Как да се справим с проблемите в стомаха и червата , без да пием лекарства?

Приятели,

много често ни питате:“ Как да се справя с проблемите в стомаха и червата?“

„Не искам да се тровя с лекарства , които временно облекчават. Има ли начин да си помогна сам?“

И днес ще отговорим на тези въпроси , като първо разгледаме причините , които водят до тези проблеми. Появата на газове, подуването, болките в червата и стомаха са един от най-често срещаните и неизбежни неразположения за много хора. 

Причина номер 1 е : Дисбаланс на чревната флора . Обикновено се получава , когато има дисбаланс на бактериите в червата . Тъй като рН нивото на стомаха често се променя, образуването на газове се увеличава, а някои бактерии се развиват много бързо.В тези случаи е добре да приемате повече храни с пробиотици / зелев сок, домашно кисело мляко, кефир/ . Това ще помогне възстановяването на полезната чревна флора

Причина номер 2 е : Ферментация на храната в червата: Някои бактерии в храносмилателния тракт са отговорни за ферментацията на определени храни, за да улесни разграждането им по време на процеса на храносмилане. Тази дейност обикновено се случва в дебелото черво. Понякога бактериите могат да преминат в тънките черва и да доведат до ферментация. Тъй като храната не е напълно разградена, газовете се увеличават, докато не ги освободите. Най-неприятното е, че могат да доведат до подуване на стомаха, болка и други симптоми, засягащи качеството ви на живот.

Причина номер 3 е:  Бързото хранене. Хората, които се хранят за минути, независимо по каква причина, често получават газове. Причината за това е поглъщането на големи количества въздух по време на хранене. А това увеличава количеството газове в червата и води до оригване и подуване на стомаха.

Причина номер 4 е:  Прекаляване с млечните продукти . Въпреки че някои хора никога не са изпитвали проблеми при усвояването на млечните продукти, такива могат да се появят с течение на времето. Възрастта и редовното излагане на определени фактори може да понижат нивото на ензима лактазаА както може би знаете, лактазата е отговорна за храносмилането на млечните продукти. Ако след консумацията на такива продукти забележите, че се появяват стомашни проблеми, може би страдате от лактозна непоносимост. В този случай единственото решение е да избягвате консумацията на млечни продукти.  Заместете ги с продукти, които не съдържат лактоза.

Причина номер 5 е : Хормоналните промени и появата на газове . Хормоналните промени, през които преминават жените през менопаузата, заедно със свързаните с хормоните заболявания, могат да доведат да прекомерното натрупване на газове. Въпреки че учените все още не са установили кои хормони причиняват тази реакция, засегнатите хора преминават през ясни промени в активността на храносмилателната си система. За да контролирате симптомите и да намалите появата им, трябва да се движите повече и да пиете много вода.

Причина номер 6 е :  Натрупване на отпадни вещества. Запекът и  натрупването на отпадни вещества в червата е потенциална причина за появата на газове, както и други храносмилателни смущения. Когато ненужните отпадни вещества се задържат в червата, те нарушават бактериалната флора и организмът ви образува повече газове от обикновено.  Освен това червата ви не могат да усвоят хранителните вещества, както и да изхвърлят непотребните отпадни вещества. Когато страдате от това състояние, е добре да увеличите приема си на вода, фибри и други храни, спомагащи храносмилането. Запомнете, че най-ефикасният начин за контролиране на проблема е като подобрите хранителните си навици. 

Как да се справим с проблема? 

Това е много важен въпрос , на който ви съветваме да приложите нашите съвети и да го решите .

На първо място е хубаво да откриете кои храни ви дразнят и ви причиняват тези стомашно- чревни неразположения и в бъдеще да не ги консумирате. Трябва да знаете обаче , че при всеки човек , това е строго индивидуално. Всеки организъм преработва храната по различен начин. Например фактът, че приятелката ви не може да консумира семена, не означава, че същото важи и за вас.

Някои от най-честите виновници за появата на газове, колики и болки в стомаха и червата  са:

 • Кафето / особено силното/
 • Бобовите култури (нахут, зелен боб, леща)
 • Пикантните храни като лютивите чушки
 • Мазните храни
 • Газираните и алкохолните напитки
 • Лактозата, включително и в киселото мляко
 • Подправките като къри, кетчуп, майонеза
 • Ядките и плодовете (ябълки, банани, праскови, грозде, смокини)

Друга причина за наличието на газове и болки  е, ако се храните прекалено бързо и не сдъвквате храната добреХората получаващи атаки на тревожност, нервност и стрес или тези, които имат склонност към преяждане, също могат да страдат от интензивни газове или оригвания. Ето защо не само ви препоръчваме да следите какво консумирате, но и да внимавате за начина, по който се храните. Отделяйте нужното време за това. Спазвайте режим на хранене и яжте, без да бързате.

Следващата многочеста причина да имате неразположения в стомаха и червата е прием на някой лекарства.  Те потискат храносмилателните ензими, като ви карат да се чувствате подути по време на лечението с тях. Преценете дали началото на терапията с тези лекарства съвпада с появата на проблемите с газовете и ако е така се консултирайте със специалист.

Има ли начин да си помогнем сами?

И за радост на този въпрос , отговора е положителен , но е във вашите ръце.

Освен горе изброените неща , които е хубаво да направите като допълнение за трайно справяне с проблема е :

 • ограничаването на стреса
 • прием на повече течности
 • ограничаване на суха храна и заместването и с фибри
 • повече движение

Ако искате и Вие да се справите  трайно справяне с проблема по природен начини да възстановите и успокоите стомаха и червата можете да използвате натурална билкова тинктура Здраве и масло от орех с витамин Е. Можете да ги закупите от тук: www.badizdrav.eu

Бъдете здрави!

С любов: екипа на Хелт Агейн

.