с помощта на йога практиката джала нети.

Какво е джала нети и защо ви го препоръчваме?

Това е „водно прочистване” на носа  с каничка , която можете да купите от магазин за сувенири или за йога. . Джала Нети, макар и сравнително непозната в западната култура, е често срещана практика в много части на Индия и други области в Югоизточна Азия. За хората, които я практикуват, тя е ежедневен ритуал – както миенето на зъбите.

Джала Нети може да се прави сутрин или пък вечер – ако работите и/или живеете в запрашена или замърсена околна среда. Редовните промивки на носа чрез техниката Джала Нети помагат за облекчаването на много здравословни проблеми, както и ускорява процеса на излекуване от настинка. Слагате в каничката  1 супена лъжица сол на един литър вода и промивате ноздрите.

5. Хормонално главоболие

Предимно жените страдат от хормонално главоболие, което като болка много напомня на мигрената. Най-чести причини за него са промени в нивата на хормоните вследствие от месечен цикъл или противозачатъчни. Хормоналното главоболие може да се появи точно преди, по време или точно след месечния цикъл. При някои жени се появява по време на овулация. Хормоналното главоболие се среща по-често при жените, които страдат от мигрена.

6. Кофеиново главоболие

Кофеинът влияе на кръвообращението в мозъка. Затова в твърде големи количества може да ви докара главоболие. Ако обаче тялото ви е свикнало на прием на кафе в определени количества всеки ден по едно определено време, липсата му причинява главоболие в първия ден.

7. Главоболие след някакво физическо усилие

Има главоболия, които са резултат от напрежение за тялото. Те се появяват след вдигане на тежести, бягане, секс, тежка физическа работа и др. Този тип главоболие е пулсиращо и от двете страни на главата.

8. Главоболие вследствие на високо кръвно

Това главоболие се получава, когато кръвното налягане се вдигне до опасно високи стойности. Често е пулсиращо главоболие, придружено понякога с промени в зрението, кръвотечение от носа, болки в гърдите, недостиг на въздух. Този тип главоболие обикновено отминава след като кръвното се върне в норма.

9. Главоболие след прием на лекарства

Прекомерната употреба на някои лекарства също може да доведе до главоболие. Винаги четете листовката, за да сте запознати със страничните ефекти на всеки медикамент.

Как да си помогнем сами?

Освен с каничката за джала нети , можете да правите специални масажи. Те не само много облекчават състоянието , но ако се правят редовно имат имат уникален ефект.

Пробвайте и сами ще се убедите. Ето как се прави масажа:

Масажирайте тези точки при главоболие и стрес

Намерете с пръст точката, показана на картинката / това е третото око / . Натиснете я с пръст в продължение на 45 секунди до минута. След това леко раздвижете пръста до 3 см във вертикална посока. Смята се, че оказаният натиск върху тази точка въздейства на един от центровете в мозъка.

Как въздейства този масаж?

Масажирането на тази точка е особено подходящо, ако сте били дълго време пред компютъра, без да правите почивка. Масажът  ще ви помогне да се отървете от стреса, да намалите болката в очите и да се отървете от главоболието. Според китайската медицина редовното масажиране на тази точка помага за развиване на интуицията.

За масаж при главоболие можете да използвате билков натурален мехлем “Венигрин”. Лавандулата, мащерката и лютата мента, които се съдържат в мехлема много бързо ще успокоят главоболието и ще ви релаксират. За поръчки:тел 0897992495

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро