fbpx

Колит – как бързо да решим този проблем?

Напоследък много хора се оплакват от проблеми с колита. Изпитват или подуване на корема или запек или болки и колики след всяко хранене.

За да се справим с този проблем е важно да обърнем внимание не само над това какво ядем , но и каква част от изяденото усвояваме т.е. какво достига до клетките и какво от него елиминираме – изхвърляме извън тялото си.

Редовното изхождане е знак, че се храним добре и имаме добро храносмилане т.е. усвояваме храната си. Броят, честотата и начинът ни на изхождане са важен показател за общото ни здраве. Един здрав възрастен, който се храни добре и съответно разгражда и усвоява добре храната си, е нормално да посещава тоалетната по голяма нужда средно 1-2 пъти на денонощие и да няма колит. Ако това се случва по-рядко, то вероятната причина е запек и форма на колит.

Възможно е обаче човек да се изхожда веднъж дневно и пак да има запек! Важно да се знае е , че освен честотата, определяща за редовното изхождане е важна и формата на фецеса / изхождането/. Лекари от медициснкия унверситет към кралската болница в Бристол създават една графична таблица, известна като Bristol Stool Chart която показва какво означава различната форма на фецеса. Тип 1 и 2 говорят за запек, Тип 3 и 4 са нормалната форма, която е добре да виждаме в тоалетната чиния, Тип 6 и 7 са диария.

колит

Така че следващия път преди да побързате да пуснете водата, по-добре погледнете какво оставяте зад вас. Това носи ценна информация за начина ви на хранене и как преработвате храната!Цветът също има значение, както и това дали потъва или плува в канала. Това също е признак за колит. При редовна елиминация се очаква цветът на фецеса да е топло кафяво. По-тъмните нюанси са знак за по-дълго задържане в организма. Жълто-зеленикавият цвят може да е знак за проблеми с черния дроб.

При добро храносмилане е нормално фецесът да потъне в канала. Ако плува на повърхността, това може да означава, че в него е задържан газ, което на свой ред е сигнал за проблем с храносмилането или че съдържа по-голямо количество мазнини т.е. организмът не усвоява добре мазнините от храната. Това е колит.

Вижте колко парчета тоалетна хартия са ви нужни след ходене по-голяма нужда? Този отговор носи важна информация за храненето ви! В добрия случай 1-2 парчета тоалетна хартия трябва да ви свършат работа. Ако ползвате трето, то трябва да бъде напълно чисто! Употребата на повече от 3 парчета тоалетна хартия е сигнал, че в дебелото черво има повече слуз, което пък може да бъде резултат от:

  • консумация на твърде много преработена храна
  • по-сериозна употреба на алкохол
  • нарушена чревна флора и т.н.

Запекът е проблем, за който не говорим!

Освен ,че всеки пети човек страда от хроничен запек, по-лошото е, че не малка част от тези хора така са свикнали с положението, че изобщо не го приемат за проблем. А то безспорно е такъв, защото заедно със задържания фецес, в дебелото черво се задържат и голямо количество токсини и мъртви бактерии. Червото обаче не е изолиран орган и между него и останалата част от тялото тече непрекъснат обмен. Така част от въпросните токсини се реабсорбират и попадат обратно в организма като натоварват черния дроб и могат да станат причина за чернодробни проблеми при хора, които изобщо или сравнително рядко употребяват алкохол.

Ако нередовното изхождане е било част от живота ви ДНЕС с тази статия искаме да прекратим това!

Предлагаме 9 естествени подхода за справяне с колит , които доказано работят! Може да ги пробвате един по един или да приложите няколко на куп. Най-важното е в крайна сметка да постигнете желаната честота на изхождане и форма на фецеса (Тип 3 или 4), а това е напълно възможно и в повечето случаи зависи от самите вас.

# Пийте повече вода!
Дехидратацията е сред главните причини за нередовна елиминация, а много хора днес пият по-малко от литър вода на ден, което е силно недостатъчно. Първото нещо, което трябва да направите, ако имате запек е да обърнете внимание на количеството вода, което пиете и да започнете да пиете повече! Това с времето ще елиминира самия колит.

# Яжте правилните фибри!

Освен водата има нещо друго, което помага за придвижването по червото и което играе по-скоро ролята на бутало. Това са баластни вещества или иначе казано фибри, които също често пъти са в недостиг в менюто на модерния човек. Най-добри източници на фибри са суровите плодове и зеленчуци, ядките, семената, пълнозърнестите и бобовите храни. Но при хроничния запек суровите плодове и зеленчуци може да се окажат трудни за преработване. Отделно увеличаването на количеството фибри в менюто е добре да стане постепенно, за да свикне организма с тях. Най-добрият начин е да започнете да въвеждате по порция печени или задушени зеленчуци към обяда и вечерята, по 1-2 чаени лъжици микс от смлени семена към закуската (например чия) и постепенно да увеличавате количеството им. От зеленчуците чудесен избор sа броколи, карфиол, моркови, цвекло, ряпа и т.н.

