fbpx

Как да се отървем от дерматита и екземите , без лекарства?

Приятели,

получаваме много въпроси с това как да се излекувате от дерматита и екземите без да пиете лекарства? В България дерматолозите алармират ,че всеки 7 човек страда от някакъв вид екзема , но нека да започнем оттам, а именно:

Какво представлява дерматитът?

Дерматитът е вид екзема . Тя е алергично възпаление на кожата, което може да възникне при възрастни, при деца и при новородени бебета. Симптомите на екземата включват:

  • сърбежи – понякога сърбежите могат да бъдат толкова силни, че да водят до нараняване на кожата в резултат на разчесване
  • люспене на кожата
  • червенина
  • мехурчета, пълни с течност

При обостряне екземата може да бъде изключително дразнеща, но може също така да затихва и да бъде хронична. Сред видовете екземи са атопичен дерматит, контактен дерматит, невродермит, себореен дерматит и други.

Защо стандартното лечение не дава резултат?

Конвенционалното медицинско лечение на екзема включва стероидни и нестероидни кремове и лосиони, антихистаминови и анти-сърбежни средства. Те водят до частично облекчение на симптомите, но резултатите обикновено са временни и неубедителни.

Проблемът с подобно лечение, е че то се стреми да премахне проявлението (симптома), а не причината (корена) на възпалителния процес. Екземата, (както между впрочем и повечето други кожни проблеми) е отражение на дълбок вътрешен дисбаланс, най-често свързан с лошо храносмилане.

Външното третиране на проблема с кремове и мазила е като пребоядисването на стара и разпадаща се къща. Да, вероятно временно ще изглежда по-добре външно, но това няма да я направи отново здрава и устойчива. Истинското лечение на екземата трябва да се осъществи отвътре навън. Само тогава то е трайно и смислено.

Нелекуваната екзема може да има сериозни последици върху здравето в дългосрочен план. Ако бъде подтисната чрез мазила, които пречат на външното проявление, възпалителният процес потъва навътре в тялото и след време се проявява чрез симптоматика при по-значими органи. Една често наблюдавана зависимост е, че бебета с неправилно третирана екзема, страдат по-често от респираторни заболявания в ученическа възраст и са предразположени към отключване на астма.

Преди да поговорим за правилното лечение обаче, няколко думи затова

Какво предизвиква появата на екзема

Най-често причината е свързана с навлизането в кръвния поток на алергени, причиняващи възпалителна реакция, която се проявява върху кожата.

Различни фактори, допринасящи за отключването на екзема, са фамилна предразположеност, слаба имунна система, дразнещи субстанции от заобикалящата среда като козметика или битова химия и, разбира се, стресът. Независимо от отключващия фактор обаче, коренът на екземата почти винаги е слабо храносмилане и състояние, известно като възпалено  черво.

Синдромът на възпаленото черво е състояние, при което е нарушена целостта на лигавицата на тънките черва и това позволява ненапълно смлени протеини, токсини, бактерии и метаболитни остатъци да навлизат в кръвния поток и да предизвикват имунен отговор.

Имунната система се стреми да неутрализира дразнителите, а това става посредством възпалителен процес. Негов израз могат да бъдат главоболия, болки в ставите, психо-емоционален дисбаланс, респираторни или хранителни проблеми, както и кожни състояния като екзема.

Какво причинява екземата?

Официално, науката не дава отговор на въпроса, но една популярна теория, която много лекари специалисти с холистичен поглед върху здравето подкрепят, е че лошата чревна флора при родителите се предава на бебето и го предразполага към чревна дисбиоза и възпаление, засягащо целия организъм.

До неотдавна се считаше, че бебетата се раждат със стерилни черва и първите микроорганизми попадат там в момента на раждането и преминаването през родовия канал. По-съвременни изследвания доказват, че чревни бактерии попадат в организма на бебето през амниотичната течност и плацентата.

Ако майката е с разстроена чревна флора и/или недиагностицирани хранителни алергии, това може да компрометира чревната флора и на бебето, да го предразположи към храносмилателни и чревни проблеми, а екземата и дерматитът в частност са външен израз на подобни проблеми. Фактори, предразполагащи към разстроена чревна флора при майката, са приемът на антибиотици, противозачатъчни или стероиди, лошо хранене, стрес, инфекции и отслабен имунитет.

Как се лекува екземата ?

Отговора е много прост. Успешното лечение на екзема  е цялостен, комплексен и протича отвътре навънТова ще рече, че фокус на лечението са червата или иначе казано възстановяване и укрепване на чревния баланс, овладяване на възпалителните процеси и цялостно подобряване на храносмилането.

При кърмено бебе с екзема, терапия е необходима и за бебето, и за майката. От менюто на майката се изключват потенциални храни алергени и се заместват с възстановителни и лечебни храни. Подобни храни се включват и в менюто на бебето на подходящ етап от захранването, а въвеждането на всякакви дразнещи и възпалителни храни се отлага до пълно възстановяване и укрепване на чревната цялост.

Какво да се избягва?

 

  • Избягване на дразнещи и възпалителни храни като глутен, индустриални и неферментирали млечни продукти, ядки и цитруси
  • Прием на билкова тинктура Здраве и натурално масло от орех с витамин Е , като могат да приемат както от майката , така и от детето.
  • Редовна консумация на костни бульони за укрепване на чревната лигавица и кожната цялост, както и за повишаване на имунната система
  • Външно мазане на засегнатите участъци от кожата с тънък слой натурален билков мехлем Венигрин за облекчаване на сърбежите, възпалението и затваряне на раните , ако има такива

В заключение, онова, което е важно да запомните от днешната публикация, е, че екземата и в частност атопичният дерматит не са проблеми на кожата, а сигнал за проблеми с храносмилането. Всяко лечение на екзема, което не адресира храносмилането и чревния баланс, е частично и непълно.

Ако искате да излекувате храносмилателните проблеми , най- доброто решение за това са природните билкови продукти : натурална билкова тинктура Здраве , маслото от орех с витамин Е и за външно мазане билков мехлем Венигрин ! Можете да ги поръчате с намаление от тук : www.badizdrav.eu

А сега е ваш ред! Ако публикацията може да бъде полезна на ваши познати, които в момента се борят с подобен проблем, споделете я с тях!

Бъдете здрави!

 

 

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро