fbpx

Колит – как бързо да решим този проблем?

Напоследък много хора се оплакват от проблеми с колита. Изпитват или подуване на корема или запек или болки и колики след всяко хранене.

За да се справим с този проблем е важно да обърнем внимание не само над това какво ядем , но и каква част от изяденото усвояваме т.е. какво достига до клетките и какво от него елиминираме – изхвърляме извън тялото си.

Редовното изхождане е знак, че се храним добре и имаме добро храносмилане т.е. усвояваме храната си. Броят, честотата и начинът ни на изхождане са важен показател за общото ни здраве. Един здрав възрастен, който се храни добре и съответно разгражда и усвоява добре храната си, е нормално да посещава тоалетната по голяма нужда средно 1-2 пъти на денонощие и да няма колит. Ако това се случва по-рядко, то вероятната причина е запек и форма на колит.

Възможно е обаче човек да се изхожда веднъж дневно и пак да има запек! Важно да се знае е , че освен честотата, определяща за редовното изхождане е важна и формата на фецеса / изхождането/. Лекари от медициснкия унверситет към кралската болница в Бристол създават една графична таблица, известна като Bristol Stool Chart която показва какво означава различната форма на фецеса. Тип 1 и 2 говорят за запек, Тип 3 и 4 са нормалната форма, която е добре да виждаме в тоалетната чиния, Тип 6 и 7 са диария.

колит

Така че следващия път преди да побързате да пуснете водата, по-добре погледнете какво оставяте зад вас. Това носи ценна информация за начина ви на хранене и как преработвате храната!Цветът също има значение, както и това дали потъва или плува в канала. Това също е признак за колит. При редовна елиминация се очаква цветът на фецеса да е топло кафяво. По-тъмните нюанси са знак за по-дълго задържане в организма. Жълто-зеленикавият цвят може да е знак за проблеми с черния дроб.

При добро храносмилане е нормално фецесът да потъне в канала. Ако плува на повърхността, това може да означава, че в него е задържан газ, което на свой ред е сигнал за проблем с храносмилането или че съдържа по-голямо количество мазнини т.е. организмът не усвоява добре мазнините от храната. Това е колит.

Вижте колко парчета тоалетна хартия са ви нужни след ходене по-голяма нужда? Този отговор носи важна информация за храненето ви! В добрия случай 1-2 парчета тоалетна хартия трябва да ви свършат работа. Ако ползвате трето, то трябва да бъде напълно чисто! Употребата на повече от 3 парчета тоалетна хартия е сигнал, че в дебелото черво има повече слуз, което пък може да бъде резултат от:

  • консумация на твърде много преработена храна
  • по-сериозна употреба на алкохол
  • нарушена чревна флора и т.н.

Запекът е проблем, за който не говорим!

Освен ,че всеки пети човек страда от хроничен запек, по-лошото е, че не малка част от тези хора така са свикнали с положението, че изобщо не го приемат за проблем. А то безспорно е такъв, защото заедно със задържания фецес, в дебелото черво се задържат и голямо количество токсини и мъртви бактерии. Червото обаче не е изолиран орган и между него и останалата част от тялото тече непрекъснат обмен. Така част от въпросните токсини се реабсорбират и попадат обратно в организма като натоварват черния дроб и могат да станат причина за чернодробни проблеми при хора, които изобщо или сравнително рядко употребяват алкохол.

Ако нередовното изхождане е било част от живота ви ДНЕС с тази статия искаме да прекратим това!

Предлагаме 9 естествени подхода за справяне с колит , които доказано работят! Може да ги пробвате един по един или да приложите няколко на куп. Най-важното е в крайна сметка да постигнете желаната честота на изхождане и форма на фецеса (Тип 3 или 4), а това е напълно възможно и в повечето случаи зависи от самите вас.

# Пийте повече вода!
Дехидратацията е сред главните причини за нередовна елиминация, а много хора днес пият по-малко от литър вода на ден, което е силно недостатъчно. Първото нещо, което трябва да направите, ако имате запек е да обърнете внимание на количеството вода, което пиете и да започнете да пиете повече! Това с времето ще елиминира самия колит.

# Яжте правилните фибри!

Освен водата има нещо друго, което помага за придвижването по червото и което играе по-скоро ролята на бутало. Това са баластни вещества или иначе казано фибри, които също често пъти са в недостиг в менюто на модерния човек. Най-добри източници на фибри са суровите плодове и зеленчуци, ядките, семената, пълнозърнестите и бобовите храни. Но при хроничния запек суровите плодове и зеленчуци може да се окажат трудни за преработване. Отделно увеличаването на количеството фибри в менюто е добре да стане постепенно, за да свикне организма с тях. Най-добрият начин е да започнете да въвеждате по порция печени или задушени зеленчуци към обяда и вечерята, по 1-2 чаени лъжици микс от смлени семена към закуската (например чия) и постепенно да увеличавате количеството им. От зеленчуците чудесен избор sа броколи, карфиол, моркови, цвекло, ряпа и т.н.

