fbpx

5 Изпитани начина за повече енергия

Познато ли ти е това чувство сутрин, когато имаш усещането, че не можеш  да станеш от леглото и че единствният начин  нещо да те мотивира е чаша кафе?  Или онова чувство в ранният следобeд, когато клепачите ти натежават, тялото ти се отпуска и усещаш, че всеки момент ще заспиш?

Желаението ти за работа спада до нула, а желанието за чаша кафе или нещо сладко, става неудържимо. Аз лично го познавам. Помня това усещане още от студентските си години, когато заспивах над учебници по икономика, но знаех, че искам да уча друго. Помня го и от времето след това, когато работех за една голяма корпорация, но знаех, че искам да правя друго. Интересно е ,че към следобедния спад на енергия задължително идват  безпричинна раздразнителност и  ниския праг на търпимост . Тогава вече всеки един от нас разбира ,че нещо не е наред и тук е важното да разберем защо губим енергия

Оказа се, че около 70-80% от хората, които съчетават поне 2 от следните дейности :  учене, работа, личностно развитие, собствен бизнес, създаване на семейство и/или дом, грижа за възрастни родители, страдат от подобен дисбаланси и са изложени на негативните ефекти от стреса.

За жалост повечето  лекари не биха призанли подобно състояние за здравословен проблем. Ако все пак го направят, то ще е за да ви изпишат успокоителни, които само биха влошили нещата.

Хубавото е, че има решение на този проблем и той се регулира чрез промени в храненето и в начина на живот, които  могат да помогнат за възстановяването на здравето.

Ето как можеш да поставиш началото и то още от СЕГА , докато четеш тази статия:

 • Започнете да си лягате по-рано и да ставате по-рано. Сънят преди полунощ е два пъти по-възстановителен от този след 12-я час
 • Избягвайте работа на компютър, четене на електронно устройство или гледане на телевизия поне час преди лягане – светещият екран пречи на отпускането и на настройването за пълноценен сън
 • Телевизията и черната хроника в този период преди сън са крайно противопоказни!
 • Спортувайте в първата част от деня – много хора имат навик да ходят на фитнес или на час по аеробика след работа вечер. Това не само че става причина да отлагате вечерята си и да се храните много късно, но допълнително качва енергията ви вечер, когато тя трябва постепенно да намалее, за да се отпуснете и подготвите за сън
 • Задължително закусвайте и то в рамките на час след ставане сутрин – така ще събудите метаболизма си и ще му зададете тон за деня. Закуската може да бъде много разнообразна–  от остатък от вечерята предишния ден , до  бърканни яйца със зеленчуци или чаша сутрешна енергийна напитка. Примерна рецепта по-долу.
 • Добавяйте протеинов компонент към всяко хранене, за да стабилизирате кръвната си захар, която много често е нестабилна при хората, страдащи от хронична умора и стрес. Пълноценни протеини съдържат животинските продукти (яйца, риба, месо), растителните продукти (киноа), както и комбинациите от зърнени и бобови култури.

Въведи само тези промени за един месец и виж как ще се отразят на енергията, настроението, апетита, теглото и самочувствието ти!

А сега и обещаната :

Сутрешна енергийна напитка:

Продукти:

 • 2 банана, предварително нарязан на парчета и оставен за няколко часа в камерата
 • 1/2 авокадо
 • 2 средно големи ябълки
 • 1/2 настъргана краставица
 • 1 шайба (около 1 см) пресен джинджифил
 • 2 с.л. чия, предварително накиснати за поне 20 мин във вода
 • 1 обелен и нарязан на кубчета портокал
 • 1 чаша вода

Приготвяне:
Смесете всички продукти в каната на блендера и разбийте до получаване на гладка смес. Изпийте веднага. Този сутрешен енергиен шейк не само ще ви зареди с много енергия и настроение, които особено сега в днешната обстановка са ти много нужни и ценни.

За засилване на имунната система ти предлагаме като профилактика натурална билкова тинктура Имунно. С редовен прием на Имунно ти ще държиш вирусите и бактериите далече от теб. Виж повече от тук: www.badizdrav.eu

Бъдете здрави!

Венера Василева 

и екипа на Хелт Агейн 

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро