fbpx

Храня се добре, а се чувствам зле, защо?

Приятели,

много често получаваме от вас въпроси свързани с това , че уж се храним здравословно , а вместо това  не постигаме очаквания резултат или поне не изцяло. Не можем да се отървем от  различните симптоми на стомашно-чревен дискомфорт , от излишните мазнини в областта на ханша и корема, които  упорито отказват да се стопят. Симптомите на ПМС и променливо настроение са все така редовни, а честото желание за сладко – неконтролируемо.

Защо става така?

Причината пълноценното хранене да не води до желаните резултати обикновено се крие в сериозен хормонален дисбаланс, който подкопава възстановителните сили на организма. Най-често в тези случаи става въпрос за изтощени надбъбречни жлези и свръхпроизводство на кортизол.

Надбъбречните жлези са ендокринни жлези с големината на орех разположени над двата бъбрека. Сред многото им функции е производството на стресогенните хормони адреналин и кортизол. Умереният синтез на тези хормони е необходим за тялото, за да ни поддържа бдителни и способни да се защитим в случай на опасност. Когато функционира правилно кортизолът регулира определен ритъм в организма ни: имаме повече енергия сутрин и в първата част от деня, постепенно енергията спада към края на деня, а ниските нива на кортизол нощем гарантират спокоен и възстановителен сън.

При системен и продължителен стрес обаче този здравословен ритъм се нарушава и надбъбречните жлези започват да поддържат високи нива на кортизол, което може сериозно да изтощи организма и да предизвика множество нежелани физиологични промени.

Ето някои симптоми, които изпитват хората с изтощени надбъбречни жлези и свръх-произвидство на кортизол:

 • липса на енергия сутрин – неспособност да започнеш активно деня без чаша кафе
 • спад на енергията в ранния следобед и отново нужда от кафе или нещо сладко
 • прилив на енергия вечер след 21:00ч
 • събуждане към 2-3 часа през нощта и трудно повторно заспиване
 • често желание за сладко
 • качване и задържане на мазнини в областта на ханша и корема
 • високо (или ниско) кръвно налягане
 • трудна концентрация и слаба памет
 • преждевременно остаряване (образувне на бръчки, побеляване на косата)
 • липса на креативност
 • усещане за постоянен недостиг (на пари, на време, на внимание, на признание, на любов и т.н.)
 • ниско либидо и липса на сексуално желание

Ако отбелязахте наум поне три от тези симптоми, то вие със сигурност имате изтощени надбъбречни жлези. Според проучванията, най-често това състояние засяга хората между 30 и 40 години, когато животът на много хора се превръща във въртележка от множество вътрешни и външно наложени задължения: да изградя кариера, да имам висок доход, да създам дом и семейство, да бъда добър родител, да се развивам, да се доказвам, да изглеждам добре и т.н. и т.н. Според някои статистики най-засегнати от стреса през този период са работещите жени – на работното си място те синтезират 2 пъти повече кортизол отколкото колегите си мъже, но когото се приберат вкъщи и поемат грижата за домакинството и децата, това количество се увеличава още повече.

Сред най-негативните последици от свръх-стреса са преждевременното остаряване и натрупването на опасната висцеларна мастна тъкан. И двете са резултат от завишените нива на кортизол в организма.

Нашите ДНК клетки съдържат т.нар. теломери – окончания на спиралите, които подобно на капчките на връзките за обувки, пречат на връзките да се развързат. Колкото по-дълги и здрави са теломерите, толкова по-добре се съхранява и възстановява ДНК клетката, съответно човек изглежда и се чувства по-млад. Теломерите са най-добрият индикатор за биологичната спрямо хронологичната ни възраст. При хората под стрес обаче теломерите са изключително скъсени и това обяснява преждевременното остаряване, което често не отговаря на хронологичната възраст.

Освен че остарява, стресираният организъм не може пълноценно да усвоява храната си и да я превръща в енергия. Вместо това, я натрупва под формата на мастна тъкан. Тъй като в областта на ханша и корема има 20% повече рецептори на кортизол, именно там се натрупват и най-много мазнини. В същото време организмът, който продължава да се нуждае от енергия, подава сигнали за глад (при това глад за бързи въглехидратни храни т.е. сладко) и така се създава порочен омагьосан кръг.

Изходът от този кръг минава през балансиране на надбъбречните жлези и възстановяване на оптималния цикъл за синтез на кортизол. Това може да стане с комбинация от промени – в начина на хранене, билколечение ,  повече  движение,  сън и почивка, и най-вече в начина на мислене.

Ако желаете да се възползвате от съветите на тази статия, можете да започнете още днес да ползвате натуралната билкова тинктура Здраве и био масло от орех с витамин Е. Вземете още сега пакет Здраве за стомаха и червата от тук: https://badizdrav.eu/shop/promo-packs/paket-zdrave-za-stomah-i-problemi-s-chervata/

Бъдете здрави!

С любов: екипа на Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.