# Не се лишавайте от мазнини!

Да се научим да консумираме повече полезни мазнини. Източници на такива могат да бъдат риба, яйца, авокадо, зехтин, маслини, ядки и семена, които е добре редовно да присъстват в менюто.

# Погрижете се за чревния си баланс.

Балансът на чревната флора е в основата на общото здраве и съществена предпоставка за редовна елиминация. Aко страдате от хроничен запек е добре да се погрижите за баланса на полезни бактерии в червата си. За целта избягвайте храните, които разрушават този баланс като захрани изделия, алкохол, кафе и всякакви преработени храни, а вместо това се постарайте всеки ден да добавяте към менюто си пробиотични храни като кисело мляко или кефир, кисело зеле или други ферментирали зеленчуци.

# Заемете правилна поза на тоалетната чиния

В продължение на хилядолетия и днес все още в някои по-първобитни общества хора са се изхождали клекнали върху дупка в земята. При тази поза бедрата и тазът са под ъгъл, но дебело черво е право и насочено надолу, което значително улеснява придвижването по него. В нашите модерни домове “дупката” е заменена с тоалетна чиния за по-добра хигиена и повече удобство, но дори на нас да ни е удобно, червото ни изобщо не се чувства удобно в тази поза и изпразването му е затруднено.

Това, което можете да направите, за да го улесните, е да поставите под краката си ниско столче или леген, обърнат с дъното нагоре, така че стъпалата ви да се повдигнат на 20-30 см от пода и между бедрата и тази да се образува онзи ъгъл, който би се получил в ергономичната клечаща поза. В много случай само този малък трик е в състояние да промени нещата!

# Движете се повече!

Обездвижването е сред главните причини за нередовните изхождания. Стоенето на бюро, придвижването с кола и асансьор, липсата на спорт или епизодичните тренировки един – два пъти седмично водят до сериозно обездвижване с всичките негативни последици от него. Така както всеки ден се нуждаем от храна и от сън, така и всеки ден се нуждаем от движение! По този начин се маха колит.

# Контролирайте стреса в живота си.

Медицинско проучване от 2011 г установява, че хората, които страдат от тревожност и депресия имат много по-голяма склонност към запек от останалите. Когато сме под стрес тялото ни е в една непрекъсната контракция – все едно стискаме, без дори да осъзнаваме! Коремът е свит, гърбът и врътът са напрегнати (честа причина за главоболие!), раменете са повдигнати и близо до ушите, вместо да са отпуснати и отдалечени от тях. При това положение дебелото черво, което е богато снабдено с нервни окончания и директно свързано с мозъка посредством най-големия нерв в човешкото тяло – блуждаещия нерв – е също свито и по-трудно допуска придвижването по него.

Редовната и съзнателна употреба на различни техники за контрол и справяне със стреса ще ви помогнат освен за всичко останало и затова да имате редовни изхождания! Може да опитате с йога, коремно дишане, визуализация, медитация, да практикувате благодарност и по 5 минути на ден да си мислите фокусирано за хубавите неща в живота си.

# Уверете се, че не гладувате!

Един от големите парадокси на нашето време е, че има изобилие на храна, че говорим за епидемия от затлъстяване и в същото време има много хора, които гладуват. И не, не става въпрос за хора, които по финансови причини не могат да си позволяват храна! Говоря за хора, чието меню включва основно преработена и нискокачествена храна с ниска хранителна стойност; хора, които се хранят твърде еднообразно; хора, които непрекъснато са на диети. Всички тези хора могат да имат недоимъчно хранене и след като в крайна сметка фецесът съдържа непреработени остатъци от храна, нормално е при недоимъчно хранене елиминацията да не е редовна.

Така че, ако сте опитали всички изредени по-горе подходи и не сте постигнали желания резултат, задайте си въпроса дали се храните достатъчно. Дали приемате достатъчно калории (средно около 2,000 за жените)? Дали храненето ви е разнообразно и има ли на масата ви пълноценни и истински храни?

# Опитайте билковата тинктура “Здраве” и безценното масло от орех
Тинктура “Здраве” е билкова комбинация от няколко билки която цели да възстанови и укрепи чревната лигавица . Успешно премахва колики, газове, балониране на корема и болки в червата. За постигане на ефект да се приема 3 месеца без прекъсване, сутрин и вечер по 20 капки разтворени във вода или чай 30 минути преди храна.

Маслото от орех има лек разхлабителен ефект, без да пристрастява организма и да привиква организма / както билката сена/ . С маслото от орех изхожданията стават лесно и бързо. Според запека , ефект се наблюдава след един ден прием. Маслото от орех е обогатено с витамин Е като естествен консервант . То допринася за цялостно прочистване и детоксикация на организма. Елиминира гастрит и колит.

Можете да ги поръчате още днес на 0897992495 или на сайта www.badizdrav.eu

Ако тази дълга , но много важна статия ви е харесала, моля споделете я с ваши близки и познати за да може повече хора да бъдат здрави и да се погрижат по най- добрия начин за себе си. Здравето е най- ценния ресурс.

Бъдете здрави!

С любов : Венера Василева

и екипа на Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.