fbpx

Здрави ли сме според цвета на урината?

здраве през зимата

Приятели,

Още от  древни времена според цветът на човешката урината са се диагностицирали различни заболявания.  Човешкият организъм е една перфектна машина и всяко отклонение в цвета, миризмата и плътността на урината може да ви говори, че в тялото ви нещо не е наред. Чрез урината всеки ден изхвърляме стотици отпадъчни продукти, от които тялото не се нуждае и които се появяват от продуктите, които ядем и пием. Всяка дехидратация на организма , както и прекалено голям прием на течности , веднага се отразява в урината.

Днес ще ви представим най- честите разновидности на цвета на урината , по която реално мажете да придобиете представа за общото ви здравословно състояние.

Ако вашата урина е със светложълт цвят, почти прозрачна, честито! Тази урина е на здрав човек. Този типичен цвят се дължи на пигмент, наречен уробилин. Урината обикновено пренася тези уробилини. Те се разтварят във вода и я правят с почти прозрачен жълт цвят, което показва, че сме добре хидратирани. Ако жълтият цвят е тъмен или интензивен, това означава, че сме дехидратирани, тоест ,че имаме малък прием на течности. За съжаление над 70% от хората страдат от дехидратация и от недостатъчен прием на вода през деня, което се отразява веднага не само на урината , но и бъбреците и черния дроб. Ако вие имате такъв цвят урина е хубаво да наблегнете на прием на вода/ не на кафе, кола, газирано и сокове/.

Другата често срещана ситуация е ако  цветът на урината е твърде бистър и човек изпитва желание да уринира често. Това обикновено е  признак, че тялото е прекалило с водата  и е  свръххидратирано.  Това може да се случи при прекалено много вода. От друга страна, ако цветът е бистър и съществува желание за често уриниране, но човек не е пил прекалено много течности, това може да признак, че страда от диабет.

Ако урината е мътна,  това е ясен признак за инфекция на пикочните пътища. Силно препоръчително е да отидете на лекар. Mътната урина обикновено е съпроводена от силна миризма и често желание за ходене до тоалетната. Тук вече става дума за силно изразена бактериална инфекция.

Ако урината е твърде пенеста, това може да показва излишък от протеини в тялото. Тогава задължително трябва да промените менюто си на хранене.

Някои храни с естествен червен цвят могат да предизвикат промени в цвета на урината. И да й придадат розов или червен оттенък. Консумацията на боровинки ревен или друг вид червена храна може да накара урината да се промени към този тон. Въпреки това този цвят може да се дължи и на консумацията на определени лекарства, кръв в урината, тежки физически натоварвания или инфекции. Ако урината не възвърне нормалния си цвят в рамките на 24 часа, трябва да се консултирате с личния лекар. В най-лошия случай розовият или червеният цвят в урината може да бъде индикатор за рак на бъбреците, разширения на простатата или камъни в пикочния мехур.

Грижата за здравето е от първостепенно значение , за личното ни щастие. Превенцията е в основата на доброто здраве.

Бъдете здрави!

С любов : екипа на Хелт Агейн

 

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро