fbpx

Може ли да пием вода по време на хранене?

Вероятно сте чували много хора  да твърдят, че по време на хранене, както и в определен интервал преди и след храна, не трябва да се пие вода. Това пречило на храносмилането! Дали обаче многократното повтаряне на едно твърдение го прави истина?

И за да стигнем до верния отговор е добре преди това да си припомним всъщност

Как протича храносмилането?

Храносмилателният процес стартира още с настройката ни за храна. Видът и ароматът на нещо апетитно стимулират слюнкоотделяне. Истинското храносмилане обаче започва в устата, където механично разкъсваме храната със зъби, а ензимите от слюнката започват химичното ѝ разграждане. Слюнката има и друга важна функция. Тя така да се каже лубрикира или навлажнява храната и ѝ помага по-лесно да се придвижи по езофагеалната тръба до стомаха. В стомаха храната се смесва с ензими и стомашен сок, които продължават и механичното и химичното разграждане на храната, превръщайки я в каша.

Кашата напуска стомаха и попада в тънкото черво, където храносмилането продължава под влиянието на с храносмилателни ензими и жлъчни сокове. При преминаването на кашата по дългото 7 м тънко черво голяма част от разградените хранителни вещества се всумкват от чревната мукоза и попадат в кръвния поток, откъдето достигат до всички клетки на тялото.

Останалата част от кашата се озовава в дебелото черво, където протичат други процеси и с елиминирането на ненужните хранителни остатъци под формата на фекална маса, храносмилането приключва.

В зависимост от вида на храната този процес може да отнеме между 24 и 72 часа.

ИзводХраносмилането е водозависим процес. На всеки етап от него са нужни течности (слюнка, стомашен сок, жлъчни сокове). Освен че съдържат различни храносмилателни ензими, тези течности помагат на храната да се движи по храносмилателния тракт. В този смисъл е ясно, че храносмилането не може да протича без вода.

Към момента няма убедителни доказателства, че водата по време на хранене разрежда стомашния сок и по този начин пречи на храносмилането.

Според друго популярно твърдение по темата: Течностите ускоряват преминаването на храната през стомаха

В основата на това твърдение е, че приемът на течности по време на хранене ускорява преминаването на храната през стомаха като по този начин съкращава времето, в което тя е в контакт със стомашния сок и ензими, а това води до проблемно храносмилане. Колкото и логично да звучи подобно твърдение, то не е подкрепено от научни факти. Тъкмо напротив! Проведените проучвания установяват, че при едновременния прием на твърда храна и течности, течностите напускат стомаха по-бързо, но времето, което твърдата храна прекарва там, не се променя. Иначе казано, няма данни приемът на вода по време на хранене да пречи на храносмилането! В действителност водата по-скоро може да подпомогне храносмилателния процес по няколко начина.

Как водата помага на храносмилането

1. Много хора днес се хранят бързо и в движение, без да дъвчат добре храната си. При недобро сдъвкване не се синтезира достатъчно слюнка, което не само че пречи на доброто храносмилане, но и не осигурява достатъчна лубрикация на храната за по-лесното ѝ предвижване по езофагеалната тръба към стомаха.

2. При храносмилане стомахът синтезира между 400 и 700 мл стомашен сок, който се състои от вода, електролити, стомашна киселина, храносмилателни ензими и др. За да протича този процес, организмът се нуждае от вода.

3. Водата е сред водещите предпоставки за редовната елиминация и избягване на подуване и констипация.

4. Водата изчиства небцето между отделните храни и помага по-изразено да усетим вкуса на други. Това допринася за по-голямо удоволствие от храната.

5. Приемът на вода може да помогне за по-осъзнато хранене. Когато се храните твърде бързо, може да не усетите на време сигнала за ситост. Отпиването от чаша с вода е начин да забавите храненето си, да се вслушате в сигналите на тялото си и да избегнете преяждане.

6. Нещо повече: приемът на вода по време на хранене може дори да ви помогне да отслабнете!

Изводите по-горе се отнасят до ВОДА! Приемът на газирани напитки, сокове или алкохол по време на хранене има различен ефект най-малкото защото тези напитки внасят допълнително калории в тялото.

Добре е водата да е на стайна температура. Китайската традиционна медицина (КТМ) е една лечебна система с хилядолетна история и базирана върху идеята за баланса, съветва да се избягва цялостно приема на студени храни и течности, тъй като това влияе на термогенезата на тялото. То хаби допълнително енергия, за да поддържа баланса на вътрешната си температура, а това може да доведе до изтощение и проблеми с храносмилането. Независимо дали тези разбирания  са научно подкрепени или не, ние лично намирае много смисъл в тях и се чувстваме значително по-добре, когато не консумираме студени храни и напитки. Вие може да проверите сами за себе си, но имайте едно наум!

Изводите по-горе не се отнасят за хора с рефлукс. Приемът на течности по време на хранене е свързан с разширяване на обема на стомаха, което може да създаде допълнително напрежение (като при преяждане) и да влоши симптомите на рефлукс. Ако имате подобно състояние, е по-добре да ограничите приема на течности около и по време на хранене.

Добре е приемът на вода по време на хранене да е съобразен преди всичко със собствения ви организъм! Може да няма научни данни, доказващи, че водата пречи на храносмилането, но ако при прием на течности около и по време на хранене, изпитвате дискомфорт, подуване или киселини, по-добре пийте вода основно между, а не по време на храненията.

Не на последно място, ако целта ви е да качите килограми, (макар повечето хора да се стремят към обратното!), не прекалявайте с водата по време на хранене, защото може да се окаже, че заради приетата вода, приемате по-малко от нужното ви количество храна.

Извън темата за килограмите, бъдете разумни с количеството вода, което пиете, докато се храните! Една или две чаши, изпити на малки глътки, може действително да подпомогнат храносмилането ви, но по-голямо от това количество може да ви попречи да се нахраните пълноценно. Все пак говорим за хранене, а не за пиене (на вода)!

Какво правим ние?

Обикновено започваме деня си с чаша или две топла вода. Това е първото нещо, което правим сутрин след банята и сутрешния тоалет. През целия ден имаме със себе си вода – докато работим, спортуваме, шофираме – задължително имаме до себе си вода. През зимата много често водата е заменена с чай и почти винаги, когато излизаме от къщи, носим със себе си термочаша с топъл чай.

По време на хранене препоръчваме пиенето на  вода, само ако усетите жажда, ако имате нужда да промените вкуса или ако храната е по-суха. Когато пиете вода по време на хранене, се ограничавайте до една чаша или малка бутилка (250 – 300 мл) вода на стайна температура. Общо за деня приемайте около 2 л вода (и чай). Така ще се  чувствате добре и добре хидратирани.

А вие? Избягвате ли водата по време на хранене и бихте ли пили по малко, ако знаете, че няма основателна причина да я отбягвате напълно?

За тези от вас , които имат проблеми с храносмилането и с рефлукс, предлагаме да се възползват от специалните ни промоций . Вижте тук: https://badizdrav.eu/shop/bilkovi-ekstrakti/promo-paket-zdrav-stomah/

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро