fbpx

Каквo да правим при слънчево изгаряне?

Приятели,

вече сме в най- прекрасния сезон – лятото. С него започват активни планински излети, море , много слънце и забавления. Слънчевите лъчи са много полезни за обмяната на веществата в организма. С тяхна помощ се подобрява кръвообращението и работата на жлезите с вътрешна секреция, образува се витамин D, засилва се  имунната система, подобрява настроението. Но излагането на слънце крие и своите опасности, ако не бъдат взети мерки!
Слънчевите изгаряния са много разпространени явления, особено през летния сезон. В най-рисковите групи попадат любителите на плажа, риболова, басейните, градинската работа и дори зимните спортове. Най-общо казано, всички хора, които обичат да стоят на открито дълго време са застрашени от слънчеви изгаряния.

Много е важно преди да излезем на слънце да се предпазим от изгаряне. Ако сте подготвени добре, за ваше щастие може би няма да се наложи да прибегнете към мерките, които сме изброили по-долу, но практиката сочи, че повечето хора се замислят за последиците, когато те вече са налице.

Ако сте с много светла кожа шанса да получите изгаряне на кожата е твърде голям.  В рисковата група попадат също и малките деца. Слънцезащитните кремове трябва да ви съпътстват през вашата ваканция и по възможност да са с предпазен UVA и UVB фактор над 30. Това е абсолютно необходимо!

Кои са симптомите при слънчеви изгаряния?

Хора , които са получавали слънчево изгаряне са абсолютно наясно с този въпрос . Първо започва силно  зачервяване на кожата, след няколко часа кожата става болезнена.  Усеща се повишена чувствителност.

Кожата става  много топла на допир, а по повърхността й започват да се появяват мехури, които много лесно се разкъсват.
В много случай освен на кожата , слънчевото изгаряне се отразява и на общото състояние. Настъпва треска, главоболие и много лесна уморяемост. Болката е най-силна ден или два след излагането на вредните лъчи, а след няколко дни засегнатите кожни участъци започват да падат – кожата започва да се бели.

Първа помощ да приложим при слънчеви изгаряния?

  1. Най- важното е да се прекрати незабавно контакта с лъчите и покриване на тялото със светла дреха!
  2. Поради дехидратация, е много важно да се приема по на често вода
  3. Ако температурата много се повиши , може да се вземе малко противотемпературно
  4. Много добре действа на кожата намазването с Натурален билков мехлем Венигрин още в първите часове след изгарянето. Той съдържа билки , които след нанасяне до 1 минута започват да действат. Бързо дехидратират кожата, премахват възпалението и най- важното е ,че не се стига до белене на кожата! В момента има промоция на мехлем Венигрин и можете да се възползвате от тук: https://badizdrav.eu/shop/mehlemi/100-naturalen-bilkov-mehlem-venigrin-za-razshireni-veni-hemoro

Освен с мехлем Венигрин е хубаво да използвате и тези няколко ефикасни  домашни средства:

  • Обтриването с парченца лед и студена вода се препоръчва веднага след изгаряне. По този начин се предпазват изгорените части на кожата от образуване на мехурчета
  • Друг добър вариант е вареното прясно мляко. Стерилна марличка се напоява добре с млякото и се поставя върху зачервеното място.
  • Лечебно и силно успокояващо въздействие върху кожата оказва и каймакът от домашно кисело мляко.
  • Изварата е прекрасно средство за успокояване на изгорялата от слънцето кожа. Няколко супени лъжици извара се смесват с каймака от домашното кисело мляко и се разбъркват до получаване на хомогенна смес. Получената кашичка се разпределя равномерно върху мека памучна марля и с нея се покрива засегнатото място. Компресът може да се повтори още 2-3 пъти.

 

Екипът на ХЕЛТ АГЕЙН ви пожелава безгрижно лято!

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро