fbpx

Какво е алергия и как бързо да се излекуваме?

Приятели,

в сезона на алергиите сме .

Иван Велев е от Стара Загора и страда от алергия от полени цели 35 години! Преди месец състоянието му отново се обостря и той много трудно излиза на вън.  Освен хремата и възпалението на носоглътката , той киха непрекъснато и започва да страда от хронична умора. Както всяка година, така и тази започва да взима  противоалергични препарати. Сменя ги всяка година за да не привиква организма към тях , но същевременно бавно и постепенно съсипва черния дроб и жлъчката. Когато ни потърси ,беше на ръба на отчаянието.

Знаем ли какво представляват алергиите? Какви видове алергии има? Как се диагностицират и как лесно да се справим с тях ? В тази статия искаме да ви бъдем максимално полезни и да ви дадем ясни отговори на поставените въпроси, за да може утре много по- лесно да вземете правилните решения за справяне с този проблем и да избегнете пътя на Иван Велев.

И за начало започваме с въпроса:

Какво е алергия?

Алергична реакция възниква, когато имунната ни система реагира по необичаен начин на обичайна субстанция от заобикалящата ни среда. Субстанцията, известна като алерген, предизвиква възпалителна реакция в организма, която може да варира от много лека до животозастрашаваща.

Алергените са много и различни, но най-общо могат да бъдат разделени в три групи:

  • контактни алергени – предизвикват алергия при досег с кожата например алергия към метал
  • въздушни алергени – възникване при вдишване на дразнещата субстанция например алергия към полени
  • хранителни алергии – следват консумацията на храна, на чийто протеини имунната система реагира например алергия към млечни продукти.

Ето и малко повече информация за всяка от трите групи алергии:

Контактни алергии

Контактните алергии са резултат от допира на кожата до дразнеща субстанция. Най-яркият пример за такъв тип алергия е контактният дерматит.

Най-честите алергени, причиняващи контактен дерматит са метали, бои, губени продукти, почистващи и козметични средства. Например според статистиката 15% от възрастните жени имат алергия към никел и реагират на бижута, съдържащи този метал.

При по-продължителен контакт с алергена имунната система реагира като насочва към мястото на контакт Т-клетки. Първоначално мястото се зачервява и се появяват сърбежи, които в рамките на 48 часа могат да се развият във възпалителни лезии. Обикновено засяганите участъци от кожата са ограничено до мястото на контакт с дразнителя. Например алергиите към никела в бижута най-често засяга долната мека част на ухото, пръстите и китките; алергиите към бои засягат скалпа и лицето; тези към бои за обувки засягат ходилата и т.н.

Макар и неприятни, контактните алергии рядко са опасни.

Най-добрият начин за лечението на подобни алергични реакции е отстраняването и избягването на контакт с дразнителя. С цел превенция е добре да избягвате или поне да минимизирате контакта с масовата козметика и битовите препарати. Много добър продукт, който може да ви помогне е билков натурален мехлем Венигрин  за мазани  и същевременно натурална билкова тинктура Имунно за засилване на имунната система.  Можете да го вземете от тук : https://badizdrav.eu/shop/bilkovi-ekstrakti/tinktura-imunno-za-zasilvane-na-imunnata-sistema/

Ако имате контактна алергия и се колебаете относно точната субстанция, която я предизвиква, може да си направите медицински тест като най-популярни по отношение на този тип алергии са тест-лентите.

При отстраняване на дразнителя, лезиите по кожата следва да завехнат и да изчезнат в рамките на няколко дни. Ако това не се случи и възпалението се задълбочи, причинява болка или покачване на температурата, най-вероятно мястото се е инфектирало и е добре да се обърнете към лекар.

Въздушни алергии

Статистически се счита, че въздушните алергии са най-разпространените от всички видове алергии. Сега в момента , те са в разгара си
Най-честите въздушни алергени са акари, спори от домашни любимци, прах и полени, а обичайните реакции на такива алергени включват симптоми като:

  • кихане
  • течащ нос
  • сълзящи очи
  • сърбящи нос и очи

Проявите на въздушни алергии се изострят особено в сезона на цъфтежа и хвърчащите из въздуха полени, затова и често пъти се считат за сезонни алергии. Освен да се лекувате с натурална билкова тинктура Имунно , ви препоръчваме преди да излезете на вън да правите СОЛЕ разтвор. Той се прави по следния начин: В чаена чаша слагате преварена , изтинала вода и добавяте 1 щипка хималайска сол. С така полученият соле разтвор, промивате носа поне 4 пъти дневно и особено преди да излезнете навън.

 

canstockphoto17826415

Хранителни алергии

Хранителните алергии са необичайна и свръхчувствителна реакция на организма към храна. Тук на свой ред различаваме три вида алергична реакции:

  • хранителна алергия
  • хранителна чувствителност
  • хранителна нетолерантност

Класическа хранителна алергия
Чистата хранителна алергия е реакция на имунната система към протеиновите молекули на специфична храна, при която се задействат определени антитела. Известна е като Тип 1 хранителна алергия и е свързана със синтеза на IgE антитела. Симптомите й могат да варират от по-леки като течащ нос, обриви, зачервени очи до много сериозни животозастрашаващи реакции като анафилактичен шок.

Обикновено това са класическите алергии, при които реакцията следва непосредствено консумацията на дразнещата храна. Топ алергени, предизвикващи IgE реакции, са мляко, яйца, пшеница, соя, морски храни и фъстъци.

Диагностицирането на този тип хранителни алергии може да се осъществи по два начина: кожен тест с одраскванe (prick-test) и кръвен серумен тест, който изследва IgE. Такива тестове се правят в повечето медицински тестове по алергология. Предимство на първия тест е ниската му цена и бързо излизане на резултата, а недостатъкът е, често пъти дава фалшиво отрицателни проби и не може да се проведе, ако пациентът е на антихистаминова или кортикостероидна терапия. При кръвния тест резултатите са значително по-точни, но цената му е по-висока, а излизането на резултатите – по-бавно.


Хранителна чувствителност

Много по-сложна територия са вторият тип хранителни алергии, известни като забавни/отложени хранителни реакции или хранителна чувствителност. Проблемът при тях е, че алергенът може да задейства различни механизми в тялото, като в някои участва имунната система чрез синтеза на IgG антитела, а други включват директна клетъчна реакция. Независимо от механизма, крайният резултат включва синтеза на медиатори като хистамин, цитокини и простагландини, които предизвикват възпалителни реакции в различни части на тялото.

Трудността при установяването на хранителна чувствителност идва именно от факта, че те често са съпроводени от различни непоносимости катохистаминова, лактозна или фруктозна, както и от факта, че алергичната реакция може да се прояви в рамките на цели 72 часа след консумация на дразнещата храна! Отделно има степени на възпалителна реакция, които в някои случаи може да са много леки и системно пренебрегвани като главоболие, раздразнителност, запушен нос сутрин до много силни като обострени кожни проблеми, ярко изразена хронична умора, много болезнен цикъл и други.

Двата най-добрия и достъпен начин за тестване на хранителна чувствителност е кръвен тест от типа ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay), който тества специфичните IgG антитела.

Хранителна непоносимост
Третият вид възпалителна реакция спрямо храна не включва намеса на имунната ни система, а представлява неспособност на организма да разгради определена храна. Обикновено тази неспособност се дължи на липсата или недостатъчния синтез на определени храносмилателни ензими. Например при лакотзната непоносимост (непоносимост към млечни продукти) организмът не синтезира достатъчно от ензима лактаза, която разгражда млечната захар.

Външната изява на хранителната непоносимост може да бъде същата като при хранителните алергии и да включва симптоми като стомашно-чревни проблеми, нередовна елиминация, акне и проблемна кожа, болки в ставите, мигрена, екзема и синузит, но обикновено те се проявяват само ако се прекали с количеството от храната, към която човек има непоносимост. Например, ако човек с млечна непоносимост хапва 2-3 пъти в месеца кисело мляко, вероятно няма да има никаква реакция. Ако обаче всеки ден консумира мляко, сирене, кашкавал и други е нормално да има реакция.

Освен млечните продукти, други групи храни, към които много хора изпитват непоносимост, са глутен-съдръжащите (пшеница, ръж, ечемик, лимец, спелта), хистамин-съдържащите храни, зеленчуците от сем.Картофови (картофи, домати, патладжани, пипер) алкохола и храни, богати на фруктоза като мед, агаве, ябълки, круши, диня и др.

Един от добрите начини да се тества хранителна непоносимост, е като заподозрените храни или групи храни се извадят от менюто за период от 14 до 21 ден и после бавно се въведат обратно като се внимателно се следи за реакции.

Лечение на хранителни алергии
В повечето случаи при хранителните непоносимости всичко се свежда до консумиране в ограничени количества на дразнещите храни и/или прием на храносмилателни ензими.

При алергиите, в които е замесена имунната система обаче, нещата не са толкова прости! Лечението следва няколко посоки, които включват:

Добрата новина е, че подобна терапия може да доведе до частично и дори до пълно преодоляване на хранителните алергии, изчистване на възпалителните процеси в тялото и изчезване на неприятната симптоматика. Не толкова добрата новина е, че процесът може да отнеме по-дълго време в рамките на месеци и дори на година и изисква известна доза мотивация и самодисциплина за спазване на терапевтичен режим. В крайна сметка обаче, усилието си струва!

Питате се какво стана с Иван Велев от Стара Загора? Започна лечение с натурална билкова тинктура Имунно, с промивки на СОЛЕ разтвор всекидневно и за 7 месеца той спря да ползва всякакви противоалергични лекарства. Проблемите , които имаше вече са зад гърба му.

А сега е ваш ред! Споделете статията с ваши  приятели или близки , на които може да бъде полезна.

Ако още не сте се включили в нашата група за здраве във фейсбук , сега е време да го направите от тук : https://www.facebook.com/groups/www.badizdrav.esy.es/?ref=br_tf

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

тел. 0897992495

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро