fbpx

Как недоспиването и стресът влияе на теглото ни?

Какво ни причинява безсънието?

Всички знаят, че сънят е жизнено необходим възстановителен процес, без който тялото и мозъкът ни не могат да работят. Редица изследвания свързват липсата на сън с понижена имунна защита, намалена продуктивност, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак.

Проучвайки по-задълбочено темата обаче открихме, че голям брой проучвания установят пряка връзка между липсата на сън, стресът и начина ни хранене. Точно тази връзка може да се окаже липсващото парченце от пъзела на онези жени, които полагат всякакви усилия да отслабнат или да поддържат дадени килограми, но не постигат резултат. А причината може да се окаже много проста: независимо колко добре подбирате храната си и колко редовно спортувате, ако не спите достатъчно, може да имате проблеми с килограмите, с кръвната захар, с контрола на апетита и с усвояването на полезни вещества.

Как безсънието и стресът влияе на начина ни на хранене?

Сънят и храненето са два биологични процеса, без които човешкото тяло не може да функционира. Но едва през последните години науката открива доколко тези два процеса са дълбоко свързани и взаимозависими. Някои храни например подобряват съня. Такива са храните, богати на калий като зеленолистните зеленчуци. Други храни като тези с високо съдържание на захар и вредни мазнини, пречат на съня. Стресът също влияе негативно върху качеството на съня. Недостигът на сън e в състояние да влияят негативно на хормоните, които регулират апетита.

1. Ядем повече

Няколко проучвания свързват недостига на сън с повишен апетит. Според едно от тях при системно недоспиване едновременно се потиска синтеза на хормона лептин, сигнализиращ ситост и се завишава синтеза на герлин, отговрящ за чувството за глад.  Според резултатите от едно американско  проучване, хората, лишени от пълноценен сън, приемат средно 549 калории в повече на ден, което в дългосрочен план ги излага на риск от затлъстяване.

2. Ядем по-често

Сигурно сте чували препоръки, че е добре да се хапва на често и по малко. Тази практика може да е добра за едни и не толкова добра за други, но едно е сигурно: твърде честото похапване не е добро за никого! Проблемът е, че когато сме недоспали сме много по-склонни да избягваме физическа активност и да компенсираме с повече хапване, което неизбежно води до натрупване на нежелани килограми.

3. Ядем по-вредни храни

И проблемът не е само в това колко пъти ядем, а какво точно ядем! Защото, ако сме пред компютъра в 11:30 вечерта обикновено ни се дояжда сладолед или чипс, а не моркови! Установено е, че  при недоспиване ни се ядат нездравословни храни с високо съдържание на въглехидрати и мазнини и същевременно не осъзнаваме последиците от консумацията им. Дори само една нощ да не си доспим е нормално на следващия ден да ни се ядат храни с по-високо съдържание на мазнини.

4. Ядем в неправилни часове

Тялото има своя естествен вътрешен часовник, който определя циклите на съня и времето за хранене. Нормално е да чувстваме глад сутрин и да приемаме основната част от нужните ни хранителни вещества в светлата част на денонощието, докато тъмната част от него да е посветена на сън и почивка. Когато с начина си на живот и късното лягане объркаме вътрешния си часовник, обикновено не изпитваме глад сутрин и приемаме основната част от храната си във втората половина на деня и вечер, когато храносмилането не е толкова активно. Хората, които вечерят след 8 часа вечер, приемат повече калории на вечеря и това им пречи да заспят навреме, заключвайки ги в омагьосан кръг.

5. Имаме проблеми с теглото

Има зависимост между количеството сън и затлъстяването. Голям брой наблюдения откриват обратна зависимост между количеството сън и индекса на телесната маса. Това се отнася както за възрастни, така и за деца!  Затлъстяването при пет годишни деца се увеличава при намаляване на съня, независимо от други фактори.

Затова, ако се опитвате да свалите килограми и се фокусирате върху храненето и движението, без да постигнете желаните резултати, помислете дали спите достатъчно!

6. Пропускаме ценни хранителни вещества

Фактът, че когато сме недоспали, хапваме повече далеч не означава, че осигуряваме на тялото си полезните вещества, от които се нуждае! Както стана ясно, при недоспиване имаме естествена склонност към избор на нездравословни храни. Установено е, че хората, които са недоспали, консумират на половина по-малко количество плодове и зеленчуци в сравнение с онези, които се наспиват. Подобно недоимъчно хранене би могло да доведе до възможни дефицити на витамини и минерали, които да се отразят негативно и на други функции на тялото.

Как да регулираме храненето си ако често не си доспиваме?

Сънят е важна част от нашия живот и е хубаво да се спи между 7-8 часа. Не винаги обаче имаме възможността да си набавим необходимото количество сън.

Бюти боди е изцяло билков, натурален продукт, който успешно ускорява метаболизма, намалява апетита и особено нуждата от мазна и сладка храна. Белият равнец пречиства и детоксикира тялото, а билката царевична коса има потискащо апетита действие. Билката водно пиперче премахва натрупаните шлаки и вода има и силно антиоксидантно действие.

Бюти боди има траен отслабващ ефект. Поради билковия си характер е нужно да се приема поне 1 пълен месец, за да се натрупат полезни вещества в организма. За този месец теглото се намалява с до 5 килограма. Натуралната билкова тинктура има бавен но постоянен и безвреден за здравето резултат. Наши клиенти, които са приемали Бюти боди споделят, че освен лесно сваляне на килограми, те са получили по-голяма енергия и жизненост и след 4-5 месечен прием на тинктурата не им се е налагало да се борят с върнати излишни килограми!

Довери се на природата и поръчай Бюти боди от тук. Бюти боди се предлага в Промо пакет за отслабване „Грижа за тялото“ заедно с натураления български мехлем Венигрин вижте тук.

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро