fbpx

7 грешки свързани със съня, от които напълняваме

Приятели,

много хора  се борят с епидемията от затлъстяване, като се фокусират върху самото напълняване без да обръщат внимание на начина на живот. В следствие на това те не само ,че не променят теглото си , но и го качват без да правят връзка  с  лошата диета или застоялия начин на живот. Това, което е по-неясно за хората е връзката между сънните навици и нездравословното тегло.

Допускат се няколко грешки , които са в пряка връзка между напълняването и съня:

  • Грешка номер 1 : Храненето късно вечер. Това означава , че храненето късно вечерта може да повиши нивата на инсулина, а това от своя страна довежда до произвеждане на  по-малко мелатонин от тялото. Когато в тялото ни липсва мелатонин , това води до лош сън и по-малко хормон на растежа, стимулиращ клетките на тялото.
  • Грешка номер 2 : Излагане на светлина . Това  значи , че ако в стаята , в която спите има изкуствена светлина от телевизор, компютър, лампа това води до повишаване  нивата на кортизол в организма. Кортизола  увеличава теглото, особено около корема.

  • Грешка номер 3 : Пиенето на течности късно вечер .Въпреки, че не искате да се оставате дехидратирани, пиенето на прекалено много течности нощем също може да бъде проблем, тъй като това увеличава вероятността да се събудите посред нощ, за да отидете до тоалетна. Това може да прекъсне естествените Ви модели на сън, което да Ви изложи на по-голям риск от затлъстяване.
  • Грешка номер 4 : Упражнения късно вечер . Застоялият начин на живот не е здравословен, но упражненията  късно вечер също могат да бъдат проблем.  Ако се правят упражнения вечер, те  повишават телесната Ви температура и потиска освобождаването на мелатонин. Това може да доведе и до проблеми със съня поради повишеното освобождаване на хормони като допамин и кортизол, чието производство се стимулира от активността.
  • Грешка номер 5 : Използване на компютър или гледане на телевизия късно вечер . Много хора се опитват да се отпуснат вечер като гледат телевизионни предавания или сърфират в интернет. Макар , че това е примамлив начин за релакс в края на един дълъг ден, той може също да попречи на добрия сън поради стимулирането на кортизола и допамина. Най-добре е да си отделите известно време за разпускане вечер, което да не включва тези електронни приспособления.
  • Грешка номер 6 : Прекалено топла спалня Ако вашата спалня е прекалено топла, това може да причини  лош сън. Без комфортна среда, отделянето на мелатонин и хормони на растежа се нарушава, а това прави по-малко вероятно например тялото Ви да изгаря мазнини докато спите.
  • Грешка номер 7 : Тясна, стегната пижама . Носенето на плътно прилепнали дрехи в леглото – било то пижама, сутиен или бельо – е неудобно и може също да повиши телесната температура , а от там и сънят Ви.

За съжаление много от нас злоупотребяват с тези лоши навици ежедневно. За да ги избегнете тези 7 грешки , ето какво трябва да направите:

1. Опитайте се да не хапвате нищо през последните 3 часа преди лягане: ще направите на тялото си огромна услуга

2.  Уверете се, че спите в тъмна стая и дръжте светещите цифрови устройства настрана.

3.  Спрете да пиете течности най-малко два часа преди лягане

4. Избягвайте тежките и  продължителни упражнения най-малко 3 часа преди лягане.

5. Вечер разпускайте без електроника

6. Уверете се, че спалнята ви е до 21 ˚C . Това е нормалната температура за оптимална почивка

7. Спането без дрехи или носенето на свободни леки дрехи е добър начин да се избегне това.

Ако искате и вие да постигнете тези резултати  има и други алтернативни и ефикасни решения за справяне с излишните килограми!  Вижте как можем да ви помогнем. Можете да се обърнете към нас , за връзка : тел. 0897992495  или ни пишете на badizdrav@abv.bg

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.