fbpx

Какво трябва да знаете , когато ходите на зъболекар?

Здравейте приятели,

преди няколко дни реших да ви задам този въпрос с цел да провокирам във вас две чувства. Първото е , че ако ходите на зъболекар много рядко / пропускате година/ както и ако ходите много често е проблем.

Защо е проблем и на какви важни неща трябва да обърнете внимание при ходенето на зъболекар?

Тази статия реших да я напиша на базата на  много тежък личен опит и да обърна внимание на неща , които са толкова забравени от много хора, а понякога спасяват живот.

Профилактичните стоматологични грижи са изключително важни за предотвратяването на зъбобола, кариесите  и загубата на зъби. Информацията за поддържане на устната хигиена се е оказала толкова полезна за някои хора, че вече почти не им се налага да се подлагат на стоматологично лечение. Въпреки това мнозина избягват да ходят на зъболекар. Някои не смятат, че грижите за зъбите са нещо важно. Други се притесняват от цените на зъболекарските услуги. Трети се страхуват. Без значение към коя група спадаш, си заслужава да се запиташ:  Струва ли си да съм здрав?“

Често срещано е възприятието, че зъболечението е болезнено. Признавам, че съществуват някои болезнени лечения като слагане на импланти, почистване на коренни канали или изваждане на зъби. Един опитен стоматолог обаче може да осигури по-добра манипулация и по-ефективна упойка, която да понижи болката и неприятното чувство по време на процедурите. Страха си е страх и е наша грижа да го овладеем.

Тази статия ще се окаже много неприятна зза някой стоматолози , но аз не желая да им се харесвам , а да бъда полезна на колкото се може повече хора.

И така . От какво да се пазим и какво да гледаме когато ходим на зъболекар?

  1. От изключително важно значение е да изберете СВЕСТЕН , КАДЪРЕН И ПРОФЕСИОНАЛСИТ на когото да се доверите и да отворите уста! За съжаление в България тези професионалисти са изключителна рядкости е истински късмет да попаднеш на зъболекар, който знае какво прави! Оказва се , че понякога е по- добре да не ходиш при некадърници , от колкото след една година да извадиш всички зъби , които въпросното “светило” ти е правило и примерно е решил ,че по- лесно е да умъртвява зъби , вместо да ги лекува! За това предварително се информирайте при кой сядате и този човек дали е адекватен за тази работа! Понякога скъпите кабинети също не са гаранция за добри специалисти!
  2.  Когато седнете на зъболекарския стол се огледайте около вас и преценете каква степен на хигиена изповядва стоматолога. Това е от изключителна важност за живота ви!
  3. Задължително преди вадене на зъб попитайте стоматолога за пиенето на антибиотик и ако той каже ,че можете да минете без такъв – БЯГАЙТЕ!  Този човек не е наясно с основни заболявания , които водят до смърт при риск от зараза по време на вадене на зъб! А такава зараза може да хване всеки, без изключение!
  4. Без снимки не позволявайте да ви запълват канали на зъбите!
  5. Миенето на зъбите с паста , която не съдържа алуминии, метил- пропилен и всякакви тежки метали е от жизнено важно значение както за зъбите ви , така и за целия организъм. ПРОВЕРЯВАЙТЕ съдържанието на пастите за зъби! В България има само 3 пасти без тежки метали, като това не важи за по- известните марки дори пастата да е 10 лв са пълни с отрови и токсини.

В заключение: намерете вашият стоматолог, който е професионалист и ходете на 6 месеца при него на преглед. Така ще спестите много пари, здравето си , даже и живота си!

Това бяха основните неща, които исках да споделя с те и които смятам ,че са от жизнена важност да се знаят. Ще се радвам да споделиш този пост с твой приятели за да са информирани.

Благодаря !

Бъдете здрави!

С любов: Хелт Агейн

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро