fbpx

Как да имаме добро храносмилане?

Приятели,

Един от въпросите, който много често получаваме от читатели на сайта и лични приятели, е: Как да подобрим храносмилането си? Какво да направим за да не изпитваме болки, подуване на корема, газове , дискомфорт веднага след храна? Проблемите с храносмилането далеч не се ограничават с дискомфорт по време на и след хранене . Те  могат да доведат до редица неприятни резултати, сред които: натрупване на дефицити от неусвояване на храната, натрупване на нежелани килограми и токсини, предразположеност към хранителни алергии, автоимунни болести и др.

Важното е, да се разбере , че има четири фактора , които са основни при проблемите с храносмилането. Интересно е, че никой не ги споменава и не работи за тяхното намаляване в ежедневието. Тези четири фактора  са:

 1. Храненето под стрес – типично за модерните хора, които никога нямат достатъчно време и често пъти се хранят в движение, вършейки още нещо. По този начин мозъкът е зает с друга дейност и не стартира ефективно храносмилателния процес
 2. Недостиг на стомашна киселина- Това не само лишава организма от една от защитните му бариери, но и пречи на ефективното разграждане на протеини, мазнини и въглехидрати.
 3. Нарушен синтез на храносмилателни ензими – хроничният стрес и консумацията на много захар-съдържащи храни изтощават панкреаса и намаляват способността му да синтезира храносмилателни ензими. Допълнително, при недостиг на стомашна киселина, липсва катализатор, който да предизвика този синтез.
 4. Проблеми с разграждането на мазнините – резултат от продължило с години хранене, което включва нискомаслени храни и/или храни, съдържащи неподходящи мазнини като транс-мазнини, хидрогенирани и частично-хидрогенирани мазнини. Всичко това намалява синтеза на жлъчен сок, необходим за разграждане на мазнините.

Днес обаче искаме да ви  споделим основните правила, които ние самите следваме за по-добро храносмилане, и които намираме за лесни и даващи резултат.,Всеки от  вас може сам да избере за себе си какво да прилага, стига в крайна сметка да се храни пълноценно и да се чувства добре!

Основните  правила за по-добро храносмилане са:

 • Стараем  се да избягваме храненето под стрес и да подхождаме съзнателно към процеса на хранене, да си дадем време да се настроим, за да стартира храносмилателния процес.
 • Да дъвчем бавно и продължително храната в устата , преди да тръгне по хранопровода.
 • Овкусяваме салатите си с ферментирал ябълков оцет, който подобрява синтеза на стомашна киселина.
 • Не пием студени течности по време на хранене, защото те блокират горния синтез.
 • Стараем се почти към всяка салата да добавяме зеленолистни зеленчуци, които имат по-горчив вкус и подпомагат синтеза на храносмилателни ензими.
 • Задължително добавяме мазнини към зеленчуците, за по-пълноценно усвояване на витамините и минералите, които съдържат
 • Често пъти комбинираме плодовете с източник на полезни мазнини (накиснати ядки или малко тахан), за да избегнаем покачването на кръвната захар
 • Всеки ден профилактично приемаме натурална билкова тинктура Здраве и масло от орех с витамин Е за добра работа на стомаха и червата. Това го правим профилактично, но за хората , които имат някакви храносмилателни проблеми е задължително.

 

Ако се интересувате как да подобрите работата на стомаха и червата с билковата тинктура Здраве и маслото от орех с витамин Е, можете да се свържете с нас на : тел 0897992495 или в сайта на www.badizdrav.eu

Ще се радваме да станете част от нашата група във фейсбук и да споделяте вашето мнение: www.badizdrav.eu

 

Абонирайте се за нашите имейли и ще Ви изпратим Безплатна Е-книга "Как да се грижим за стомаха?" - 7 Съвета за разрешаване на проблеми със стомашно чревния тракт.

* задължителни полета

Изберете какви имейли искате да получавате от нас.

Винаги можете да се отпишете от имейлите ни, като кликнете на "Отписване".

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.