fbpx

Как да пречистим въздуха у дома ?

Скъпи приятели,

знаете ли как да пречистим въздуха у дома и защо изобщо да го правим?

Случвало ли ви се е поне веднъж да си кажете : “Защо ми говорят за здравословно хранене и чиста вода , ако всеки ден дишаме замърсен въздух?”. Ако да, то този материал е точно за вас!

Въпросът за мръсния въздух е изключително важен, защото никое човешко същество не може да оцелее повече от няколко минути без кислород! Проблемът е, че заедно с кислорода поемаме опасни съединения като изгорели газове, фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид и други вредни субстанции. Особено застрашени са хората, живеещи в големи градове, близо до ключови пътни артерии или индустриални обекти, гари, летища и т.н.

И ако замърсяването на външния въздух е сериозен проблем, оказва се, че има и по-сериозен: замърсяването на въздуха вътре в помещенията! Според статистиката той може да бъде с 50% по-токсичен от въздуха на открито!

Това се получава , защото в къщите ни  се натрупват остатъци от плесен и полени, прахови частици, цигарен дим, изпарения от козметични продукти и битова химия, газове като родон и въглероден моноксид, материали като формалдехид и асбестос. Не е случаен фактът, че въздушните алергии са сред най-разпространените днес и засягат хора от всички възрасти.

Какво представляват въздушните алергии?

Въздушните алергии са реакция на имунната система спрямо вдишана субстанция. При реакцията се синтезират антитела от типа IgE, които предизвикват възпалителни процеси и симптоми като кашлица и кихане, сълзене на очите, течащ нос, зачервяване, подпухване и др.

theme-cats-large

Когато възрастен човек или малко дете консумира храни, към които проявява чувствителност, имунната система отслабва и в организма се развива хроничен възпалителен процес. Това пречи на тялото успешно да се пребори с допълнителни дразнители като полените и другите въздушни алергени. Когато в организма попаднат вдишани полени, той вече е изтощен и с неефективни защитни мехазними. В резултат човек се чувства зле със сълзящи очи, течащ нос, дразнеща кашлица и кихане.

Затова ако имате сезонни алергии е задължително да проверите и към какви храни проявявате чувствителност и да ги изключите от менюто си, работейки за подобряване на храносмилането и чревния си баланс, което ще подпомогне и укрепи имунната ви система. В резултат, реакцията ви спрямо въздушните алергени ще отслабне или ще изчезне напълно.

За възстановяване на чревната лигавица горещо препоръчваме два билкови продукта: натурална билкова тинктура “Здраве” и натурално масло от орех с витамин Е. Можете да ги закупите от тук : www.badizdrav.eu

Успоредно с това обаче е важно да се уверите, че в ежедневието си дишате максимално чист и качествен въздух. Ето как да стане това.

Как да подобрим качеството на въздуха, който дишаме?

Въздухът на открито

По отношение на външния въздух за жалост не може да се направи кой знае колко. Ако ти се налага да живееш в голям град, старай се всеки уикенд да прекарваш поне няколко часа активно ходейки сред природата. Разходката в планината е най-добрият начин да пречистим дробовете си от въздуха, който дишаме в ежедневието, да подобрим циркулацията на лимфата, да подсилим естествените детокс механизми на тялото си.

Въздухът в затворените помещения

За да подобрите качеството на въздуха в затворените помещения обаче можете да направите много повече! Като начало ето някои добри практики с цел превенция, който е добре да спазват в ежедневието:

  • Проветрявайте редовно затворените помещения.
  • Поддържайте влажността в затворените помещения под 50%, защото над тази границата плесените, бактериите и акарите се развиват по-бързо.
  • Използвайте аспиратори в кухнята и банята, за да понижавате влагата в помещенията.
  • Не простирайте пране у дома.
  • Редовно почиствайте климатиците и влагоуловителите. Тези устройства натрупват влага и мърсотии, което води до появата на гъбички и бактерии.
  • Ако е възможно, използвайте анти-акарни матраци и възглавници, избягвайте пухени възглавници и завивки.
  • Следете дома си за поява на плесен и при избиване на петна, отстранявайте ги своевременно.
  • За да се унищожат акарите, изпирайте спалното бельо на всеки 7 дни на висока температура.
  • Започнете да използвате щадящи и природни  препарати от естествени продукти като лимон, оцет и сода вместо агресивни хигиенни средства на основата на амоняк и други вещества със силен аромат.

За още по-чист въздух

Ако обаче искате със сигурност да дишате още по-чист въздух у дома и в офиса, има още няколко неща, които можете да направите. По-долу споделям с вас  нашите два любими метода за активно пречистване на въздуха. Те си имат   предимства и недостатъци. В зависимост от предпочитанията и възможностите ви, можете да изберете само един от тях или да прилагате комбинация от двете, както правим ние:

1. Отглеждайте зелени стайни растения – В края на 80-те години НАСА изучават способността на домашните растения да пречистват въздуха в космически съоръжения и откриват, че някои действат успешно като ефективен филтър. Тази способност на зелените растения можем да използваме и в домовете си.

Предимства: Стайните растения са красиви и могат успешно да се впишат в интериора на дома.
Недостатъци: Ако имате жилище със среден размер 85 кв.м са необходими около 7-8 големи растения. Големите растения заемат място, изискват постоянна грижа и могат да бъдат сериозно предизвикателство в дом с животни и малки деца.

plants

2. Използвайте солна лампа – Солните лампи се правят от хималайска сол на кристали и когато са включени излъчват йони, които помагат за изчистването на въздуха. Полените, праховите частици и другите алергени се пренасят във въздуха от йони с позитивен заряд. Отрицателните йони от солните лампи неутрализират позитивните и алергените остават без преносител.

Предимства: Меката им оранжева светлина напомня светлината на свещи, създава уют, успокоява и не влияе негативно на хормоните както правят флоурисцентната или синята светлина. Има твърдения, че намаляват ефекта от електро-магнитната радиация.
Недостатъци: За оптимален ефект солната лампа трябва да работи непрекъснато и дори в този случаи няма да бъде напълно достатъчна, ако домът ви е в по-замърсен район или в семейството ви има хора с алергии и/или астма. Трябва да се пази от малки деца и животни/ кучета и котки/.

salt lamp


В заключение: 
Въздухът е необходим във всяка една минута, за да живеем. Качеството му е определящо за здравето ни. Принудени сме да живеем в среда със силно замърсен въздух и макар да не можем да променим изначално средата си, има неща, които зависят пряко от нас, и които можем да променим, за да подобрим въздуха, който дишаме всеки ден. Заемете се с тях още днес! Ако живеете в голям град, ако в семейството ви има хора с астма, въздушна алергия или IgG хранителна алергия, помислете върху възможността да направите поне едно нещо от тази статия.

И за финал, ако този материал е бил полезен за вас, споделете го с приятели – пътят към здравето минава през информираността. Нека взаимно си помагаме и да бъдем здрави .

С любов : Екипа на Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро