Храня се добре, а се чувствам зле, защо?

Приятели,

много често получаваме от вас въпроси свързани с това , че уж се храним здравословно , а вместо това  не постигаме очаквания резултат или поне не изцяло. Не можем да се отървем от  различните симптоми на стомашно-чревен дискомфорт , от излишните мазнини в областта на ханша и корема, които  упорито отказват да се стопят. Симптомите на ПМС и променливо настроение са все така редовни, а честото желание за сладко – неконтролируемо.

Защо става така?

Причината пълноценното хранене да не води до желаните резултати обикновено се крие в сериозен хормонален дисбаланс, който подкопава възстановителните сили на организма. Най-често в тези случаи става въпрос за изтощени надбъбречни жлези и свръхпроизводство на кортизол.

Надбъбречните жлези са ендокринни жлези с големината на орех разположени над двата бъбрека. Сред многото им функции е производството на стресогенните хормони адреналин и кортизол. Умереният синтез на тези хормони е необходим за тялото, за да ни поддържа бдителни и способни да се защитим в случай на опасност. Когато функционира правилно кортизолът регулира определен ритъм в организма ни: имаме повече енергия сутрин и в първата част от деня, постепенно енергията спада към края на деня, а ниските нива на кортизол нощем гарантират спокоен и възстановителен сън.

При системен и продължителен стрес обаче този здравословен ритъм се нарушава и надбъбречните жлези започват да поддържат високи нива на кортизол, което може сериозно да изтощи организма и да предизвика множество нежелани физиологични промени.

Ето някои симптоми, които изпитват хората с изтощени надбъбречни жлези и свръх-произвидство на кортизол:

 • липса на енергия сутрин – неспособност да започнеш активно деня без чаша кафе
 • спад на енергията в ранния следобед и отново нужда от кафе или нещо сладко
 • прилив на енергия вечер след 21:00ч
 • събуждане към 2-3 часа през нощта и трудно повторно заспиване
 • често желание за сладко
 • качване и задържане на мазнини в областта на ханша и корема
 • високо (или ниско) кръвно налягане
 • трудна концентрация и слаба памет
 • преждевременно остаряване (образувне на бръчки, побеляване на косата)
 • липса на креативност
 • усещане за постоянен недостиг (на пари, на време, на внимание, на признание, на любов и т.н.)
 • ниско либидо и липса на сексуално желание

Ако отбелязахте наум поне три от тези симптоми, то вие със сигурност имате изтощени надбъбречни жлези. Според проучванията, най-често това състояние засяга хората между 30 и 40 години, когато животът на много хора се превръща във въртележка от множество вътрешни и външно наложени задължения: да изградя кариера, да имам висок доход, да създам дом и семейство, да бъда добър родител, да се развивам, да се доказвам, да изглеждам добре и т.н. и т.н. Според някои статистики най-засегнати от стреса през този период са работещите жени – на работното си място те синтезират 2 пъти повече кортизол отколкото колегите си мъже, но когото се приберат вкъщи и поемат грижата за домакинството и децата, това количество се увеличава още повече.

Сред най-негативните последици от свръх-стреса са преждевременното остаряване и натрупването на опасната висцеларна мастна тъкан. И двете са резултат от завишените нива на кортизол в организма.

Нашите ДНК клетки съдържат т.нар. теломери – окончания на спиралите, които подобно на капчките на връзките за обувки, пречат на връзките да се развързат. Колкото по-дълги и здрави са теломерите, толкова по-добре се съхранява и възстановява ДНК клетката, съответно човек изглежда и се чувства по-млад. Теломерите са най-добрият индикатор за биологичната спрямо хронологичната ни възраст. При хората под стрес обаче теломерите са изключително скъсени и това обяснява преждевременното остаряване, което често не отговаря на хронологичната възраст.

Освен че остарява, стресираният организъм не може пълноценно да усвоява храната си и да я превръща в енергия. Вместо това, я натрупва под формата на мастна тъкан. Тъй като в областта на ханша и корема има 20% повече рецептори на кортизол, именно там се натрупват и най-много мазнини. В същото време организмът, който продължава да се нуждае от енергия, подава сигнали за глад (при това глад за бързи въглехидратни храни т.е. сладко) и така се създава порочен омагьосан кръг.

Изходът от този кръг минава през балансиране на надбъбречните жлези и възстановяване на оптималния цикъл за синтез на кортизол. Това може да стане с комбинация от промени – в начина на хранене, билколечение ,  повече  движение,  сън и почивка, и най-вече в начина на мислене.

Поради големия интерес към промо пакета „Здрав стомах“ , можете да се възползвате от промоционалната цена още два дни ! Пакета е намален от 47,60 на 40,40 лв. Поръчки : директно на тел. 0897992495 или на www.badizdrav.eu

Също така до 08 Април имате възможност да се присъедините към предизвикателството „Супер здраве“ и да изживеете 30  невероятно зареждащи и вдъхновяващи дни посветени изцяло на здравето. Тази програма ще ви помогне да :

 • детоксикирате и заредите с енергия организма си
 • ще ви помогне да намалите стреса и пристрастеността към сладко
 • ще подобрите със специален хранителен режим здравето си – регулиране на кръвната захар, на хормоналния баланс, на щитовидната и надбъбречната жлеза.
 • ще повишите личното самочувствие и вяра в собствените способности
 • ще укрепим имунната система
 • ще направим пролетно почистване на храносмилането

Пакета можете да го закупите до 15,03 намален от 69,40 на 49,90 лв . Местата са ограничени и групата е бутикова до 30 човека. Пакет „Супер здраве“ можете да закупите от тук : https://badizdrav.eu/category/bez-kategoriya/