# Не се лишавайте от мазнини!

Да се научим да консумираме повече полезни мазнини. Източници на такива могат да бъдат риба, яйца, авокадо, зехтин, маслини, ядки и семена, които е добре редовно да присъстват в менюто.

# Погрижете се за чревния си баланс.

Балансът на чревната флора е в основата на общото здраве и съществена предпоставка за редовна елиминация. Aко страдате от хроничен запек е добре да се погрижите за баланса на полезни бактерии в червата си. За целта избягвайте храните, които разрушават този баланс като захрани изделия, алкохол, кафе и всякакви преработени храни, а вместо това се постарайте всеки ден да добавяте към менюто си пробиотични храни като кисело мляко или кефир, кисело зеле или други ферментирали зеленчуци.

# Заемете правилна поза на тоалетната чиния

В продължение на хилядолетия и днес все още в някои по-първобитни общества хора са се изхождали клекнали върху дупка в земята. При тази поза бедрата и тазът са под ъгъл, но дебело черво е право и насочено надолу, което значително улеснява придвижването по него. В нашите модерни домове “дупката” е заменена с тоалетна чиния за по-добра хигиена и повече удобство, но дори на нас да ни е удобно, червото ни изобщо не се чувства удобно в тази поза и изпразването му е затруднено.

Това, което можете да направите, за да го улесните, е да поставите под краката си ниско столче или леген, обърнат с дъното нагоре, така че стъпалата ви да се повдигнат на 20-30 см от пода и между бедрата и тази да се образува онзи ъгъл, който би се получил в ергономичната клечаща поза. В много случай само този малък трик е в състояние да промени нещата!

# Движете се повече!

Обездвижването е сред главните причини за нередовните изхождания. Стоенето на бюро, придвижването с кола и асансьор, липсата на спорт или епизодичните тренировки един – два пъти седмично водят до сериозно обездвижване с всичките негативни последици от него. Така както всеки ден се нуждаем от храна и от сън, така и всеки ден се нуждаем от движение! По този начин се маха колит.

# Контролирайте стреса в живота си.

Медицинско проучване от 2011 г установява, че хората, които страдат от тревожност и депресия имат много по-голяма склонност към запек от останалите. Когато сме под стрес тялото ни е в една непрекъсната контракция – все едно стискаме, без дори да осъзнаваме! Коремът е свит, гърбът и врътът са напрегнати (честа причина за главоболие!), раменете са повдигнати и близо до ушите, вместо да са отпуснати и отдалечени от тях. При това положение дебелото черво, което е богато снабдено с нервни окончания и директно свързано с мозъка посредством най-големия нерв в човешкото тяло – блуждаещия нерв – е също свито и по-трудно допуска придвижването по него.

Редовната и съзнателна употреба на различни техники за контрол и справяне със стреса ще ви помогнат освен за всичко останало и затова да имате редовни изхождания! Може да опитате с йога, коремно дишане, визуализация, медитация, да практикувате благодарност и по 5 минути на ден да си мислите фокусирано за хубавите неща в живота си.

# Уверете се, че не гладувате!

Един от големите парадокси на нашето време е, че има изобилие на храна, че говорим за епидемия от затлъстяване и в същото време има много хора, които гладуват. И не, не става въпрос за хора, които по финансови причини не могат да си позволяват храна! Говоря за хора, чието меню включва основно преработена и нискокачествена храна с ниска хранителна стойност; хора, които се хранят твърде еднообразно; хора, които непрекъснато са на диети. Всички тези хора могат да имат недоимъчно хранене и след като в крайна сметка фецесът съдържа непреработени остатъци от храна, нормално е при недоимъчно хранене елиминацията да не е редовна.

Така че, ако сте опитали всички изредени по-горе подходи и не сте постигнали желания резултат, задайте си въпроса дали се храните достатъчно. Дали приемате достатъчно калории (средно около 2,000 за жените)? Дали храненето ви е разнообразно и има ли на масата ви пълноценни и истински храни?

# Опитайте билковата тинктура “Здраве” и безценното масло от орех
Тинктура “Здраве” е билкова комбинация от няколко билки която цели да възстанови и укрепи чревната лигавица . Успешно премахва колики, газове, балониране на корема и болки в червата. За постигане на ефект да се приема 3 месеца без прекъсване, сутрин и вечер по 20 капки разтворени във вода или чай 30 минути преди храна.

Маслото от орех има лек разхлабителен ефект, без да пристрастява организма и да привиква организма / както билката сена/ . С маслото от орех изхожданията стават лесно и бързо. Според запека , ефект се наблюдава след един ден прием. Маслото от орех е обогатено с витамин Е като естествен консервант . То допринася за цялостно прочистване и детоксикация на организма. Елиминира гастрит и колит.

Можете да ги поръчате още днес на 0897992495 или на сайта www.badizdrav.eu

Ако тази дълга , но много важна статия ви е харесала, моля споделете я с ваши близки и познати за да може повече хора да бъдат здрави и да се погрижат по най- добрия начин за себе си. Здравето е най- ценния ресурс.

Бъдете здрави!

С любов : Венера Василева

и екипа на Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро