fbpx

Как правилно да консумираме бобови храни?

Приятели,

много от вас ни пишат и ни се обаждат с въпроса : Защо като хапна боб или леща и започва корема да ми се подува и получавам нежелани реакции? Как да си помогна?

Бобовите култури са богати на фибри, заради което се счита, че имат детоксикиращ ефект. Фибрите помагат за редовна елиминация  и служат като транспортен механизъм за изхвърляне на токсини от организма

Говорейки за тяхната полезност обаче следва да отбележим, че не всички бобови са еднакви ! В зависимост от сорта или това дали са сухи/накиснати/покълнали/консервирани те могат да се отразят на храносмилането.

Причините много хора да изпитват дискмофорт или подуване от бобови храни най-често са две: неправилно приготвяне или не доваряване.

Преди да си поговорим за правилния начин за приготвяне и готвене на бобовите култури обаче, нека да обясним:

Защо бобовите причиняват подуване?

Причините са в самия състав на бобовите храни и по-конкретно в съдържащите се в тях:

Сапонони – това са естествени съединения, които пазят растенията от вредители и насекоми. Именно те предизвикват пенест ефект при варенето на бобовите култури. Въпреки че са полезни за самите растения, тези съединения затрудняват разграждането на протеините и са причина за образуване на газове в червата. Добрата новина е, че сапонините се отмиват при правилно приготвяне на бобовите култури.

Фитинова киселина – това е друго органично съединение, налично при бобовите и зърнените култури, за което е доказано, че се свързва с минералите и намалява тяхната усвояемост. По-конкретно фитиновата киселина пречи на усвояването на магнезий, цинк и калций (hurrell. Et all, 2003). Също като сапонините и фитиновата киселина може в голяма степен да се отмие като за целта са важни предварителното накисване и изхвърлянето на първата вода при варенето.

Неразградими захари – освен сапонини и фитинова киселина някои бобови съдържат олигозахариди – вид сложни захари, които достигат до червата неразградени, където ферментират, освобождавайки газове. Това е неприятният ефект, с който много хора свързват бобовите култури.

Влакнини (фибри) – повечето бобови култури са богати на фибри, което по принцип е нещо хубаво. Проблемът е, че много хора днес консумират бедно на фибри меню, съдържащо доста рафинирани храни. Когато хората с подобно меню хапнат наведнъж повече фибри, е нормално да изпитат дискомфорт, затова е препоръчително количеството фибри в менюто да се увеличава постепенно, за да може храносмилането да се адаптира. Например, ако дълго време не сте хапвали бобови храни, започнете с по-дребни бобови култури, примерно леща  и с количество не повече от 1/2 чаша като ги приготвите по начина, описан по-долу.

Най-сигурният начин да си гарантирате, че бобовите храни няма да ви дразнят, е да знаете:

Как да ги приготвяте правилно

В българската кулинарна традиция бобът е доста популярен. Рецепти за майсторско приготвяне на боб са се предавали от поколение на поколение в едно семейство – боб в гърне, боб на бавен огън, боб по родопски и т.н., но са се по изгубили през последните години. Със забързването на живота всички започнахме да предпочитаме бързата кухня пред бавното готвене, а именно в бавното приготвяне е тайната на добрата бобова яхния. Ето кои са останалите:

  • Започнете подготовката поне 2 дни по-рано. Добре е бобовите култури да се накисвате за период между 24 и 48 часа в топла (не вряла вода). На много места се препоръчва водата, използвана за накисване, да е алкална, което може да постигнете, добавяйки малко лимонов сок към нея.
  • Сменяйте водата няколко пъти Така ще изхвърлите дразнещите вещества, които се оттичат в нея от накиснатите боб или леща.
  • Изхвърлете първата вода при варенето, измийте добре боба/лещата и налейте нова вода.
  • Гответе на бавен огън продължително време. Може да използвате глинено гърне или уред за бавно готвене.
  • Ако готвите супа или яхния, добавяйте подправки, които подпомагат храносмилането като кориандър, кимион, куркума,семена от копър.
  • Сервирайте с някаква ферментирала храна – например кисело зеле или друга сурова туршия или малко заквасено мляко/сметана. Ферментиралите храни подпомагат и облекчават храносмилането.
  • Ако по принцип бобовите храни са ви създавали проблем досега, вземете тинктура Здраве . Пийте от нея през деня, в който сте яли бобови храни. Веднага ще усетите разликата. Билковата натурална тинктура Здраве можете да я закупите от тук : www.badizdrav.eu
  • Ако по някаква причина ви се наложи да ползвате боб от консерва и не може да спазите частта с накисването и бавното готвене, постарайте се много добре да измиете боба от течността, в която е съхраняван в консервата.

А сега вашата задача е да пробвате по новия начин да направите бобова храна и да усетите разликата. Ако статията ви е харесала , споделете я с други хора за да може повече хора да решат проблема с бобовите храни и стомашно- чревния тракт.

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро