Как да имаме добро храносмилане?

Приятели,

Един от въпросите, който много често получаваме от читатели на сайта и лични приятели, е: Как да подобрим храносмилането си? Какво да направим за да не изпитваме болки, подуване на корема, газове , дискомфорт веднага след храна? Проблемите с храносмилането далеч не се ограничават с дискомфорт по време на и след хранене . Те  могат да доведат до редица неприятни резултати, сред които: натрупване на дефицити от неусвояване на храната, натрупване на нежелани килограми и токсини, предразположеност към хранителни алергии, автоимунни болести и др.

Важното е, да се разбере , че има четири фактора , които са основни при проблемите с храносмилането. Интересно е, че никой не ги споменава и не работи за тяхното намаляване в ежедневието. Тези четири фактора  са:

 1. Храненето под стрес – типично за модерните хора, които никога нямат достатъчно време и често пъти се хранят в движение, вършейки още нещо. По този начин мозъкът е зает с друга дейност и не стартира ефективно храносмилателния процес
 2. Недостиг на стомашна киселина- Това не само лишава организма от една от защитните му бариери, но и пречи на ефективното разграждане на протеини, мазнини и въглехидрати.
 3. Нарушен синтез на храносмилателни ензими – хроничният стрес и консумацията на много захар-съдържащи храни изтощават панкреаса и намаляват способността му да синтезира храносмилателни ензими. Допълнително, при недостиг на стомашна киселина, липсва катализатор, който да предизвика този синтез.
 4. Проблеми с разграждането на мазнините – резултат от продължило с години хранене, което включва нискомаслени храни и/или храни, съдържащи неподходящи мазнини като транс-мазнини, хидрогенирани и частично-хидрогенирани мазнини. Всичко това намалява синтеза на жлъчен сок, необходим за разграждане на мазнините.

Днес обаче искаме да ви  споделим основните правила, които ние самите следваме за по-добро храносмилане, и които намираме за лесни и даващи резултат.,Всеки от  вас може сам да избере за себе си какво да прилага, стига в крайна сметка да се храни пълноценно и да се чувства добре!

Основните  правила за по-добро храносмилане са:

 • Стараем  се да избягваме храненето под стрес и да подхождаме съзнателно към процеса на хранене, да си дадем време да се настроим, за да стартира храносмилателния процес.
 • Да дъвчем бавно и продължително храната в устата , преди да тръгне по хранопровода.
 • Овкусяваме салатите си с ферментирал ябълков оцет, който подобрява синтеза на стомашна киселина.
 • Не пием студени течности по време на хранене, защото те блокират горния синтез.
 • Стараем се почти към всяка салата да добавяме зеленолистни зеленчуци, които имат по-горчив вкус и подпомагат синтеза на храносмилателни ензими.
 • Задължително добавяме мазнини към зеленчуците, за по-пълноценно усвояване на витамините и минералите, които съдържат
 • Често пъти комбинираме плодовете с източник на полезни мазнини (накиснати ядки или малко тахан), за да избегнаем покачването на кръвната захар
 • Всеки ден профилактично приемаме натурална билкова тинктура Здраве и масло от орех с витамин Е за добра работа на стомаха и червата. Това го правим профилактично, но за хората , които имат някакви храносмилателни проблеми е задължително.

 

Ако се интересувате как да подобрите работата на стомаха и червата с билковата тинктура Здраве и маслото от орех с витамин Е, можете да се свържете с нас на : тел 0897992495 или в сайта на www.badizdrav.eu

Ще се радваме да станете част от нашата група във фейсбук и да споделяте вашето мнение: www.badizdrav.eu