fbpx

Какво да правя при подут корем?

Случвало ли ти се е сутрин да изглеждаш перфектно, с плосък корем, без подуване, куркане и болки в корема и стомаха , а след обяд нещата рязко да се променят?

Появяват се подуване на корема, стомаха, червата… изобщо, знаеш за какво говоря, защото най-вероятно го изпитваш и ти, а  отделно от това ти пречи да се радваш на живота. Случвало ми се е и на мен…

Затова, днес ще се опитам да събера на едно място всички възможни причини за подуването, болките и куркането в корема  и да ти помогна много бързо да се справиш с него.

Но първо да споделя лошата новина . Тя е ,че има над 40 различни причини за подуването в областта на корема, които са придружени с болки и куркане  и понякога се изискват сериозни детективски умения, за да разбереш кой точно е причинителят и при теб. Но, това няма да ни откаже да търсим, нали така? 🙂

Най – честата причината за подуването на корема е задържането на вода ,  наличието на газове или комбинация от двете причини.

Защо имаме проблем с червата и стомаха?

Най- честите и главни причини са :

  • хормонални (особено при жените, в седмиците преди цикъл или по време на бременност);
  • забавено храносмилане, нормално за всички над 30 годишна възраст;
  • чревен дисбаланс;
  • дефицити, например на витамин Д, пробиотици, пребиотици, фибри и вода;
  • приемане на големи колиества  сол, газирано, сладко и някои газообразуващи храни;
  • хранителни непоносимости, най-често говорим за млечни продукти или глутен ( всичко свързано с тестените изделия);
  • Наличието на Крон, инфекция на червата, проблеми с жлъчката
  • Често изпитване на  стрес, депресия, липса на движение…

Изходът: За да се избегне подуването  е добра идея да се ограничат сериозно причинителите, тоест да свършиш детективската част от работата и да разбереш какво те подува. Просто тествай храната , която най често консумираш и махни тази, която ти създава дискомфорт за определено време. Отделно от това приемай повече вода.

Например, аз, когато имах такива проблеми за 7 дни разбрах чрез личен тест кои храни ми вредят за момента и ги изключих. Започнах успоредно с диетата да приемам тинктура Здраве и био масло от орех с витамин Е всеки ден и наблегнах на пробиотиците и пребиотиците от храната.

Другият проблем , на които бих искала да обърна внимание е забавеното храносмилане. Той засяга  около 90% от хората на възраст над 35 и причинява акумулиране на газове и подуване в областта на корема. Проблемът идва от факта, че с годините производството на храносмилателни ензими и стомашни сокове намалява прогресивно, от което и капацитетът на организма да разгражда изядената храна и да черпи и извлича ценни вещества от нея. Всеки един от нас с времето остарява , но успоредно с това губи и  доста елементи (като ензими, солна киселина, колаген и т.н. , които започват да се  се произвеждат в по-малки количества. Това трябва да се има в предвид и да се набави чрез храната

Много важно е също да обърнеш внимание на пробиотиците.  Ако държиш да си набавяш пробиотици чрез храната, е добре да знаеш, че най-важно е разнообразието. Тоест, да си набавяш различни ферментирали храни всеки ден, а не да зацикляш на една и съща. А естествено ферментирали са:

– българска боза , в която да няма подсладители
– кашкавал, зрял

– кисело зеле и кисело мляко
– зряло сирене, такова което да е зряло 40 дни
– ферментирали зеленчуци
– ябълков оцет

Не забравай и пребиотиците. Сега ще те запозная с някои от най-известните пребиотици, а ти просто си избери един и го включи в дневния си режим:

– инулин
– пектин
– цикория
– чиа семена
– зелени банани
– сварени и охладени овесени ядки
– сварен и охладен за 24 часа картоф
– накиснати и сварени бобови
– сварен и охладен кафяв ориз
– и в по-малки количества, ВСИЧКИ растителни храни (плодове, зеленчуци, кореноплодни, ядки и семена, бобови и зърнени).

Не забравай и за витамамин Д . Медицинско проучване показва , че  82% от хората със синдром на раздразнените черва са с дефицит на витамин Д. Дори хората в проучването, които са приемали пробиотик, все още са имали някои неприятни проблеми с червата, като подуване, ако не са приемали и достатъчно витамин Д. Как да си набавиш витами Д?  Най-добре е да си набавяме витамин Д от различни източници – храна, добавки и слънце, така че комбинирай ги и ти, за да се чувстваш добре.  Излизай по-често на разходка още повече ,че скоро идва пролетта и идват все повече слънчеви и топли дни.

Предупредих, че няма да е лесно, но не е и невъзможно. Просто трябва да:
1 пиеш достатъчно вода
2 да си  набавяш пробиотици и  пребиотици

3 да приемаш билкова, натурална тинктура Здраве и био масло от орех с витамин Е   поне 3 месеца! Кликни тук

4 да се погрижиш за храносмилането си
5 да избягваш храните, които със сигурност те подуват…А кои са те оставям на теб да разбереш сам/а

Бъдете здрави!

С любов : Венера Василева

и екипа на Хелт Агейн

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро