fbpx

Какъв пробиотик да ползваме , за да имамe здрав стомах?

Приятели,

Коренът на нашата имунна система е именно в червата ни, защото само здравите черва успяват пълноценно да поемат полезните вещества от консумираната храна и бързо да изхвърлят ненужните остатъци. Лошата храна, неправилният начин на хранене, поетите токсини и ежедневният стрес влошават функцията на червата. А онова, което се грижи за тях са пробиотика.

Днес сме ви подготвили един уникален пробиотик за стомаха и червата, който лично можете да си го направите и ще останете много доволни от ползата и ефекта , които ще постигнете, а това е  квас от червено цвекло!

Тази напитка, която някои наричат кръвта на земята, комбинира всички полезни свойства на червеното цвекло с ползите от дивата ферментацията и пробиотиците, за да се получи уникален стимулиращ и дълбоко пречистващ тоник!

И така тоникът от червено цвекло е разновидност на напитката квас, чиито корени могат да се проследят едно хилядолетие назад из необятните руски земи. Класическият квас е лакто-ферментирала напитка, направена от стар ръжен хляб. Има вкус на бира, но не съдържа алкохол. Счита се, че е отличен тоник за храносмилането, за утоляване на жаждата и за прогонване на махмурлука след водка. Лев Толостой описва как руските войници изпивали по един черпак с квас преди да се втурнат от укрепленията по улиците на Москва по време на епидемията от холера. Бедни, богати, царе и войници – всички в Русия пиели квас. В заможните домакинства към ръжения хляб добавяли стафиди, малини, лимони, ябълки, череши и други за повече вкус и аромат. Цар Петър Велики настоявал върху горещите камъни в парната му баня да изливат ведро с квас, за да повиши ефекта от процедурата и да се наслади на аромата.

Приготвянето на квас само от червено цвекло е не толкова с гастрономическа, колкото с медицинска цел. Тази напитка е особено популярна в Украйна, където бутилка с рубинения тоник може да се намери в почти всяко домакинство.

Според народната медицина напитката помага за пречистване на черния дроб и подсилване на кръвта, за преодоляване на хронична умора и алергии.

Квасът от червено цвекло е богат на бетацианин – пигментът, който придава уникалния цвят на червеното цвекло, и който е мощен антиоксидант, намаляващ възпалителните процеси в организма и лечението на сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. В процеса на ферментация се повишават нивата на полезни ензими ,както и витамин В.

Приготвянето на квас от червено цвекло е изключително лесно, но е важно да спазвате някои специфики:

  • Не стържете цвеклото, а го на режете на едри кубчета. Настърганото цвекло пуска много течност, която ускорява ферментацията и води по-скоро до образуване на алкохол, отколкото на млечна киселина
  • Използвайте изворна вода, защото хлорът в чешмяната вода пречи на ферментацията
  • Оставете кваса да ферментира в идеално чист стъклен буркан или глинена делва – и най-дребните нечистотии по съда може да развалят напитката
  • Ако искате да разбъркате напитката, направете го са дървена, а не с метална лъжица – пробиотичните бактерии не обичат метал!

За да приготвите квас обикновено използваме стандартен 3-литров буркан. Освен него са ви нужни 2 глави червено цвекло , 2 чаени лъжици морска или каменна сол и 1/4 чаша цвик от пробиотично кисело мляко (това е по желание, за да ускори процеса на ферментация*).

Обелете цвеклото , нарежете го на едри кубчета и го поставете на дъното на буркана заедно с останалите съставки. Долейте вода като оставите поне един пръст луфт до отвора на буркана. Поставете капака, без да затваряте плътно и оставете буркана на топло за 5 до 7 дни. От време на време може да го проверявате и ако по повърхността се е образувала бяла парцалеста утайка, да я отсраните с лъжица.

Ще разберете, че вашият квас е готов, когато забележите малки балончета въздух да се издигат към повърхността, както при газираните напитки. Вкусът на готовия квас е сладко-кисело-солен, леко резлив и с наситен, дълбок земен аромат. Цветът му е рубинено червен като цвета на малиново вино.

Когато квасът е готов, може да го прецедите и да го налеете в стъклени бутилки. Оставете малко течност в буркана, добавете още 2 ч.л. сол и отново долейте вода за повторна ферментация. Втората партида е по-лека като цвят, вкус и аромат от първата, но все така хранително-богата и полезна. След втората ферментация вече може да измиете буркана и да използвате нови продукти за следващата партида.

Как се приема?

Пийете по 100 мл сутрин и вечер преди хранене, защото чрез него стимулирате и синтеза на стомашна киселина, а по този начин подпомагате храносмилането и усвояването на храната. Можете да го консумирате  неразреден, но ако вие намирате вкуса за твърде силен, разреждайте го с вода в съотношение 1:2.5

Тази напитка от червено цвекло е идеален пробиотик, които не може да бъде сравнен с нито един такъв от аптеката.

За да възстановите чревната и стомашната лигавица допълнително ние ви предлагаме да използвате готови билкови капки от тинктура Здраве , които единствено трябва да накапете в чаша и да изпиете 30 минути преди храна. Ако страдате от рефлукс или язва на стомаха , всяка вечер допълнително накапвайте 40 капки от ммасло от орех с витамин Е в чаша. Тези продукти са напълно достатъчни да върнете здравето на червата и стомаха, да премахнете запека , гастрита, коликите и болките от стомаха и червата. Само за 90 дни всекидневен прием вие ще заздравите окончателно стомашното и чревното здраве! 

Не се чудете , а опитайте още сега!

За поръчки: тел. 0897992495 или на www.badizdrav.eu

Бъдете здрави!

С любов : екипа на Хелт Агейн

 

 

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.