fbpx

5 оправдания , които ни пречат да сме здрави

Приятели,

една от най- големите пречки пред това да сме здрави , са оправданията , които използваме пред себе си и пред другите. Много по- лесно е да прехвърлим личната отговорност за нашето здравословно състояние върху друг , отколкото сами да си помогнем.
В тази статия ще ви представим 5 от най- често използваните оправдания за здравето , които сме синтезирали от стотици срещи с хора, направени през последните години.
Най- честото оправдание е свързано с :
1.Оправданията за сегашното състояние .
Оправданията, сами по себе си са признак на отричане- оправдаващият се отрича сегашното си състояние и се държи, като жертва. Не той самия и не неговите действия са довели до сегашното, нежелано състояние, а някакви външни фактори, които не са под негов контрол. Това е доста изгодна позиция, но за кого? Отричайки, само затъваме в нежеланото състояние и все повече се отдалечаваме от възможността да постигнем желаното. Колко често чувате въпроси от типа на : “И аз искам да съм във форма, но нямам време да правя упражнения” . “И аз искам да се храня здравословно, но няма кога да готвя.”И аз искам да ям хубава храна, но в работата продават само боклуци.”. ” Пия от два дни билкова тинктура , но вече искам да съм здрав, не мога да пия повече , искам резултат на мига!” Извиненията са толкова много, че може да се издаде роман за всеки ден. Истината е, че докато намираме оправдания, ние отхвърляме възможности– всъщност те изобщо не попадат в полезрението ни, защото не допускаме съществуването им. За да постигнете формата  , която искате и да подобрите здравето си, трябва да бъдете честни и откровени- не с нас или с някой друг, а със самите себе си.
Най- добре е да си направите разговор с вас- искрено и лично- „Добре, Стига толкова. До днес се храни зле, до днес отлагаше физическата активност. Всичките ти действия и нездравословни навици, доведоха до сегашното ти състояние и ако искаш да промениш последствията, трябва да промениш и действията си.“
Съвет: Оправданията са оръжието на егото- неговия начин да отстоява себе си и своята идентичност и винаги да бъде „право“ в очите на другите. Но ние не сме нашето его и фалшивия образ, който то създава. Ние сме много повече от това и затова трябва да оставим егото си на вратата и да се срещнем очи в очи с истината.
.Склонността ви да се само заблуждавате за количеството храна, което изяждате и водата , която изпивате на ден
Често във фейсбук в групата Бъдете здрави група / ако още не сте се включили , сега е момента да го направите/ пускаме различни въпроси , с цел да видим какво правите или не правите за вашето здраве. Скоро след един пореден въпрос от наша страна , свързан с това пълнеете ли бързо и колко вода приемате дневно, нашите  подозрения се потвърдиха , че голяма част от хората се  хранят много повече, отколкото имат нужда, а консумацията на вода е сведена до минимум.

Когато попитаме колко пъти на ден се хранят, получавам отговор- два, три пъти. Попитам ли дали се хранят между тези хранения, се започва:

Е, ям по две, три шепи ядки; някой друг банан или ябълка и кисело мляко и ако огладнея прекалено много си хапвам и някой здравословен бонбони или бар, който съм си направила.

Да! Нищо чудно, че нямате прогрес. За храна се броят не само основните хранения, а и тези между тях- тези, които изяждате на крак, между другото, докато ви е скучно, докато работите  или пък на среща с познати. За да избегнете това разминаване между действителното количество храна, което изяждате и това, което си мислите, че изяждате, призовавам ви да се храните съзнателно- т.е. когато се храните, правите само това! Сядате на масата и оставате насаме с чинията си ( може да имате и компания). Просто не гледайте телевизия, не четете книга до като се храните.

За да работи правилно организма е нужно да се приема минимум по 2 литра вода на ден. Защо ? Защото 80% от нашето тяло е вода и когато ние не му предоставяме нужното количество за деня днес , започват да страдат много вътрешни органи / черва, стомах, бъбреци и др. / Пиенето на вода е задължително, не на кафе , чай, сок , а на вода!

3.Смятате, че физическа активност 10 минути на ден е достатъчна

Всъщност, ще ви изненадаме, но много се радваме ,че не тренирате по цял ден, защото реално това похабява и изтощава организма. Ние не го и очакваме от вас. Човешкото тяло е предназначено за движение- но движение, което е естествено за неговото функциониране. Човешкото тяло е единно и то функционира, като цял механизъм и всяка една част от него функционира в пряка връзка с останалите. Логично би било да движим и тялото си по начина, по който функционира- цялото, а не изолирайки го.

Ако се движите един час и прекарвате целия остатък от деня седейки, губите всички позитиви от сутрешната си активност. Ако трябва да сме откровенни, бихме ви препоръчала да разделите този 1 час на 4. Да, точно така- 4 пъти по 15 минути. Отделете 15 минути на всеки 3-4 часа, в които да направите нещо интензивно- слезте до първия етаж на сградата и се качете бързо до последния няколко пъти. Направете няколко серии клекове или просто ходете 10 минути по- бързо. Здравето е в движението, не в размазващата едночасова или двучасова тренировка.

4.Забравяте, че външния вид е изражение на здравето

Здравото тяло, не е нито кльощаво, нито с наднормено тегло. Здравето тяло е тяло в норма– вероятно, не е случайност, че всичко има златна среда и че всеки един показател има норми. Всичко извън нормите, особено големите отклонения и в двете посоки са нездравословни. Здравето е резултат не само от хранителния режим и тренировките, а резултат от начина на живот, в който основен компонент има почивката! Понякога си мислим, колко парадоксално е, че имаме задълбочени познания за техниката- знаем, че трябва да заредим телефона и компютъра си и никъде не тръгваме без зарядното . Въпреки това, често забравяме зарядното за собственото си тяло- качествената храна , вода и достатъчно почивка.Сънят е МНОГО важен. Изключително много ползи се пропускат , когато не си доспиваме и си лягаме твърде късно, както и не взимаме 7-8 часа сън.

Не забравяйте, че ние сме част от природата. Тя е единственото нещо, което било и продължава да бъде постоянна величина  в нашия живот- да, тя се променя, но ние се адаптираме към тези промени. Природата съществува в една цикличност и ние също. Деня и нощта не са просто за разнообразие. И деня и нощта имат своето предназначение и дават старт или поставят край на един или друг процес в организма, всеки от които е важен за начина, по който се чувстваме и следователно начина, по който изглеждаме.

Цел номер едно на тялото е оцеляването- ако непрекъснато е стресирано от недостиг на почивка и недостиг на сън, със сигурност няма да се занимава с повърхностните ни цели да изглеждаме добре. Болното, измъчено тяло не изглежда добре.

5. Искам да се излекувам , но без да имам търпение.

Много често забелязваме , с билковите тинктури и мехлеми , които произвеждаме как много хора тръгват с нагласата ,че ще ги приемат до като не се излекуват и още на втората седмица , след като се почувстват по- добре, те решават ,че са се излекували и спират. Нали се досещате, че вече на третата седмица те отново са зле, но вместо да са запитат каква е причината , те се връщат отново към лекарствата и тежките кортикостероидни препарати. Лечението на тялото е един комплексен процес, които иска постоянна грижа. Билколечението преди векове е било не алтернативно , а основно лечение. До днес , голяма част от лекарствата се правят с билки. За да има едно лечение успех, то трябва да е постоянно. Нито една болест не идва изведнъж. Преди  да се ” развихри” тя напомня месеци за себе си , но друг е въпроса ,че ние не я усещаме. Така , че не може да очакваме ,че с три приема на билкова тинктура независимо какво е тя , ще ни мине. Не, няма да мине! За да се излекува един вътрешен орган са нужни минимум 3 месеца , в зависимост от болестта, а за да се излекуват костно- ставни проблеми са нужни между 6- 9 месеца интензивен приeм на билковите продукти. За да сме здрави, трябва всекидневно да се полагат грижи!

Това бяха топ 5 оправдания, които много хора у нас и по света използват. Ти им носят успокоение, че не са виновни за ситуацията , в която се намират, а лекаря е този , които е длъжен да ги лекува. Резултата е ясен- те не взимат живота си в ръце и  се завъртат в омагьосан кръг – болници, лекари, лекарства, болници, лекарства! От моя опит ще ви споделя, че трябва  да се откажеш от удобните оправдания и  си заслужава. Заслужава си ,  защото резултатите идват много бързо. Спестявате си много нерви, много изгубено време, много пари и накрая даже връщате здравето си ! Опитайте и сами ще се убедите.

Вие какви оправдания използвате от които искате да се откажете?

С любов  : Венера Василева и

екипа на Хелт Агейн

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро