fbpx

Как правилно да консумираме бобови храни?

Приятели,

много от вас ни пишат и ни се обаждат с въпроса : Защо като хапна боб или леща и започва корема да ми се подува и получавам нежелани реакции? Как да си помогна?

Бобовите култури са богати на фибри, заради което се счита, че имат детоксикиращ ефект. Фибрите помагат за редовна елиминация  и служат като транспортен механизъм за изхвърляне на токсини от организма

Говорейки за тяхната полезност обаче следва да отбележим, че не всички бобови са еднакви ! В зависимост от сорта или това дали са сухи/накиснати/покълнали/консервирани те могат да се отразят на храносмилането.

Причините много хора да изпитват дискмофорт или подуване от бобови храни най-често са две: неправилно приготвяне или не доваряване.

Преди да си поговорим за правилния начин за приготвяне и готвене на бобовите култури обаче, нека да обясним:

Защо бобовите причиняват подуване?

Причините са в самия състав на бобовите храни и по-конкретно в съдържащите се в тях:

Сапонони – това са естествени съединения, които пазят растенията от вредители и насекоми. Именно те предизвикват пенест ефект при варенето на бобовите култури. Въпреки че са полезни за самите растения, тези съединения затрудняват разграждането на протеините и са причина за образуване на газове в червата. Добрата новина е, че сапонините се отмиват при правилно приготвяне на бобовите култури.

Фитинова киселина – това е друго органично съединение, налично при бобовите и зърнените култури, за което е доказано, че се свързва с минералите и намалява тяхната усвояемост. По-конкретно фитиновата киселина пречи на усвояването на магнезий, цинк и калций (hurrell. Et all, 2003). Също като сапонините и фитиновата киселина може в голяма степен да се отмие като за целта са важни предварителното накисване и изхвърлянето на първата вода при варенето.

Неразградими захари – освен сапонини и фитинова киселина някои бобови съдържат олигозахариди – вид сложни захари, които достигат до червата неразградени, където ферментират, освобождавайки газове. Това е неприятният ефект, с който много хора свързват бобовите култури.

Влакнини (фибри) – повечето бобови култури са богати на фибри, което по принцип е нещо хубаво. Проблемът е, че много хора днес консумират бедно на фибри меню, съдържащо доста рафинирани храни. Когато хората с подобно меню хапнат наведнъж повече фибри, е нормално да изпитат дискомфорт, затова е препоръчително количеството фибри в менюто да се увеличава постепенно, за да може храносмилането да се адаптира. Например, ако дълго време не сте хапвали бобови храни, започнете с по-дребни бобови култури, примерно леща  и с количество не повече от 1/2 чаша като ги приготвите по начина, описан по-долу.

Най-сигурният начин да си гарантирате, че бобовите храни няма да ви дразнят, е да знаете:

Как да ги приготвяте правилно

В българската кулинарна традиция бобът е доста популярен. Рецепти за майсторско приготвяне на боб са се предавали от поколение на поколение в едно семейство – боб в гърне, боб на бавен огън, боб по родопски и т.н., но са се по изгубили през последните години. Със забързването на живота всички започнахме да предпочитаме бързата кухня пред бавното готвене, а именно в бавното приготвяне е тайната на добрата бобова яхния. Ето кои са останалите:

  • Започнете подготовката поне 2 дни по-рано. Добре е бобовите култури да се накисвате за период между 24 и 48 часа в топла (не вряла вода). На много места се препоръчва водата, използвана за накисване, да е алкална, което може да постигнете, добавяйки малко лимонов сок към нея.
  • Сменяйте водата няколко пъти Така ще изхвърлите дразнещите вещества, които се оттичат в нея от накиснатите боб или леща.
  • Изхвърлете първата вода при варенето, измийте добре боба/лещата и налейте нова вода.
  • Гответе на бавен огън продължително време. Може да използвате глинено гърне или уред за бавно готвене.
  • Ако готвите супа или яхния, добавяйте подправки, които подпомагат храносмилането като кориандър, кимион, куркума,семена от копър.
  • Сервирайте с някаква ферментирала храна – например кисело зеле или друга сурова туршия или малко заквасено мляко/сметана. Ферментиралите храни подпомагат и облекчават храносмилането.
  • Ако по принцип бобовите храни са ви създавали проблем досега, вземете тинктура Здраве . Пийте от нея през деня, в който сте яли бобови храни. Веднага ще усетите разликата. Билковата натурална тинктура Здраве можете да я закупите от тук : www.badizdrav.eu
  • Ако по някаква причина ви се наложи да ползвате боб от консерва и не може да спазите частта с накисването и бавното готвене, постарайте се много добре да измиете боба от течността, в която е съхраняван в консервата.

А сега вашата задача е да пробвате по новия начин да направите бобова храна и да усетите разликата. Ако статията ви е харесала , споделете я с други хора за да може повече хора да решат проблема с бобовите храни и стомашно- чревния тракт.

Бъдете здрави!

www.badizdrav.eu

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.