fbpx

Как да излекуваме запек , без да пием лекарства?

 

Според статистика направена наскоро  в България 45 % от хората са се сблъсквали с проблема “запек” поне веднъж в живота си . Интересен е факта , че възрастовата граница изключително бързо пада и от този проблем започват да страда хора дори на 14 години.

При някои запека е нещо леко – пропуснат ден , при други пропуснатият ден е почти през ден , а при трети поредицата стига до 2-3-4 дни и нагоре. И независимо в коя категория попадаш ти, знай, че това е казус, който не бива да бъде пренебрегван, защото нещо толкова невинно звучащо като „запек“ може да се окаже в основата на десетки проблеми, като:
-хемороиди, рагади
-дивертикули на дебелото черво;
-чревен дисбаланс;
-автоимунно заболяване

-хормонален дисбаланс

-рак на дебелото черво

Основния въпрос е ЗАЩО имате запек и как да се справим с него без лекарства?

Причината за да страдате от запек е много проста и тя е свързана с 3 елемента, които ако липсват се появява запека . Това са :  хидратация, лубрикация и фибри . За да се гарантира редовно ходене до тоалетна всеки ден, трябва да се стараете и трите да присъстват всеки ден.

Какво значи хидратация?Тя е най- важна за да работи добре дебелото черво. Истината е, че запекът често е причинен от дехидратация или недостиг на вода в организма. Честно казано, в 90% от случаите, проблемът е точно липсата на вода. А ключът към хидратиране на дебелото черво е, разбира се, да се пие достатъчно вода.  Представете си червата  като една 7-метрова супер нагъната водна пързалка. А сега се опитайте да се приплъзнете по нея без вода. Не се получава, нали? Същото се случва и в червата ти, когато там няма достатъчно вода – нещата просто не се движат. За добра хидратация – пийте минимум 1.5-2 литра вода дневно и набавяйте още около литър с храната  като ядете изобилие от зеленчуци и плодове.

Понякога обаче вода има в излишък, но нещата все пак не се случват по план. Тогава, преминаваме към следващата точка – фибрите, или по-скоро липсата им, защото тяхната роля пък е да избутват напред всичко, което е редно да бъде изхвърлено.  Фибрите са елемент, който присъства само в растителното царство – те са влакната, които поддържат структурата на растенията (представете си стрък магданоз – фибрите са в стъблото. А вие го  изхвърляте, нали? Знаехме си ние…). И така, недостигът на фибри в менюто обикновено се свързва със запек, с проблеми на храносмилателния тракт, с полипи и рак на дебелото черво. И обратното – достатъчното им присъствие в менюто възпрепятства тези проблеми.

А сега и лошата новина – оптималното количество фибри, от които има нужда възрастен човек са 20-40 грама на ден! Но, не се впечатлявай от това, че някак много малко звучат тези 30 грама на ден. Колкото малко звучат, толкова са и трудни за набавяне, защото в растенията фибрите НЕ са преобладаващият елемент.

Например в:
100 г домати има едва 1.2 г фибри
100 г ябълка – 1.5 г фибри,
100 г спанак – 2.5 г фибри,
1 филия пълнозърнест хляб – 3.5 г фибри,
1 чаша овесени ядки – 4 г фибри.

И разбира се, когато горните 2 са налице, но все още има проблем е редно да се обърне внимание и на последният фактор за добре работеща перисталтика – лубрикацията, която се грижи за “смазването” на червата и също е от решаващо значение. Тоест, не се страхувай от мазнините и наблегни на качествените такива в менюто, като зехтин, авокадо, кокосово масло, ядки и семена, омега 3 и т.н.

Ние ви предлагаме да решите проблема като допълнително към приема на вода, “смазването на червата” и фибрите всеки ден приемате билковата тинктура Здраве и натуралното масло от орех с витамин Е. Те ще помогнат да се отървете от подуването, коликите, газовете , запека, ще възстановят възпалената лигавица и ще я заздравят. Тинктура здаве и масло от орех можете да поръчате тук : www.badizdrav.eu

И за финал, ето и още няколко неща, които е добре да правите, за да се избавите от запека завинаги. Нали не си мислите, че ще е толкова лесно? :))))

И така, перисталтиката има нужда и от естествено движение  . Това включва :  ходене, бягане, танци, скачане на въже, подскачане на трамплин и така нататък, затова прави някое от тях всеки ден, минимум по 5-10 минути. Заемайте и правилна позиция за изхождане – в клекнало, а не в седнало положение. Това е и добро решение за хемороиди, ако имате такива.За хемороиди ви препоръчваме натурален билков мехлем Венигрин , които до 2-4 дни интензивно мазане ще ги прибере.

Добре би било да изключите от менюто си за известен период от време глутен, млечни, картофи и ориз, защото те слепват и могат да забавят допълнително перисталтиката. После ги въведете едно по едно и проследете кое от тях влошава положението.

О, и последно – ако случайно сте се борили със запека по грешният начин – чрез лаксативи, сена или пургативи, то най-вероятно вече имате лениви черва и може НИЩО от горните да не помогне. В такъв случай вземете от маслото от орех с витамин Е и изпиите на екс 60 капки вечер преди сън като прибавите и малко магнезиев сулфат към него . Това ще отпускне мускулатурата на червата и ще помагне нещата да се движат…

Това беше от нас, а сега е ваш  ред – увеличете водата, погрижете  се за добра лубрикация на дебелото черво, яжте редовно фибри, подскачайте, пиите тинктура Здраве и масло от орех  и споделете статията с приятели, за да помогнете и на тях. Успех!

С любов : Венера Василева и

екипа на Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.